Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πώς φτάσαμε σε εκτόξευση του πληθωρισμού και στο αρνητικό ρεκόρ 25ετίας

CC0 / / Ευρώ
Ευρώ  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Οι πιέσεις που ασκεί ο υψηλός πληθωρισμός στην οικονομία και την κοινωνία είναι εμφανέστατες. Η εκτόξευσή του οφείλεται σε αρκετές αιτίες, ενώ η αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τον καθηγητή, Παναγιώτη Πετράκη, περνά μέσα από στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές.
Η εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιανουάριο στο 6,2% –το υψηλότερο των τελευταίων 25 ετών– δημιουργεί ντόμινο επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία και στα νοικοκυριά.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στον γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) «του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021, προέκυψε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020».
Η υψηλή αύξηση προήλθε εξαιτίας των μεταβολών σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών κατά 5,2% σε βασικά προϊόντα διατροφής όπως:
Αλεύρι
Δημητριακά
Ψωμί
Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής
Ζυμαρικά
Μοσχάρι
Αρνί και κατσίκι
Πουλερικά,
Νωπά ψάρια
Γιαούρτι
Τυριά
Ελαιόλαδο κ.ά.
Καθώς και αύξηση 22,6% στον τομέα στέγασης λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
Περαιτέρω, αυξήσεις κατά 11,1% σημειώθηκαν στις τιμές των μεταφορών λόγω αυξήσεων στα καύσιμα, λιπαντικά, εισιτήρια αεροπλάνων κ.λπ.
Αντλίες σε βενζινάδικο. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Ελλάδα
Στα ύψη η βενζίνη: Το «φλερτ» με τα δύο ευρώ/λίτρο και η αλήθεια για τα πρατήρια που πωλούν με 1,85

Που οφείλεται ο υψηλός πληθωρισμός

Για τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Πετράκη, η αύξηση του πληθωρισμού –αν και όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό– ήταν αναμενόμενη.
«Ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων ετών. Είχαμε εκτιμήσει ότι θα έχουμε πληθωρισμό αλλά ούτε είχαμε εκτιμήσει το ποσοστό, ούτε τη διάρκειά του η οποία οφείλεται και σε άλλου λόγους όπως ουκρανική κρίση, ενεργειακή κρίση κ.ά. Είχαμε εκτιμήσει την άνοδο του πληθωρισμού αλλά ομολογουμένως όχι τόσο υψηλά» είπε.
Οι αιτίες της εκτόξευσης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον καθηγητή, οφείλονται σε μια σειρά από αίτια.
«Δεν δουλεύουν οι γραμμές παραγωγής, το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό, η ανάκαμψη είναι εξαιρετικά ισχυρή στον δυτικό κόσμο άρα έχουμε λόγους για τους οποίους συμβαίνει η αύξηση του πληθωρισμού» ανέφερε.
Οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού είναι σημαντικές στην κοινωνία και όπως λέει ο κ. Πετράκης «αναμφισβήτητα έχουμε ζητήματα πάνω στην αναδιανομή του εισοδήματος», επειδή ο πληθωρισμός πλήττει κυρίως «αυτούς που δεν μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος του».
Μια τέτοια κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι «δεν μπορούν να κάνουν διαπραγματεύσεις» όσων αφορά στην αύξηση του εισοδήματός τους «αφού μια φορά το χρόνο γίνονται κι αν γίνονται».
Μια δεύτερη κατηγορία που πλήττεται είναι όπως λέει ο κ. Πετράκης «οι επιχειρήσεις που είναι σε πολύ ανταγωνιστικές αγορές και δεν μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος. Αντίθετα, αυτές εισπράττουν τις επιπτώσεις από το ενεργειακό».
«Κατά συνέπεια, έχουμε αξιόλογες επιπτώσεις από τον αυξημένο πληθωρισμό. Δεν είναι όμως τρομερές δηλαδή να έχουμε ανατροπή της οικονομίας. Οπωσδήποτε, όμως, είναι εμφανείς οι επιπτώσεις» είπε.
Πυλώνας ηλεκτρικού ρεύματος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Ελλάδα
Το «3ο κύμα» κρίσης χτυπάει βιοτεχνίες και ξενοδοχεία: «Παλεύουμε υπό αντίξοες συνθήκες»

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού είναι το μεγάλο ζητούμενο και οι λύσεις, σύμφωνα με καθηγητή του ΕΚΠΑ, είναι συγκεκριμένες.
Από πλευράς νομισματικής πολιτικής, ο κ. Πετράκης θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει έως έναν βαθμό «διότι είναι πληθωρισμός προσφοράς και άρα δεν μπορείς να τον τιθασεύσεις μέσω της νομισματικής πολιτικής».
Ως άμεση λύση του ζητήματος αναφέρει ότι είναι οι «στοχευμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» όπως να επωμιστεί το κράτος το ενεργειακό κόστος για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Όσον αφορά τακτικές διατιμήσεων ή πλαφόν σε τιμές αγαθώς και υπηρεσιών, ο κ. Πετράκης τονίζει «ότι δεν υπάρχει διεθνώς αυτή η τακτική» εξηγώντας ότι δεν είναι θέμα τόλμης των κυβερνήσεων, αλλά ότι τέτοιες πολιτικές αυτόματα οδηγούν σε άνθιση της μαύρης αγοράς.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала