Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μόσχα για εγγυήσεις ασφαλείας: Καμία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Απαράδεκτες οι προτάσεις των ΗΠΑ

© Sputnik / Vladimir PesnaΥπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας
Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Η ρωσική απάντηση στις προτάσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας διαβιβάστηκε στον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα, με το κενό ανάμεσα στις οπτικές που έχουν υιοθετήσει οι δύο πλευρές να φαντάζει... αγεφύρωτο.
Τη δική του απάντηση στις αμερικανικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη με φόντο και την ένταση που παρατηρείται στην Ουκρανία, εξέδωσε η Ρωσία, που δεν φαίνεται ικανοποιημένη.

«Απαράδεκτο να ζητούν απόσυρση στρατευμάτων από τα ρωσικά εδάφη»

Στο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εστίασε στο απαράδεκτο των αιτημάτων για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές της χώρας.
«Η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απευθείας στα ρωσικά σύνορα είναι ανησυχητική, ενώ οι "κόκκινες γραμμές" μας, τα θεμελιώδη συμφέροντα ασφαλείας, καθώς και το κυρίαρχο δικαίωμα της Ρωσίας να τα προστατεύει, συνεχίζουν να αγνοούνται» τονίζει.
«Το τελεσίγραφο για απόσυρση στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές του ρωσικού εδάφους, συνοδευόμενο από απειλές για σκληρότερες κυρώσεις, είναι απαράδεκτο και υπονομεύει τις προοπτικές επίτευξης πραγματικών συμφωνιών», πρόσθεσε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Στη Μόσχα αύριο ο Νίκος Δένδιας – Η ατζέντα των συνομιλιών με Λαβρόφ

Να αποχωρήσουν αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη

Σε αυτό το μήκος κύματος, επιμένει στην αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
«Επιμένουμε στην απόσυρση όλων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και όπλων που αναπτύσσονται στην Κεντρική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική… Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτό το θέμα», ανέφερε το υπουργείο.

Καμία ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία

Ταυτόχρονα, για ακόμη μία φορά ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει «ρωσική εισβολή» στην Ουκρανία ούτε έχει προγραμματιστεί.
«Δεν υπάρχει "ρωσική εισβολή στην Ουκρανία", την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν διακηρύξει σε επίσημο επίπεδο από το περασμένο φθινόπωρο, και δεν είναι προγραμματισμένη, επομένως οι δηλώσεις για την "ευθύνη της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορούν να θεωρηθούν διαφορετικά παρά ως μια προσπάθεια άσκησης πίεσης και υποτίμησης των προτάσεων της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας», υπογραμμίζεται.
Διάγγελμα Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Κόσμος
Μπάιντεν: Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι προετοιμασμένη να εισβάλει στην Ουκρανία

«Παράθυρο» για χρήση στρατιωτικών μέσων ελέω απουσίας ετοιμότητας των ΗΠΑ

Παράλληλα, η Μόσχα θα αναγκαστεί να αντιδράσει, μεταξύ άλλων με στρατιωτικά μέσα, στην απουσία ετοιμότητας των ΗΠΑ να συμφωνήσουν για τις εγγυήσεις ασφαλείας, όπως διαμηνύει το υπουργείο.
«Εάν δεν υπάρχει ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς να συμφωνήσει σε σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα», υπογράμμισε το Ρωσικό ΥΠΕΞ.
Κτίριο στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Κόσμος
Η Ρωσία προχωρά σε απέλαση του αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας

Τα βήματα για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία

Η εκπλήρωση των συμφωνιών του Μινσκ από το Κίεβο και η διακοπή της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση είναι επίσης σημαντικά βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.
«Για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία», είναι θεμελιωδώς σημαντικό να ληφθούν τα ακόλουθα βήματα, σύμφωνα με τη Μόσχα:
Αναγκασμός του Κιέβου να συμμορφωθεί με τα μέτρα στη συμφωνία του Μινσκ.
Διακοπή της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία.
Απόσυρση όλων των δυτικών συμβούλων και εκπαιδευτών από εκεί.
Εγκατάλειψη οποιωνδήποτε κοινών ασκήσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και των χωρών του ΝΑΤΟ.
Απόσυρση όλων των ξένων όπλων που είχαν παραδοθεί στο Κίεβο εκτός ουκρανικού εδάφους.
Ουκρανία - Κίεβο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Κόσμος
«Ημίχρονο» στην κόντρα ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Η «εισβολή» στην Ουκρανία που δεν έγινε ποτέ και ο 2ος γύρος

Να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς Ανατολάς

Ακόμη, το Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας επισημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν έδωσαν εποικοδομητική απάντηση σε βασικά ζητήματα των προτάσεων ασφαλείας της Μόσχας και αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να επιστρέψουν στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων στον τομέα της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από τα μέλη της συμμαχίας για το περιεχόμενο και τις μορφές νομικής εδραίωσης της άρνησης περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «έστρεψαν» τις προτάσεις του Ryssuab για να δημιουργήσουν πλεονεκτήματα για τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους κατά τις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια.
Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Κόσμος
Βομβαρδισμοί, εισβολές, καταστροφή: Γιατί όταν οι ΗΠΑ εκκενώνουν πρεσβεία, ο κόσμος ψάχνει καταφύγιο

«Ό,τι τους βολεύει»

Οι ΗΠΑ αγνόησαν το γεγονός ότι οι ρωσικές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας ήρθαν ως πακέτο και επέλεξαν να συζητήσουν μόνο «βολικά» ζητήματα.
«Η φύση του πακέτου των ρωσικών προτάσεων αγνοήθηκε και επιλέχθηκαν σκόπιμα "βολικά" θέματα, τα οποία, με τη σειρά τους, "αλλοιώθηκαν" για να προκύψουν πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», ανέφερε το υπουργείο σε απάντηση που εστάλη στις ΗΠΑ.
Η 79χρονη Βαλεντίνα Κονσταντινόφσκα στην Ουκρανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.02.2022
Κόσμος
Ουκρανία: Η αλήθεια για τη γιαγιά με το καλάσνικοφ - Η εκπαίδευση από νεοναζί και τα δυτικά ΜΜΕ

Ελπίδα συνεννόησης για τα βαρέα βομβαρδιστικά κοντά στα σύνορα

Πάντως, άνοιξε μία χαραμάδα για συνεργασία καθώς οι ΗΠΑ έδειξαν ενδιαφέρον για την πρόταση της Ρωσίας σχετικά με τα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων όταν πετούν βαρέα βομβαρδιστικά κοντά στα σύνορα.
Η Μόσχα βλέπει τη δυνατότητα για συμφωνία σε αυτό το θέμα, τονίζοντας πως «διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη ρωσική ιδέα για πρόσθετα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου σε σχέση με πτήσεις βαρέων βομβαρδιστικών κοντά στα εθνικά σύνορα των πλευρών».
«Εδώ βλέπουμε λόγους για συζήτηση και τη δυνατότητα για αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες», σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала