Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού προστατεύει πραγματικά από την COVID -19;

CC0 / / Κρασί
Κρασί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022
Το κόκκινο κρασί δεν φαίνεται να προστατεύει από την COVID -19 όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα. Η αρχική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Nutrition» έγινε πρωτοσέλιδο τον Ιανουάριο, γιατί ποιον θα πείραζε να πίνει κόκκινο κρασί αντί να φοράει ενοχλητικές μάσκες;
Μια πρόσφατη μελέτη που ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ ενός και πέντε ποτηριών κρασιού την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της COVID-19 έως και 17% μπορεί να μην είναι τόσο ακριβής όσο διαφαινόταν, σύμφωνα με το Science Alert.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από διάφορα κινεζικά νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και το Τρίτο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο, απεφάνθη ότι η κατανάλωση μεταξύ ενός και τεσσάρων ποτηριών την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης κορονοϊού κατά 10% ενώ πέντε και περισσότερων ποτηριών έως και 17%. Σύμφωνα με αυτούς, το λευκό κρασί και η σαμπάνια είχαν μικρότερη επίδραση, ενώ η μπίρα και το πιο δυνατό αλκοόλ είχαν κατά καιρούς αρνητικές επιπτώσεις.

Η διάψευση;

Το Science Alert επεσήμανε ότι παρά το γεγονός του εντυπωσιακού αριθμού των συμμετεχόντων, η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Nutrition» τον περασμένο μήνα, όπως και πολλές άλλες διατροφικές μελέτες, απλά εξέτασε τα πρότυπα κατανάλωσης και τα συνέκρινε με τον αριθμό των διαγνώσεων της COVID-19. Ενώ αυτή η μέθοδος είναι καλή για τον προσδιορισμό μιας συσχέτισης, φαίνεται να είναι ανεπαρκής ως προς τα συμπεράσματα σχετικά με μια αιτιώδη συνάφεια.
Με άλλα λόγια, το μόνο που μπορεί να πει κανείς από τα δεδομένα είναι ότι κανονικά η τακτική κατανάλωση κρασιού συνέπεσε με σπανιότερα κρούσματα της COVID-19, αλλά δεν μπορεί να συμπεράνει ότι το κρασί βοήθησε στην προστασία των συμμετεχόντων από τον ιό.
Νοσοκομείο COVID-19 στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.02.2022
Νέα μελέτη: Ο εγκέφαλος κάποιου που νόσησε με COVID έχει αλλαγές παρόμοιες με ασθενών με Αλτσχάιμερ
Σύμφωνα με την έρευνα για την αρωγή του κόκκινου κρασιού στη νόσο, οι συμμετέχοντες ζούσαν κανονικά τη ζωή τους και οι ερευνητές απλώς αξιολογούσαν δύο παράγοντες –την κατανάλωση αλκοόλ και τα κρούσματα COVID–, χωρίς να έχουν τρόπο να γνωρίζουν αν κάποιος άλλος παράγοντας επηρέασε πραγματικά τις πιθανότητές τους να μην προσβληθούν από κορονοϊό.
Επίσης, οι επιστήμονες έλαβαν μέτρα για να αποκλείσουν τον αντίκτυπο γενικών παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά δεν θα μπορούσαν να τους αποκλείσουν όλους.
Επιπλέον, οι προτιμήσεις στο αλκοόλ και τα επίπεδα κατανάλωσης των συμμετεχόντων μελετήθηκαν μόνο τις πρώτες εβδομάδες της έρευνας και όχι καθ 'όλη τη διάρκεια της, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις συμπεριφορές τους θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δημιουργώντας μεγάλες πιθανότητες λάθους, επεσήμανε το Science Alert. Τα στοιχεία για την κατανάλωση του αλκοόλ αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία τους.
Φαίνεται ότι στη μάχη κατά του ιού, μάς μένουν μόνο οι μάσκες, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα εμβόλια.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала