Τα δύο προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού που συχνά παραβλέπονται

© ΦωτογραφίαΕγκεφαλικό
Εγκεφαλικό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022
Υπάρχουν δύο διακριτικά αλλά σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού, τα οποία συχνά παραβλέπονται, όπως επισημαίνει κορυφαία έρευνα. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξει επικίνδυνη καθυστέρηση στη θεραπεία.
Ο Δρ. René Handschu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι «πολλοί ασθενείς περιμένουν να δουν εάν τα συμπτώματα βελτιωθούν ή εξαφανιστούν», ωστόσο, τα άτομα που παρουσιάζουν σημεία εγκεφαλικού, όπως ζάλη ή μούδιασμα, είναι λιγότερο πιθανό να καλέσουν ασθενοφόρο απ' αυτούς με πιο εμφανή συμπτώματα.

«Από την πλευρά του ασθενούς, το μούδιασμα σε ένα άκρο ή ακόμα και η ζάλη και η ναυτία δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να καλέσουν ένα ασθενοφόρο» είπε ο Δρ. Handschu.

Ωστόσο, ο χρόνος είναι κρίσιμος για τη φροντίδα του εγκεφαλικού, καθώς τα αντιπηκτικά φάρμακα μπορούν να αποκαταστήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να μειώσουν την αναπηρία. Ο Δρ. Handschu είναι πεπεισμένος ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με οξύ εγκεφαλικό δεν λαμβάνουν έγκαιρα αποτελεσματική θεραπεία».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού και η κλήση ασθενοφόρου είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη βελτίωση της έκβασης των ασθενών με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο».
Φάρμακα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Παρακεταμόλη: Πότε είναι επικίνδυνη για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Η έρευνα

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 141 κλήσεις στα επείγοντα από ασθενείς ηλικίας περίπου 65 ετών, με διαφορετικά συμπτώματα. Προβλήματα ομιλίας παρατηρήθηκαν στο 25,5% των περιπτώσεων, αδυναμία των άκρων στο 21,9% των περιπτώσεων και αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης στο 14,8% των ασθενών. Στο 21,2% των περιπτώσεων, η πτώση ήταν η αιτία κλήσης ασθενοφόρου. Ωστόσο, σπάνια αναφέρθηκαν διακριτικά συμπτώματα όπως μούδιασμα και ζάλη.
Μόνο το 19,8% ανέφερε εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA), ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, ως πιθανή αιτία του προβλήματος υγείας.

«Η σπάνια χρήση της φράσης "εγκεφαλικό" σε κλήσεις για βοήθεια είναι ένδειξη ανεπαρκούς γνώσης σχετικά με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού στον πληθυσμό που μελετήσαμε» είπε ο Δρ. Handschu.

Σε αυτή τη μελέτη, ο μέσος χρόνος μεταξύ της εμφάνισης των συμπτωμάτων και της κλήσης στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήταν 38 λεπτά. Ο υγειονομικός οργανισμός πρόσθεσε: «Ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν όσο περιμένετε το ασθενοφόρο, είναι σημαντικό να πάτε στο νοσοκομείο για αξιολόγηση». Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού θα εξαρτηθούν από την περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται και την έκταση της βλάβης.

Τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού

Μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου, αδυναμία χαμόγελου
Ο πάσχον μπορεί να μην μπορεί να σηκώσει και τα δύο χέρια και να τα κρατήσει εκεί λόγω αδυναμίας ή μουδιάσματος του ενός χεριού
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να έκφρασης ή επικοινωνίας με λέξεις (κέντρο ομιλίας)
Πλήρης παράλυση στη μία πλευρά του σώματος
Ξαφνική απώλεια ή θολή όραση
Σύγχυση, δυσκολία στην κατανόηση τι λένε οι άλλοι και προβλήματα συντονισμού
Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
Ξαφνικός και πολύ έντονος πονοκέφαλος
Απώλεια συνείδησης
Σε κάθε περίπτωση καλέσετε αμέσως το 166, εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала