Τα σκυλιά αναγνωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους; – Βίντεο

© Φωτογραφία : CC0Κουτάβι
Κουτάβι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Μια νέα μελέτη από το Τμήμα Συμπεριφοριολογίας στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd (ELTE) στην Ουγγαρία, αποκαλύπτει ότι οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τον ιδιοκτήτη τους μόνο με τη φωνή και να χρησιμοποιήσουν μερικές από τις ίδιες φωνητικές ιδιότητες με τους ανθρώπους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «Animal Cognition» και αυτό είναι το βίντεο της έρευνας.
Ερευνητές από το Τμήμα Ηθολογίας στο ELTE της Ουγγαρίας κάλεσαν 28 ζευγάρια ιδιοκτητών και σκύλων να παίξουν κρυφτό στο εργαστήριο και να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κρυψώνες. Τα σκυλιά έπρεπε να βρουν τον ιδιοκτήτη τους πίσω από τη μία, ενώ ένας άγνωστος κρύφτηκε πίσω από την άλλη. Και οι δυο άνθρωποι διάβαζαν συνταγές σε ουδέτερο τόνο, ενώ η φωνή του ιδιοκτήτη ακούγονταν από τη μία κρυψώνα και του ξένου από την άλλη. Το καθήκον των σκύλων ήταν να διαλέξουν από απόσταση και να βρουν τους ιδιοκτήτες τους. Το παιχνίδι είχε πολλούς γύρους και η φωνή του ιδιοκτήτη συνδυάστηκε με 14 διαφορετικές φωνές ξένων, άλλες που έμοιαζαν με τη φωνή του ιδιοκτήτη και άλλες πιο διαφορετικές.
Οι σκύλοι βρήκαν τον ιδιοκτήτη τους στο 82% των περιπτώσεων. Για να βεβαιωθούν ότι οι μυρωδιές δεν βοήθησαν τα σκυλιά, στους δύο τελευταίους γύρους οι ερευνητές έπαιξαν τη φωνή του ιδιοκτήτη εκεί που κρύφτηκε ο άγνωστος, αλλά τα σκυλιά εξακολουθούσαν να αναζητούν τη φωνή που έδειχνε ότι δεν χρησιμοποιούσαν μυρωδιά σε αυτό το πείραμα.
Οι ερευνητές διερεύνησαν, επίσης, τι ακριβώς βοήθησε τους σκύλους να επιλέξουν τις φωνές.
Σκύλος έμεινε μόνος του σπίτι όσο έλειπε το αφεντικό του σε καραντίνα και τα διέλυσε όλα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.01.2022
Σκύλος καταστρέφει το σπίτι όσο η αφεντικίνα του λείπει 2 βδομάδες σε καραντίνα - Βίντεο
«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κυρίως τρεις ιδιότητες: Τον τόνο (υψηλότερο ή χαμηλότερο), τον θόρυβο (πιο καθαρό ή πιο σκληρό) και το ηχόχρωμα για να διαφοροποιήσουν τους άλλους. Τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες ή διαφορετικές ιδιότητες της φωνής. Εάν δύο φωνές διαφέρουν σε μια ιδιότητα που έχει σημασία για τα σκυλιά, η απόφασή τους είναι ευκολότερη» εξηγεί η Anna Gábor, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Ο χρόνος που τα σκυλιά κοίταξαν προς την κατεύθυνση της φωνής του ιδιοκτήτη ενώ περίμεναν το σήμα, έδειξε πόσο σίγουρα ήταν για τις αποφάσεις τους. Αποδείχθηκε ότι αν οι φωνές του ιδιοκτήτη και του ξένου διέφεραν περισσότερο ως προς τον τόνο και τον θόρυβο, αυτό βοηθούσε τα σκυλιά να αναγνωρίσουν τις φωνές των ιδιοκτητών τους, και όχι το ηχόχρωμα ή άλλες ηχητικές ιδιότητες.
«Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι τα σκυλιά μπορούν να διαφοροποιήσουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους από αυτή πολλών άλλων. Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν μερικές ίδιες φωνητικές ιδιότητες με τους ανθρώπους για να αναγνωρίσουν ποιος μιλάει» καταλήγει ο Andics Attila, επικεφαλής του Neuroethology of Communication Laboratory , όπου διεξήχθη η μελέτη.
Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο «Animal Cognition».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала