Δημοφιλές παυσίπονο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

CC0 / / Φάρμακο
Φάρμακο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Η καρδιακή προσβολή περιγράφεται ως μια σοβαρή ιατρική έκτακτη ανάγκη που χαρακτηρίζεται από μια μπλοκαρισμένη παροχή αίματος στην καρδιά. Αυτή η έκτακτη ανάγκη συνήθως προκαλείται από θρόμβο αίματος. Ένα συγκεκριμένο δημοφιλές παυσίπονο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Το φάρμακο που σχετίζεται με αυτόν τον υψηλό κίνδυνο είναι η ιβουπροφαίνη (σ.σ. στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί από τον πονόδοντο μέχρι και τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας).

Οι παρενέργειες

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός προέκυψε από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Medical Journal» όπου εξετάστηκαν περισσότεροι από 440.000 συμμετέχοντες και διαπιστώθηκε ότι η ιβουπροφαίνη είναι από τα φάρμακα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μέχρι και 97%.
Ο Δρ. William Grossman, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης της καρδιάς και της αγγειακής νόσου στο UCSF, εξήγησε τους μηχανισμούς πίσω από αυτόν τον κίνδυνο λέγοντας: «Η ιβουπροφαίνη, όπως Advil, Motrin ή ιβουπροφαίνη, μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση της υπάρχουσας υπέρτασης ή και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά (νεφροτοξικότητα), επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμη και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο».
Μέτρηση πίεσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Υψηλή αρτηριακή πίεση: Το ζεστό ρόφημα που φαίνεται να βοηθά στη μείωσή της κατά 65%

Η υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση περιγράφει λεπτομερώς τη μακροχρόνια άσκηση δύναμης του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών που είναι αρκετά υψηλή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, εξηγεί η Mayo Clinic, καθώς τις καθιστά λιγότερο ελαστικές μειώνοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο, σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), βλάβη στα μάτια και σε εγκεφαλικό επεισόδιο (εγκεφαλική βλάβη). Οι μετρήσεις της πίεσης του αίματος διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία και κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν διακυμάνσεις, ενώ η υπέρταση ορίζεται η τιμή 140/90.

Η χρήση της ιβουπροφαίνης και τι πρέπει να προσέχετε

Συνιστάται η αποφυγή της ιβουπροφαίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα άνω των 10 ημερών. Επίσης, μην πάρετε το παυσίπονο εάν έχετε πρόσφατα βιώσει καρδιακή προσβολή.
Παράλληλα, ενημερώστε το γιατρό σας εάν εσείς ή οποιοσδήποτε από την οικογένειά σας έχει υποστεί ποτέ καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αν καπνίζετε και εάν έχετε ή είχατε ποτέ υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής

Σύμφωνα με το NHS, τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:
Πόνος στο στήθος
Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος (χέρια, σαγόνι, λαιμός, πλάτη και κοιλιά)
Αίσθημα ζαλάδας ή ζάλης
Εφίδρωση
Δυσκολία στην αναπνοή
Ναυτία ή έμετος
Συντριπτικό αίσθημα άγχους
Βήχας ή συριγμός
Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, καλέστε άμεσα το 166 συμβουλεύει η υπηρεσία υγείας καθώς κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο για την υγεία σας.
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала