Αράχνη-Σπαζοκλαμπάνιας: Χρησιμοποιεί τον ιστό για να ακούει από μακριά εχθρούς και θηράματα

CC0 / / bones64Ένας ιστός αράχνης (φωτ. αρχείου)
Ένας ιστός αράχνης (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.02.2022
Ο ιστός της αράχνης σ’ αυτή την περίπτωση παίζει τον ρόλο του τύμπανου στο ανθρώπινο αυτή. Εντωμεταξύ, οι τρίχες στα πόδια του αραχνοειδούς λαμβάνουν τις δονήσεις από το μετάξι.
Μια ομάδα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακάλυψε ένα είδος αράχνης που χρησιμοποιεί τον ιστό της για να αυξήσει τις ικανότητες της ακοής της.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι κάποια είδη αράχνης «ακούνε» διαμέσου των μικροσκοπικών τριχιδίων στα πόδια τους και πολλές μπορούν να νιώσουν τις δονήσεις στον ιστό από τα έντομα που έχουν παγιδευτεί εκεί χρησιμοποιώντας μηχανο-αισθητήρια όργανα, για να καταλάβουν την αιχμαλώτιση της τροφής.
Τώρα, αυτή η νέα έρευνα καθόρισε ότι η αράχνη-γέφυρα (Larinioides sclopetarius) χρησιμοποιεί τον ιστό της ως υπερακουστική κεραία για να συλλάβει ακουστικές δονήσεις των σωματιδίων του αέρα.
Οι επιστήμονες, υποπτευόμενοι ότι οι αράχνες του είδους Larinioides sclopetarius χρησιμοποιούσαν τους ιστούς τους με παράξενους τρόπους, συνέλεξαν αρκετά άτομα και μελέτησαν τη συμπεριφορά τους σε συνθήκες εργαστηρίου.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν τις αράχνες σε κουτιά όπου ύφαναν τους ιστούς τους, με τους ερευνητές να εκπέμπουν ήχους από απόσταση τριών μέτρων.
Ένα σαρκοφάγο φυτό Διωναία Μυγοπαγίδα (Venus Flytrap - Dionaea muscipula) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.02.2022
Σαρκοφάγο φυτό δεν χρειάζεται να τρώει έντομα για να ζήσει κι όμως επιλέγει τους "φόνους" - Βίντεο
Οι επιστήμονες δεν επέτρεπαν στον ήχο να φτάσει στις ίδιες τις αράχνες κι έτσι διαπίστωσαν ότι παρ’ όλ’ αυτά τα αραχνοειδή αντιδρούσαν στα ηχητικά σήματα που έκαναν τους ιστούς να δονούνται έστω κι ελάχιστα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ιστός παίζει τον ρόλο που παίζει το τύμπανο στο ανθρώπινο αυτί.
Εντωμεταξύ, οι τρίχες στα πόδια των αραχνών λαμβάνουν τις δονήσεις του ιστού.
Όταν παραγόταν κάποιος ήχος, οι αράχνες αντιδρούσαν σκύβοντας και ισοπεδώνοντας το σώμα τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv.
Περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι οι συγκεκριμένες αράχνες μπορούν να ακούν τους ήχους από απόσταση μέχρι και τριών μέτρων.
Μάλιστα, μπορούν να διακρίνουν και τις διαφορές στους ήχους που ακούγονται.
Αντιδρούσαν διαφορετικά, για παράδειγμα, σε ήχους που προέρχονταν από θηρευτές και αλλιώς στα ηχητικά σήματα από πιθανά θηράματα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала