Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Νέα Ζηλανδία: Ο απίστευτος αλλά σοβαρός λόγος που ζητούν απαγόρευση πώλησης-αναπαραγωγής παπαγάλων

© Φωτογραφία : CCOκόκκινος παπαγάλος
κόκκινος παπαγάλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Βιολόγος ζήτησε πανεθνική απαγόρευση της αναπαραγωγής και πώλησης των παπαγάλων στη Νέα Ζηλανδία. Τα οικόσιτα πτηνά ανταγωνίζονται τα ενδημικά διεκδικώντας ίδια τροφή και φωλιά, ενώ μπορούν να εισαγάγουν ασθένειες και να αναπαραχθούν άναρχα.
Εκατοντάδες οικόσιτοι παπαγάλοι φεύγουν από τους ιδιοκτήτες τους στη Νέα Ζηλανδία κάθε χρόνο, θέτοντας τα ενδημικά πτηνά του νησιωτικού έθνους –πολλά από τα οποία είναι ήδη είδη υπό εξαφάνιση– σε σοβαρή απειλή, προειδοποίησε μια βιολόγος.
Κατά μέσο όρο 331 παπαγάλοι δραπετεύουν ή απελευθερώνονται ετησίως σκόπιμα στη φύση, σύμφωνα με τη Δρ. Μάργκαρετ Στάνλεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.
Ο πραγματικός αριθμός θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος απ’ αυτόν, καθώς τα στατιστικά της βασίστηκαν μόνο στα χαμένα πουλιά που αναφέρθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, όπως πρόσθεσε.
Αλλά ακόμη και οι πιο συντηρητικοί αριθμοί είναι ανησυχητικοί, με τις προσομοιώσεις που πραγματοποιούνται από τη Στάνλεϊ να αποκαλύπτουν μεγάλη πιθανότητα εξαφανισμένων παπαγάλων του ιδίου είδους να συναντηθούν στη φύση και να αρχίσουν να αναπαράγονται.
«Εξετάσαμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την επιβίωση και τη διάρκεια ζωής γι’ αυτά τα είδη και αυτό που ανακαλύψαμε ήταν ότι για τα επτά είδη που είχαμε ως πρότυπο, ήταν περισσότερες από 80% πιθανότητες ένα ζευγάρι αρσενικό-θηλυκό να είναι ελεύθερο στην ίδια περιοχή ανά πάσα στιγμή» είπε η βιολόγος στον Guardian.
Ένα ποτάμι (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Τα φάρμακα στα ποτάμια απειλούν τον άνθρωπο και τη φύση, προειδοποιεί μελέτη
Ο αριθμός ήταν «ακόμη χειρότερος» και έφτασε το 100% για είδη όπως ο ινδικός παπαγάλος και ο παπαγάλος της Αλεξανδρείας, καθώς μπορούσαν να υβριδοποιηθούν μεταξύ τους, πρόσθεσε η βιολόγος.
Οι παπαγάλοι μπορεί να είναι χαριτωμένα και πολύχρωμα πλάσματα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν πραγματική απειλή για τα μοναδικά πουλιά της Νέας Ζηλανδίας, το 40% των οποίων θεωρούνται ήδη απειλούμενα.
Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους θα τους οδηγήσει να ανταγωνίζονται με τα τοπικά πουλιά διεκδικώντας τροφή και φωλιά, εξήγησε. Επίσης, οι παπαγάλοι φέρουν και ασθένειες.
Η πώληση και η αναπαραγωγή πολλών ειδών από αυτά τα εξωτικά πουλιά θα απαγορευθούν στο Όκλαντ από τη 1η Σεπτεμβρίου ως μέρος του σχεδίου διαχείρισης παρασίτων της πόλης.
Η πανίδα της Νέας Ζηλανδίας έχει ήδη υποφέρει πάρα πολύ με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας των κουνελιών, των αρουραίων και των ποσούμ (σ.σ. μικρό μαρσιποφόρο θηλαστικό) που εισήχθησαν στη χώρα τον 19ο αιώνα.
Η Στάνλεϊ και οι συνεργάτες της είναι πρόθυμοι να αποτρέψουν τους παπαγάλους από το να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο οικοσύστημα. Αλλά η βιολόγος επέμεινε ότι δεν είναι αρκετό καθώς όπως υποστηρίζει το μέτρο θα πρέπει να έχει πανεθνική έκταση και να μην περιοριστεί στο Όκλαντ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала