Απίστευτη ανακάλυψη στο Περού: Μυστήριο με κρανίο που έχει... χειρουργικό εμφύτευμα

CC0 / / Κρανίο
Κρανίο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Ένα επίμηκες κρανίο σε σχήμα κώνου με πιθανό μεταλλικό εμφύτευμα θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μερικά από τα πρώτα στοιχεία από το Περού για ένα αρχαίο χειρουργικό εμφύτευμα, αλλά θα μπορούσε να είναι πλαστό.
Το κρανίο από το Περού το οποίο δωρήθηκε στο Μουσείο Οστεολογίας της Πόλης της Οκλαχόμα, έχει σχήμα κώνου, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς οι Περουβιανοί στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ότι έδεναν τα κεφάλια των παιδιών κατά την ανάπτυξη για να επιτύχουν αυτό το χαρακτηριστικό σχήμα.
Ωστόσο, το μεταλλικό εμφύτευμα σε αυτό το κρανίο είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και, εάν είναι αυθεντικό, θα ήταν δυνητικά ένα μοναδικό εύρημα από τον αρχαίο κόσμο των Άνδεων. Επιπρόσθετα, το κρανίο έχει μια τρύπα κάτω από το μέταλλο που πιθανώς δημιουργήθηκε με τρύπημα, μια συνηθισμένη πρακτική εκείνη την εποχή.
Το Μουσείο Οστεολογίας είπε ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να επαληθεύσουν τη γνησιότητα του μεταλλικού εμφυτεύματος αυτή τη στιγμή. Ένας εκπρόσωπος του μουσείου είπε στο LiveScience ότι η χρονολόγηση με άνθρακα δεν έχει γίνει και κανείς αρχαιολόγος δεν έχει το έχει ακόμη εξετάσει διεξοδικά.
Σχετικά με την αυθεντικότητα της αρχαιολογικής ανακάλυψης, το Live Science μίλησε με αρκετούς ακαδημαϊκούς που δεν σχετίζονται με το Μουσείο και οι απόψεις τους ήταν ποικίλες.
«Έχω αρκετές αμφιβολίες ότι αυτό είναι κάτι το αυθεντικό» είπε στο Live Science ο John Verano, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Λουιζιάνα. «Με απλά λόγια, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι κατασκευασμένο για να κάνει το κρανίο ένα πολύτιμο συλλεκτικό αντικείμενο» δήλωσε.
Το αρχαιολογικό μνημείο Μάτσου Πίτσου στο Περού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.01.2022
Αρχαιολόγοι βρήκαν μυστικό δίκτυο καναλιών στην αρχαία διαδρομή για το Μάτσου Πίτσου
Ο Verano εξέτασε μια σειρά από κρανία των Άνδεων που φέρεται να έχουν μεταλλικά εμφυτεύματα και δημοσίευσε μια εργασία για το θέμα το 2010 στο «International Journal of Osteoarchaeology».
Στο άρθρο του, ο ίδιος περιγράφει κρανία που φέρεται να περιείχαν μεταλλικά εμφυτεύματα, αλλά είτε ήταν πλαστά είτε το μέταλλο δεν ήταν χειρουργικό εμφύτευμα.
«Με βάση τις ενδείξεις του κατάγματος, αυτό το άτομο φαίνεται να είναι ένας μεγαλύτερος άνδρας, που υπέστη τραύμα από ογκώδη αμβλύ αντικείμενο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού. Το γεγονός ότι οι ακτινικές και ομόκεντρες γραμμές κατάγματος δείχνουν σημάδια επούλωσης, υποδηλώνει ότι αυτό το άτομο επέζησε τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες ή μήνες» πρόσθεσε η Danniele Kurin, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα.
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις προηγούμενων ανακαλύψεων όπου, μετά από τρύπημα, ένα κομμάτι του οστού τοποθετήθηκε στην τρύπα που κόπηκε, συνέχισα η ανθρωπολόγος.
Επίσης, σε άρθρο της «American Journal of Physical Anthropology» το 2013, η Kurin ανέφερε μια περίπτωση όπου ένα άτομο που ζούσε στο Περού πριν από περίπου 800 χρόνια φορούσε ένα σφιχτό κάλυμμα κρανίου, στο οποίο είχε ραμμένο ένα μεταλλικό καπάκι.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала