Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πώς οι ΗΠΑ επωφελούνται από την κλιμάκωση της κρίσης της Ουκρανίας και τη σύγκρουση στη Δυτική Ρωσία

© Sputnik / Sergey Averin / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΝτονμπάς: Στρατιώτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR)
Ντονμπάς: Στρατιώτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.02.2022
Οι εντάσεις στην Ουκρανία ήρθαν μετά τις παραβιάσεις της εκεχειρίας του Μινσκ στις δημοκρατίες του Ντονμπάς. Οι ΗΠΑ είναι κύριοι ωφελούμενοι από τη σύγκρουση, πιστεύουν αναλυτές της κρίσης.
«Η προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες δυτικές χώρες είναι να εμφανίσουν τη Ρωσία ως τον κύριο επιτιθέμενο σε αυτήν την κρίση από την αρχή αυτής της κατάστασης» υποστηρίζει ο Αλρξάντερ Κλάκσον, ιδρυτής του Global Political Insight, ενός think tank με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κατάσταση ασφαλείας στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία την Πέμπτη, με τις πολιτοφυλακές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και την αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην περιοχή να αναφέρουν επιθέσεις με όπλα, όλμους και επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών αλλά και απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων.
Η κλιμάκωση στο Ντονμπάς έρχεται μετά από μήνες ισχυρισμών δυτικών αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης ότι μια δύναμη «100.000 στρατιωτών» του ρωσικού στρατού ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια εισβολή στην Ουκρανία.
«Φεύγουμε για να μείνουμε ζωντανοί»: Γυναίκες και παιδιά εγκαταλείπουν το Ντονμπάς για τη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.02.2022
«Φεύγουμε για να μείνουμε ζωντανοί»: Γυναίκες και παιδιά εγκαταλείπουν το Ντονμπάς για τη Ρωσία
Το να μπει η Ρωσία στη σύγκρουση θα ωφελούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξηγεί ο Κλάκσον, καθώς αυτό θα επέτρεπε στην Ουάσιγκτον να «επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να απομονώσει» τη χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Αυτό θα επέτρεπε επίσης στην Ουάσιγκτον να αρπάξει ένα κομμάτι του μεριδίου της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και να αυξήσει τη ζήτηση για αμερικανικά όπλα.
«Υπάρχουν εμπορικά συμφέροντα εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, γι' αυτό, κατά τη γνώμη μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιέζουν, για να προκαλέσουν τη Ρωσία να κάνει ένα τέτοιο βήμα» τονίζει ο αναλυτής.
Ταυτόχρονα, μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ απίθανη και ενδεχομένως εντελώς αδύνατη», σημειώνει ο Κλάκσον, δεδομένης της τεράστιας οικονομικής ζημιάς και της βλάβης στη φήμη της που θα μπορούσε αναπόφευκτα να προκαλέσει μια τέτοια απόφαση.
Οι ΗΠΑ «αναμφίβολα ενθαρρύνουν τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ επειδή ονειρεύονται να συμπαρασύρουν τη Ρωσία σε μια ένοπλη σύγκρουση με την Ουκρανία», επισημαίνει και ο Άλαν Μπέιλι, πολιτικός αναλυτής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνώντας με τον συνάδελφό του.
Μόλις τα ρωσικά τεθωρακισμένα περάσουν τα σύνορα, το μεγάλο πακέτο κυρώσεων που δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης θα ενεργοποιηθεί και οι δυτικές χώρε θα επιστρέψουν στο «Σχέδιο Α» της προσπάθειας να σπάσουν τη ρωσική οικονομία , που είναι ο μόνος τους στόχος, επειδή η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά» τονίζει ο Μπέιλι.
Βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία: H κατάσταση στη ζώνη σύγκρουσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.02.2022
Βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία: H κατάσταση στη ζώνη σύγκρουσης
Δεν επιθυμούν ωστόσο, όλοι στη Δύση να δουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνει ο Μπέιλι, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση ευρωπαϊκών δυνάμεων όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
«Αλλά παρόλο που είναι κυρίαρχες χώρες στην περιοχή, είναι δευτερεύοντες παίκτες στα γεγονότα και δυστυχώς μπορούν να έχουν μικρό αντίκτυπο. Η Ουάσιγκτον θέλει έναν νέο πόλεμο για να μπορέσει να παρασύρει τη Ρωσία, να πει σε όλο τον κόσμο «κοίτα, έχουμε δίκιο! Ρωσική εισβολή! Ρωσική επιθετικότητα!...Αγοράστε τα όπλα μας, αφήστε μας να φτιάξουμε βάσεις στη χώρα σας». Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να ανεχθεί τον ανταγωνισμό και είναι αναγκασμένη να προσπαθήσει να τον εξαλείψει προτού φτάσει στο σημείο να πρέπει να τον αποδεχτεί – και αυτό είναι αυτό που βλέπουμε τώρα» καταλήγει ο αναλυτής.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала