Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Επίσκεψη Δένδια σε Ρωσία με τις εγγυήσεις ασφαλείας σε πρώτο πλάνο: «Έτσι πρέπει να δράσει η Ελλάδα»

© Φωτογραφία : Twitter / Υπουργείο Εξωτερικών Συνάντηση Νίκου Δένδια - Σεργκέι Λαβρόφ
Συνάντηση Νίκου Δένδια - Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022
Ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας.
Η κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα γύρω από την Ουκρανία καθώς και την ανατολική Μεσόγειο, θα βρεθεί επί τάπητος στις συνομιλίες του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Καθώς ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισκέπτεται για τρίτη φορά τη ρωσική πρωτεύουσα κατά τα τελευταία δύο έτη, αμφότερες οι χώρες θα εξετάσουν πέρα από τη διμερή συνεργασία, τη ρωσική αξίωση για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ειδικότερα, η ρωσική πλευρά έχει ζητήσει χωριστές απαντήσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ, πέρα από την ενιαία απάντηση της Ένωσης, αναφορικά με τις προτάσεις ασφαλείας που κατέθεσε η Μόσχα.
Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Ελλάδα
Μόσχα για εγγυήσεις ασφαλείας: Καμία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Απαράδεκτες οι προτάσεις των ΗΠΑ

Τι πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα

Μπορεί ο Νίκος Δένδιας να θεωρείται ξανά το πολιτικό πρόσωπο των ημερών μετά από τις απαντήσεις που έδωσε στις προκλήσεις του Τούρκου πρέσβη στο Όσλο, θυμίζοντας σε πολλούς την προηγούμενη διπλωματική επιτυχία επί του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει η ελληνική απάντηση στις ρωσικές προτάσεις ασφαλείας.
Διπλωματικές πηγές και αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν αναμένεται κάποια έκπληξη και η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις και τον ρόλο της σε ΝΑΤΟ και δυτική γεωπολιτική αρχιτεκτονική.
Την άποψη ότι η χώρα μας θα πρέπει να διαφοροποιηθεί όσον αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, εκφράζει στο Sputnik ο πρέσβης επί τιμή και έμπειρος διπλωμάτης, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει το δίκαιο παράπονο της Ρωσίας ότι η Δύση την ξεγέλασε, όταν το 1990 είχε υποσχεθεί τη μη περαιτέρω εξάπλωση του ΝΑΤΟ αν η Μόσχα συμφωνούσε στην επανένωση της Γερμανίας. Η χώρα μας θα πρέπει να εναντιωθεί στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας τόσο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» υπογραμμίζει.
ΝΑΤΟ - Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2022
Η απάντηση του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας

Οι χώρες της «αντίστασης»

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθόπουλο, υπάρχουν κάποιες χώρες που θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα «τόξο» κατά των κυρώσεων στη Ρωσία. Αυτές θα μπορούσαν να είναι η Γερμανία, η Γαλλία , η Ουγγαρία και η Κύπρος, για διαφορετικό λόγο η καθεμιά που απαντάται στην ξεχωριστή και ιδιαίτερη σχέση που έχει η κάθε χώρα με τη Ρωσία.
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», ενώ οι Γερμανοί έχουν ιδιαίτερες ενεργειακές σχέσεις με τη Μόσχα.
Παράλληλα, η Ουγγαρία έχει μια ξεχωριστή σχέση με τη Ρωσία στον οικονομικό τομέα, ενώ η Κύπρος «ποντάρει» στους Ρώσους για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθόπουλο, η Ελλάδα θα μπορούσε «να προτείνει ένα μορατόριουμ στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ώστε να εξεταστεί μετά από 30 χρόνια», ενώ θα μπορούσε να επαναφέρει στο προσκήνιο κυρώσεις κατά της Τουρκίας που βρίσκονται στα «χαρτιά» εδώ και 2,5 χρόνια καθώς η γείτονα απειλεί στην πράξη τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ, σε αντίθεση με τη Ρωσία.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала