Η υπερτροφή που ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία των αγγείων

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoΛαχανικά
Λαχανικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια «σιωπηλή» ασθένεια που σε πολλές περιπτώσεις ανιχνεύεται όταν αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Ωστόσο, υπάρχει μια συγκεκριμένη τροφή που μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την υπέρταση.
Πρόκειται για το σπανάκι και, παρόλο που δεν είναι η μόνη τροφή που καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση, αξίζει να μάθουμε πώς αυτά τα πράσινα φύλλα μπορούν να μειώσουν την υπέρταση και να προλάβουν άλλες ασθένειες.
Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το σπανάκι είναι αποτελεσματικό επειδή περιέχει υψηλές ποσότητες καροτενοειδών, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο. Το Blood Pressure UK επιβεβαίωσε ότι η πιο ισχυρή ιδιότητα του σπανακιού για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης βρίσκεται στο κάλιο.
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Διαβήτης: Το μικρό σνακ που προκαλεί «σημαντική μείωση» στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα οφέλη του καλίου

Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών του οργανισμού μας.
Το να παραμένετε ενυδατωμένοι και να πίνετε νερό είναι σημαντικό, αλλά εάν το σώμα συγκρατεί πάρα πολύ νερό, τότε θα υπάρχουν περισσότερα υγρά στο αίμα. Αυτό ασκεί επιπλέον πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, ενώ για να αφαιρεθεί η περίσσεια υγρών το σώμα θα χρειαστεί μια λεπτή ισορροπία νατρίου και καλίου.
Να σημειωθεί πως η κατανάλωση πολύ αλατιού, πλούσιου σε νάτριο, θα προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Αυτό διαταράσσει την ισορροπία του νατρίου, αλλά και του καλίου που είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των περιττών υγρών από το σώμα.
«Με την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε κάλιο, μπορείτε να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της ισορροπίας, επιτρέποντας στα νεφρά σας να λειτουργούν καλά και να μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση» λέει η Blood Pressure UK.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της express.co.uk ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται μεταξύ 3.500 και 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα με 30 γραμμάρια σπανάκι να προσφέρουν περίπου το 11% αυτής της ποσότητας.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала