Νέο υλικό με δράση κατά του καρκίνου ανακάλυψαν Ρώσοι επιστήμονες

CC0 / / Καρκινικά κύτταρα
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022
Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας «MISiS», συνέθεσαν ένα νέο υλικό με μοναδικές αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ένα νέο υλικό με αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες συνέθεσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο «MISiS» της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο υλικό πρόκειται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στον τομέα της βιοιατρικής. Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «International Journal of Materials Chemistry and Physics».
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ανέπτυξαν μια τεχνολογία για την παραγωγή νανοράβδων (NRs) οξειδίου του ψευδαργύρου (ZN), το οποίο, όπως αναφέρεται, έχει μοναδικές ιδιότητες: Είναι μη τοξικό και έχει υψηλή φωτοκαταλυτική και αντιοξειδωτική δράση.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τη δράση του υλικού έναντι διαφόρων παθογόνων βακτηρίων, όπως στο Staphylococcus aureus, ενώ παράλληλα, μελέτησαν την αντικαρκινική δράση των συντιθέμενων νανοράβδων χρησιμοποιώντας χρωματομετρικές δοκιμές για τον προσδιορισμό της μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων.
Ξύδι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Διαβήτης: Το «φυσικό φάρμακο» που ρίχνει το σάκχαρο μέσα σε λίγους μήνες

Το φυτό που χρησιμοποιήθηκε

Για την ανάπτυξη του νέου υλικού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φυτοχημικά που προέρχονται από το εκχύλισμα φύλλων του Manilkara littoralis, ενός φυτού της οικογένειας Sapotaceae που αναπτύσσεται σε τροπικά δάση. Το Manilkara littoralis είναι ένα μεγάλο αειθαλές ή φυλλοβόλο δέντρο με γαλακτώδη χυμό.
«Οι περισσότερες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση τέτοιων νανοϋλικών έχουν υψηλό κόστος ή περιλαμβάνουν τη χρήση τοξικών υλικών, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Εφαρμόσαμε "πράσινη" σύνθεση χρησιμοποιώντας φθηνά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά» δήλωσε ο Evgeny Kolesnikov, μηχανικός στο Τμήμα Λειτουργικών Νανοσυστημάτων και Υλικών Υψηλής Θερμοκρασίας στο «NUST MISIS».
Για να παρασκευάσουν το εκχύλισμα, οι επιστήμονες μάζεψαν νεαρά φύλλα του φυτού από τροπικά δάση στα νησιά Andaman και Nicobar στην Ινδία. Τα φύλλα στη συνέχεια πλύθηκαν, αποξηράθηκαν, συνεθλίβησαν και το εκχύλισμα παρασκευάστηκε στους 80°C.
«Χρησιμοποιήσαμε αυτό το εκχύλισμα ως σταθεροποιητή στη σύνθεση νανοράβδων οξειδίου του ψευδαργύρου. Ως αποτέλεσμα, μπορέσαμε να αναπτύξουμε έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής αντικαρκινικών και αντιβακτηριακών φαρμάκων» δήλωσε ο Εβγκένι Κολέσνικοφ.
Ηλικιωμένος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Άνοια: Το κοινό φάρμακο που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 84% - Προσοχή στη μακρά χρήση του

Μελλοντικοί στόχοι

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο μέλλον οι ερευνητές του NUST MISIS σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια «πράσινη» μέθοδο σύνθεσης νανοϋλικών για βιοιατρικές εφαρμογές και να επεκτείνουν τον κατάλογο των υλικών που προκύπτουν ως προς τη σύνθεση, τη δομή και τη μορφολογία στο πλαίσιο του προγράμματος Priority 2030.
Οι νέες τεχνολογίες σύνθεσης θα επεκτείνουν σημαντικά τη χρηστικότητα των συνθετικών υλικών, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι είναι ασφαλή τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала