Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Επικοινωνία Σι Τζινπίνγκ με τον Εμανουέλ Μακρόν για την επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας

© AP Photo / Andy WongΜακρόν και Σι
Μακρόν και Σι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τετάρτη με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει πως η επενδυτική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα θα μπορούσε να επικυρωθεί πλήρως εν μέσω άλλων δεσμεύσεων για επέκταση της συνεργασίας τους σε οικονομικούς και άλλους τομείς.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Σι σημείωσε ότι από τη στιγμή που η Γαλλία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καταβάλει προσπάθειες για να ενισχύσει την αλληλεγγύη εντός του μπλοκ και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη Γαλλία για να επιτύχει η επικείμενη σύνοδος κορυφής Κίνας-ΕΕ με σκοπό τη μεγαλύτερη συνεργασία τους σε πολλά επίπεδα.
Ο Μακρόν σημείωσε ότι η ταραχώδης διεθνής κατάσταση έχει καταστήσει πιο επιθυμητή μια βαθύτερη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα και ότι είναι ικανοποιημένος για τη συνεργασία των δύο εθνών σε τεχνολογικό, γεωργικό και μηχανολογικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει μια θετική ατζέντα στην Ε.Ε. για τις σχέσεις της με την Κίνα και εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στην επικύρωση και εφαρμογή της Συνολικής Συμφωνίας Επενδύσεων (CAI) με την Κίνα, η οποία καθυστέρησε το προηγούμενο έτος. Η συμφωνία αποσκοπεί να φέρει τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. σε ισότιμη βάση με τις κινέζικες και να εδραιώσει το καθεστώς της Κίνας ως εμπορικού εταίρου στο μπλοκ.
«Πιστεύω ότι θα είναι ένα τεράστιο μήνυμα συναίνεσης υψηλού επιπέδου τόσο για την Κίνα όσο και για την Ε.Ε. η περαιτέρω προώθηση της έναρξης ισχύος της διμερούς επενδυτικής συμφωνίας Κίνας-Ε.Ε.» δήλωσε ο Wang Huiyao, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση στο Πεκίνο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάγωσε την επικύρωση της CAI τον Μάιο του 2021, όταν το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις σε 10 πολιτικούς της Ε.Ε., καθώς και σε επιστήμονες και διπλωμάτες, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Κίνας από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ.
Βλαντίμιρ Πούτιν - Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.02.2022
Κόσμος
Πούτιν σε Μακρόν: «Προκλητικές εικασίες τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία
Οι νομοθέτες της Ε.Ε. ανέφεραν ότι η Κίνα πρέπει να άρει τις κυρώσεις εάν επιθυμεί την επικύρωση της CAI, αλλά μέχρι στιγμής, το Πεκίνο δεν έχει υποχωρήσει, καθώς θεωρεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εσωτερικό.
Ωστόσο, ο κρατικός σύμβουλος της Κίνας και υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Yi, είπε πριν από την κίνηση του ΕΚ ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να προωθεί τη δική του επικύρωση για δύο ρήτρες κατά της καταναγκαστικής εργασίας, όπως αυτές προέκυψαν από τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταναγκαστική εργασία.
Η Έκθεση του ITO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) για το 2022 σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών εργασιακών προτύπων, τα οποία δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ισχυρίζεται ότι η Κίνα επιδίδεται σε πρακτικές απασχόλησης που εισάγουν διακρίσεις στη Xijiang και χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία.
Υπήρξαν αρκετές προσπάθειες για την επικύρωση τους τελευταίους εννιά μήνες, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής διπλωματών τεσσάρων ευρωπαϊκών εθνών που πέταξαν στο Πεκίνο για να συναντηθούν με τον Wang.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα επικαλεστεί το Παρίσι και το Βερολίνο που είναι πιο κοντά στη CAI, να ξεκινήσουν εκ νέου τη διαδικασία επικύρωσης.
Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται ανώτερους διπλωμάτες της Ε.Ε., η σύνοδος κορυφής Κίνας-Ε.Ε. έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί διαδικτυακά την 1η Απριλίου.
Κατά πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, ο Σι και ο Μακρόν συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν τη συνεργασία στον τομέα των γεωργικών τεχνολογιών και του εμπορίου, να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους στον τομέα της πράσινης μεταποίησης και να λάβουν μέτρα προκειμένου να διευκολύνουν την ενσωμάτωση των γαλλικών τραπεζών στο διασυνοριακό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών RMB, το αναπτυσσόμενο τραπεζικό σύστημα της Κίνας που πλέον είναι η εναλλακτική λύση έναντι του SWIFT που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала