Υψηλή χοληστερόλη: Τα σημάδια στο δέρμα που δείχνουν «απόφραξη των αγγείων»

© Φωτογραφία : PixabayΙδρώτας πάνω στο δέρμα
Ιδρώτας πάνω στο δέρμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022
Τα τέσσερα σημάδια στο δέρμα σας που μπορεί να δείχνουν «απόφραξη των αγγείων» σας λόγω υψηλής χοληστερόλης.
Η υψηλή χοληστερόλη δεν εμφανίζει συμπτώματα και ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν πάσχετε από αυτή να κάνετε μια εξέταση αίματος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να την προδίδουν.
Η περιφεριακή αρτηριακή νόσος (PAD) στα πόδια ή στα κάτω άκρα είναι η στένωση ή απόφραξη των αγγείων που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στα πόδια. Το CDC αναφέρει ότι προκαλείται κυρίως από τη συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες, η οποία ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Το NHS επισημαίνει ότι συνήθως προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών των ποδιών, το οποίο «αποτελείται από χοληστερόλη και άλλες άχρηστες ουσίες».
Το CDC τονίζει ότι ένα «κλασικό σύμπτωμα» της PAD είναι ο πόνος στα πόδια κατά τη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, που βελτιώνεται μετά την ανάπαυση.
Ωστόσο, σημειώνει ότι έως και τέσσερα στα 10 άτομα με PAD δεν έχουν πόνο στα πόδια.
Υπογραμμίζει ότι συμπτώματα πόνου ή κράμπες με το περπάτημα μπορεί να εμφανιστούν στον γλουτό, το ισχίο, τον μηρό ή τη γάμπα.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά άλλα φυσικά σημάδια στο πόδι που μπορεί να υποδεικνύουν το PAD συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο δέρμα σας.
Αίμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.02.2022
Υψηλή χοληστερόλη: Το «πρώιμο» σύμπτωμα στη γάμπα, στους γλουτούς ή στους μηρούς
Αυτά περιλαμβάνουν «απώλεια μαλλιών, ένα όχι και τόσο λαμπερό δέρμα ή ακόμη και δέρμα που είναι δροσερό στην αφή, πληγές ή έλκη στα πόδια ή πληγές που δεν επουλώνονται».
Το PAD συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω μιας φυσικής εξέτασης από έναν γενικό ιατρό και συγκρίνοντας την αρτηριακή πίεση στο χέρι και τον αστράγαλό σας.
Η Cleveland Clinic σημειώνει: «Μπορεί επίσης να αισθάνεστε αδύναμοι ή κουρασμένοι ενώ περπατάτε. Τα επηρεασμένα μέρη του ποδιού σας μπορεί να περιλαμβάνουν τις γάμπες, τους μηρούς ή τους γλουτούς σας.
«Το PAD μπορεί να συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια μιας ζωής και τα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν εμφανή παρά αργότερα στη ζωή».
Φρούτα και λαχανικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2022
Κόσμος
Διατροφή: Οι δύο κανόνες που μπορεί να σας δώσουν το «ελιξίριο» της ζωής
Ο οργανισμός υγείας λέει ότι ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά έντονος ώστε να παρεμποδίζει το κανονικό περπάτημα.
Προσθέτει πως ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά έντονος ώστε να περιορίσει την ικανότητά σας να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας αρέσουν.
«Η μειωμένη ροή αίματος στους μύες των ποδιών σας προκαλεί αυτόν τον τύπο επαναλαμβανόμενου πόνου, ο οποίος υποχωρεί κατά την ανάπαυση , επειδή οι μύες σας χρειάζονται λιγότερη ροή αίματος σε ηρεμία» διευκρινίζει η έρευνα.
Ευτυχώς, δεν θα εμφανίσουν PAD όλοι όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη μείωσή της.
Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) συνιστά σε όλους τους ενήλικες να κάνουν έλεγχο χοληστερόλης σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα κι αν αισθάνονται εντελώς καλά. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια ή πιο συχνά, εάν η εξέταση ήταν μη φυσιολογική.
Ο βρετανικός φορέας υγείας (NHS) τονίζει: «Για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, προσπαθήστε να μειώσετε τα λιπαρά τρόφιμα, ειδικά αυτά που περιέχουν ένα είδος λίπους που ονομάζεται κορεσμένα λιπαρά. Μπορείτε ακόμα να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν έναν πιο υγιεινό τύπο λίπους που ονομάζεται ακόρεστο λίπος».
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала