Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Θάνατοι κοριτσιών στην Πάτρα: Γνωστά στοιχεία και μυστήρια της υπόθεσης – Τι λένε γονείς, αστυνομία

© AFP 2023 / Fabrice CoffriniΠαιδικό νοσοκομείο
Παιδικό νοσοκομείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Απάντηση στο βασικό ερώτημα που προκύπτει από την τριπλή τραγωδία στην Πάτρα αναζητούν οι Αρχές.
Η υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα, μέσα σε διάστημα τριών ετών, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και απασχολήσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τις Αρχές.
Η είδηση, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι την υπόθεση αναλαμβάνει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, ενέτεινε το μυστήριο γύρω από τα ακριβή αίτια των τριών θανάτων, με τους γονείς να τοποθετούνται, μάλιστα, δύο φορές επισήμως, με δήλωση μέσω του δικηγόρου τους.
Εντωμεταξύ, από την ώρα που η υπόθεση είδε το «φως» της δημοσιότητας μέχρι και σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει και διαψευστεί διάφορες πληροφορίες.
Η Αστυνομία, σήμερα, εξέδωσε ανακοίνωσε, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σπεύδει να διαψεύσει και δημοσιεύματα.
«Η Ελληνική Αστυνομία με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό διερευνά την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα, ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Διευκρινίζεται ότι όσα αναφέρονται σε ΜΜΕ για την εξέλιξη των ερευνών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες» σημειώνει συγκεκριμένα η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της.
Όπως έχει γίνει γνωστό, στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές από τα νοσοκομεία της Πάτρας και της Αθήνας, όπως επίσης και οι γονείς, εάν χρειαστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, οι καταθέσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.
Όπως αναφέρεται, οι γιατροί του Νοσοκομείου «Παίδων» είναι εκείνοι που θα κληθούν πρώτοι.
«Κλειδί» για τη διερεύνηση της υπόθεσης θεωρούνται, από την αρχή, οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας, του κοριτσιού που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα αναμένονται προς τα τέλη του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου και θα μπορούσαν να λύσουν τον «γρίφο» σε ό,τι αφορά και τους θανάτους των άλλων δύο κοριτσιών.
ΜΕΘ στο ΚΑΤ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Ελλάδα
Πάτρα: Η τρομακτική σύμπτωση στους θανάτους των τριών παιδιών - Η 9χρονη Τζωρτζίνα λύνει το μυστήριο
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τρεις αιφνίδιους θανάτους, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί τα ακριβή αίτια.
Τι έχει γίνει γνωστό για τους θανάτους των τριών κοριτσιών;
Η 9χρονη Τζωρτζίνα υπέστη ανακοπή καρδιάς, με τον παιδοκαρδιολόγο Γιάννη Παπαγιάννη που την είχε εξετάσει, να σημειώνει ότι είχε γίνει πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, από τον οποίο και διαπιστώθηκε φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Παράλληλα, σχετικά με τον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στην Τζωρτζίνα, έχει δηλώσει ότι «δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία», ενώ σημειωτέον, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές, τόνιζε επίσης ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε στην καρδιά και πώς επέδρασε».
Είχε προηγηθεί η απώλεια της Μαλένας το 2019, σε ηλικία τριάμισι ετών, ενώ το 2021 έφυγε από τη ζωή η μόλις έξι μηνών Ίριδα.
Να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό, μετά τον θάνατο της Μαλένας –το πρώτο «χτύπημα»– ο πατέρας είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
Οι γονείς, σε μία πρώτη τους δήλωση μέσω του δικηγόρου τους, κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα», είχε προβεί σε διευκρινίσεις σχετικά με τον θάνατο των τριών κοριτσιών:
«Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία τριάμισι ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.
Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία έξι μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής σπανιότατα παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.
Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία εννιά ετών είναι προς το παρών (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της».
Σε νέα τους ανακοίνωση, οι γονείς επανήλθαν με περισσότερο λεπτομερείς διευκρινίσεις σε σχέση με τους θανάτους των τριών κοριτσιών.
Μεταξύ άλλων, για τον θάνατο της Μαλένας το 2019, προσθέτουν ότι διενεργήθηκε τοξικολογική και «δεν διαπιστώθηκε η παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου εκ των ανηκόντων στις ερευνηθείσες ομάδες, καθώς και οινοπνεύματος».
Ακόμα, τονίζουν ότι ο θάνατος της μικρής Ίριδας το 2021 οφείλεται αποκλειστικά σε σπανιότατα παθολογικά αίτια («αγενεσία φλεβόκομβου»).
«Η αιτία του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας ως γνωστόν ερευνάται. Ο απινιδωτής με ενσωματωμένο βηματοδότη της εμφυτεύτηκε με χειρουργική επέμβαση κατόπιν απόφασης των θεραπόντων ιατρών της για να διασφαλιστεί από τυχόν καρδιακά αρυθμιολογικά επεισόδια (ταχυκαρδίες-βραδυκαρδίες) και έτσι να αποφευχθεί αιφνίδιος θάνατός της» σημειώνουν επίσης.
Εντωμεταξύ, από την πλευρά της οικογένειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του pelop.gr, ειπώθηκαν δύο σενάρια ως πιο πιθανά, σχετικά με τα αίτια των θανάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στην οικογένεια πιστεύουν ότι «κάτι συνέβη στα παιδιά», αποδίδοντας τους θανάτους των τριών κοριτσιών, σε ένα μεγάλο ποσοστό, σε κάποιο γονίδιο ενδεχομένως ή ίσως και σε κάποιο ιατρικό λάθος.
Παιδί στο νοσοκομείο.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Ελλάδα
Θάνατοι κοριτσιών στην Πάτρα: «Μπορεί να μην βρούμε ποτέ τίποτα» – Γιατί ίσως δεν δοθεί απάντηση
Και καθώς η έρευνα για μία απάντηση στο μυστήριο συνεχίζεται, ο καθηγητής Παθολογίας και Καρδιολογίας, Περικλής Νταβλούρος, αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο η υπόθεση να μείνει ανεξιχνίαστη.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Ant1 εξήγησε πως στην παρούσα φάση, «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει συμβεί. Μπορούμε να ξέρουμε μόνο τι δεν έχει συμβεί και όχι τι έχει συμβεί».
Κάνοντας μνεία σε ελληνική μελέτη που δείχνει ότι στον αιφνίδιο θάνατο η κυρίαρχη αιτία είναι η καρδιά, αλλά υπάρχουν και άλλα παθολογικά αίτια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο, επεσήμανε ότι μεγάλο ποσοστό τέτοιων περιστατικών παραμένει ανεξιχνίαστο και επομένως, «μπορεί να μην βρούμε ποτέ τίποτα» παρά τις ιατροδικαστικές, ιστολογικές, τοξικολογικές και εξετάσεις DNA.
Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο οι θάνατοι των τριών κοριτσιών να σχετίζονται με κάποιο γονιδιακό πρόβλημα, εξήγησε πως το γεγονός «ότι δεν έδειξε κάτι ο γονιδιακός έλεγχος δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα», καθώς δεν είναι κληρονομικές όλες οι γονιδιακές παθήσεις.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала