Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Google Doodle γιορτάζει τον πρωτοπόρο του εμβολίου ανεμοβλογιάς Δρ. Michiaki Takahashi

Google Doodle  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Η Google τιμά με το σημερινό της Doodle τον επιστήμονα που νίκησε την ανεμοβλογιά. Η εμπειρία του γιου του με την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια ενέπνευσε τον Ιάπωνα ιολόγο να αναπτύξει ένα εμβόλιο σωτήριο για την ανθρωπότητα.
Ο σπουδαίος επιστήμονας, Michiaki Takahashi, στον οποίο όλη η ανθρωπότητα χρωστάει το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς είδε το φως της ζωής σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 1928 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Απέκτησε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα το 1959.
Ο Δρ. Takahashi μετά το πέρας των σπουδών του πήρε μια ερευνητική υποτροφία το 1963 για το Baylor College στο Χιούστον των ΗΠΑ.
Ο ιολόγος ανέπτυξε το εμβόλιο προσθέτοντας «ζωντανές αλλά αποδυναμωμένες εκδόσεις του ιού» σε ζωικά και ανθρώπινα κύτταρα. Το εμβόλιο δεν προκαλεί την ασθένεια, αλλά ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα.

Ο λόγος που ανακάλυψε το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς

Εκείνο το διάστημα ο γιος του εμφάνισε ανεμοβλογιά, με αποτέλεσμα να αρχίσει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας προκειμένου να σώσει το παιδί του.
Ο ίδιος είχε δηλώσει σχετικά: «Ο γιος μου εμφάνισε ένα εξάνθημα στο πρόσωπό του που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο του το σώμα. Τα συμπτώματά του προχώρησαν γρήγορα και σοβαρά. Δυσκολευόταν να αναπνεύσει και ανέβαζε πυρετό.
Φαινόταν τόσο άρρωστος που θυμάμαι να ανησυχώ για το τι θα του συνέβαινε, ενώ τον προσέχαμε εναλλάξ με τη γυναίκα μου. Σταδιακά, τα συμπτώματα μειώθηκαν και ο γιος μου ανάρρωσε. Τότε συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για να αναπτύξω ένα εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς» ανέφερε ο Δρ. Takahashi σε συνέντευξή του στους Financial Times το 2011.
Καρδιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Αυτή είναι η χειρότερη συνήθεια για την υγεία της καρδιάς

Η σπουδαιότητα του εμβολίου

Μετά από πέντε χρόνια έρευνας, το 1974 το εμβόλιο ήταν έτοιμο για κλινικές δοκιμές. Το 1986, το Ίδρυμα Ερευνών για Μικροβιακές Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Οσάκα ξεκίνησε την διάθεση του στην Ιαπωνία ως το μοναδικό εμβόλιο που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το σωτήριο εμβόλιο του Δρ. Takahashi χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 80 χώρες με αποτέλεσμα εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς να αποτρέπονται σε ετήσια βάση.
Σήμερα, η ανεμοβλογιά —όπως και άλλες παιδικές ασθένειες για τις οποίες είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς και της πολιομυελίτιδας— ανήκει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν. Μια μεγάλη μακροπρόθεσμη μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος διαπίστωσε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών που λαμβάνουν μία δόση του εμβολίου εξακολουθούν να λαμβάνουν τον ιό και ότι οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι ήπιες ή μέτριες. Μεταξύ των παιδιών στη μελέτη που έλαβαν μια δεύτερη δόση, κανένα δεν προσβλήθηκε από την ασθένεια.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала