https://sputniknews.gr/20220219/karkinos-poio-fthino-trofimo-syndeetai-me-ayximeni-pithanotita-nosisis-24097120.html
Καρκίνος: Ποιο φθηνό τρόφιμο συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης
Καρκίνος: Ποιο φθηνό τρόφιμο συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης
Δημοφιλές και φθηνό τρόφιμο συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης από καρκίνο του στομάχου, όπως δείχνουν σχετικές επιστημονικές αναλύσεις. 19.02.2022, Sputnik Ελλάδα
2022-02-19T06:11+0200
2022-02-19T06:11+0200
2022-02-19T06:11+0200
υγεία
καρκίνος
διατροφή
καρκίνος του στομάχου
τσίλι
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e5/0b/02/19712001_0:0:1280:720_1920x0_80_0_0_fe04bfa0192bafc69215bb9a132762e8.jpg
Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό, ο οποίος τελικά οδηγεί σε όγκους, αν και ορισμένες αναπτύξεις μπορεί να είναι και καλοήθεις.Έτσι, ένα δημοφιλές και φθηνό τρόφιμο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου σε ορισμένες επιστημονικές μελέτες.Η σχέση των πιπεριών τσίλι με τον καρκίνο του στομάχουΕπισημαίνεται ότι ο καρκίνος του στομάχου, που προκαλεί δυσκολία στην κατάποση, απώλεια βάρους και δυσπεψία, στοιχίζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Τα αίτια της νόσου περιλαμβάνουν γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά οι διατροφικές συνήθειες βρίσκονται στο επίκεντρο για τον ρόλο που διαδραματίζουν.Συγκεκριμένα, σε μια σχετική μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2017 στο «Chinese Medical Journal», οι ερευνητές πρότειναν ότι οι πιπεριές τσίλι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η καψαϊκίνη, η κύρια δραστική ουσία που βρίσκεται στα τσίλι και στις κόκκινες πιπεριές, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.Τα στοιχεία για τον ρόλο της εν λόγω δραστικής ουσίας στον καρκίνο είναι αντικρουόμενα, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να δράσει τόσο προληπτικά όσο και αρνητικά.Χαρακτηριστικά, οι συγγραφείς της μετα-ανάλυσης εξήγησαν ότι η μελέτη αντιπροσώπευε την πιο «περιεκτική και ενημερωμένη μετα-ανάλυση της σχέσης μεταξύ της υψηλής πρόσληψης πικάντικων τροφών και του κινδύνου καρκίνου».Εν συνεχεία, οι ίδιοι πρόσθεσαν: «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα υψηλό επίπεδο πρόσληψης πικάντικων τροφών συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο καρκίνου και η συσχέτιση ήταν συνεπής στις περισσότερες αναλύσεις υποομάδων. Δεν βρήκαμε καμία συσχέτιση στις γυναίκες, στον καρκίνο του οισοφάγου ή στον καρκίνο της χοληδόχου κύστης λόγω του περιορισμένου αριθμού τέτοιων μελετών».Είναι ενδιαφέρον ότι, όσον αφορά στους υποτύπους του καρκίνου, τα πικάντικα τρόφιμα βρέθηκε να συσχετίζονται μόνο με τον καρκίνο του στομάχου, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές.Μάλιστα, τα συγκεκριμένα ευρήματα ενισχύθηκαν από μια πρόσφατη σχετική ανάλυση που διεξήχθη από το Hunan Normal University στην Κίνα και δημοσιεύτηκε στο «Nutrition And Cancer», η οποία εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης τσίλι πιπεριών ως προς τον καρκίνο του στομάχου.Η εν λόγω ανάλυση περιελάμβανε την εξέταση 13 μελετών, συμπεριλαμβανομένων 3.095 περιπτώσεων και 4.761 ελέγχων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μια μέτρια και υψηλή κατανάλωση πιπεριάς τσίλι συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατά 1,96 φορές για καρκίνο του στομάχου.
https://sputniknews.gr/20220218/ypsili-holisteroli-ta-simadia-sto-derma-poy-deihnoyn-apofraxi-ton-aggeion-23957201.html
https://sputniknews.gr/20220215/i-trofi-poy-mporei-na-meiosei-ta-epipeda-holisterolis-kai-sakharoy-sto-aima-kata-50-23854996.html
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Ειδήσεις
el_GR
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e5/0b/02/19712001_160:0:1120:720_1920x0_80_0_0_75d90ce089cc94055a5c00b2ee1f7538.jpgSputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
υγεία, καρκίνος, διατροφή, καρκίνος του στομάχου, τσίλι
υγεία, καρκίνος, διατροφή, καρκίνος του στομάχου, τσίλι
Καρκίνος: Ποιο φθηνό τρόφιμο συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης
Δημοφιλές και φθηνό τρόφιμο συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης από καρκίνο του στομάχου, όπως δείχνουν σχετικές επιστημονικές αναλύσεις.
Ο
καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό, ο οποίος τελικά οδηγεί σε
όγκους, αν και
ορισμένες αναπτύξεις μπορεί να είναι και
καλοήθεις.
Έτσι, ένα δημοφιλές και φθηνό τρόφιμο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου σε ορισμένες επιστημονικές μελέτες.

18 Φεβρουαρίου 2022, 01:06
Η σχέση των πιπεριών τσίλι με τον καρκίνο του στομάχου
Επισημαίνεται ότι ο καρκίνος του στομάχου, που προκαλεί δυσκολία στην κατάποση, απώλεια βάρους και δυσπεψία, στοιχίζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Τα αίτια της νόσου περιλαμβάνουν γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά οι διατροφικές συνήθειες βρίσκονται στο επίκεντρο για τον ρόλο που διαδραματίζουν.
Συγκεκριμένα, σε μια
σχετική μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2017 στο «Chinese Medical Journal», οι ερευνητές πρότειναν ότι οι
πιπεριές τσίλι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η
καψαϊκίνη, η κύρια δραστική ουσία που βρίσκεται στα τσίλι και στις κόκκινες πιπεριές, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Τα στοιχεία για τον ρόλο της εν λόγω δραστικής ουσίας στον καρκίνο είναι αντικρουόμενα, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να δράσει τόσο προληπτικά όσο και αρνητικά.
Χαρακτηριστικά, οι συγγραφείς της μετα-ανάλυσης εξήγησαν ότι η μελέτη αντιπροσώπευε την πιο «περιεκτική και ενημερωμένη μετα-ανάλυση της σχέσης μεταξύ της υψηλής πρόσληψης πικάντικων τροφών και του κινδύνου καρκίνου».

15 Φεβρουαρίου 2022, 05:24
Εν συνεχεία, οι ίδιοι πρόσθεσαν: «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα υψηλό επίπεδο πρόσληψης πικάντικων τροφών συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο καρκίνου και η συσχέτιση ήταν συνεπής στις περισσότερες αναλύσεις υποομάδων. Δεν βρήκαμε καμία συσχέτιση στις γυναίκες, στον καρκίνο του οισοφάγου ή στον καρκίνο της χοληδόχου κύστης λόγω του περιορισμένου αριθμού τέτοιων μελετών».
Είναι ενδιαφέρον ότι, όσον αφορά στους υποτύπους του καρκίνου, τα πικάντικα τρόφιμα βρέθηκε να συσχετίζονται μόνο με τον καρκίνο του στομάχου, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα ευρήματα ενισχύθηκαν από μια πρόσφατη
σχετική ανάλυση που διεξήχθη από το Hunan Normal University στην Κίνα και δημοσιεύτηκε στο «Nutrition And Cancer», η οποία εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης
τσίλι πιπεριών ως προς τον
καρκίνο του στομάχου.
Η εν λόγω ανάλυση περιελάμβανε την εξέταση 13 μελετών, συμπεριλαμβανομένων 3.095 περιπτώσεων και 4.761 ελέγχων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μια μέτρια και υψηλή κατανάλωση πιπεριάς τσίλι συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατά 1,96 φορές για καρκίνο του στομάχου.
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.