Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αναλυτές «αποκρυπτογραφούν» τις απειλές Ζελένσκι για απόκτηση πυρηνικών: «Προφανής εκβιασμός»

© Sputnik / Alexei Vitvitski / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΠρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου
Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Αναλυτές χαρακτηρίζουν τις απειλές του Ζελένσκι σχετικά με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης ως μια απόπειρα εκβιασμού προς την πλευρά της Δύσης.
Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για πιθανή αποχώρηση από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης (που προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο) μοιάζουν με εκβιασμό και κάποιου είδους μομφή προς τη Δύση, η οποία φέρεται να μην υποστηρίζει αρκετά την Ουκρανία. Παρόλο που δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική πυρηνική απειλή από το Κίεβο, η Δύση μπορεί «παίξει» με αυτή την ιδέα για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, θεωρούν πολιτικοί αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το Κίεβο κληρονόμησε ένα σημαντικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Ωστόσο, το 1994, η Ουκρανία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν το «Μνημόνιο της Βουδαπέστης», μια διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας με αποτέλεσμα της ένταξης της Ουκρανίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συνθήκη, το πυρηνικό οπλοστάσιο στο έδαφος της Ουκρανίας εξαλείφθηκε, ενώ οι πυρηνικές δυνάμεις δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του Κιέβου.

Η απειλή Ζελένσκι για πυρηνικά

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μιλώντας το Σάββατο στη Διάσκεψη του Μονάχου, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους συμμετέχοντες στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τη διασφάλιση της ασφάλειας. Η οργάνωση των διαπραγματεύσεων ανατέθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, εάν δεν πραγματοποιηθούν ή τελικά δεν θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, «η Ουκρανία θα έχει κάθε δικαίωμα να θεωρεί ότι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν εφαρμόζεται και όλες οι αποφάσεις του 1994 θα τεθούν υπό αμφισβήτηση».
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Κόσμος
Ήσυχος: Ο Ζελένσκι με τις δηλώσεις για πυρηνικά ξεπερνά και το γεράκι του πολέμου, Στόλτενμπεγκ

«Εκβιασμός των ευρωπαϊκών χωρών»

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απειλή του Ζελένσκι μοιάζει με εκβιασμό προς τη Δύση και την προσπάθειά του να φανεί ως απειλητικός παράγοντας γι' αυτούς. Ωστόσο, οι προοπτικές για μια πραγματική αποχώρηση της Ουκρανίας από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης είναι πιθανές, επειδή «το έγγραφο δεν προβλέπει αμοιβαίες υποχρεώσεις» εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντρ Κονκόφ.
«Θεωρώ ότι η απειλή αποχώρησης της Ουκρανίας από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης είναι πραγματική, διότι είναι ένα έγγραφο που δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί, καθώς πρόκειται για μια αποκλειστικά πολιτική δήλωση, η οποία συνήφθη στις αρχές της δεκαετίας του '90 και δεν προβλέπει αμοιβαίες υποχρεώσεις και τυχόν σημαντικές νομικές συνέπειες» τόνισε ο Κονκόφ.
Ο πολιτικός επιστήμονας εξήγησε ότι το έγγραφο δεν έχει επικυρωθεί από κανένα από τα κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ουκρανίας, επομένως πρόκειται μόνο για μια πολιτική δήλωση, «η αποχώρηση από την οποία δεν θα οδηγήσει σε τίποτα σημαντικό και νομικά αξιόλογο». Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Αλεξέι Ζούντιν, ανώτερος λέκτορας του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας στη Μόσχα, δεδομένης της κατάστασης, η δήλωση μπορεί να εκληφθεί ως ένα είδος εκβιασμού των ευρωπαϊκών χωρών.
«Όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές δυνατότητες της Ουκρανίας, την τρέχουσα κατάστασή της, το γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο γίνονται, φαίνεται, πρώτον, ευσεβείς πόθοι χωρίς προφανή λόγο --αυτή είναι κλασική τακτική του Ζελένσκι- και δεύτερον, πρόκειται για προφανή εκβιασμό» επισήμανε ο Ζούντιν.
Κατά την άποψή του, αφότου η Ρωσία έθεσε αυστηρά στις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ το ζήτημα των πραγματικών νομικά εξασφαλισμένων εγγυήσεων ασφάλειας και της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η υποθετική εφαρμογή της πρότασης του Ζελένσκι «θα εκτοξεύσει στα ύψη τους γεωπολιτικούς κινδύνους» που αντιμετωπίζει η Ρωσία.
«Είναι κατανοητό ότι αυτό είναι απολύτως μη ρεαλιστικό, και κανείς δεν πρόκειται να το ακολουθήσει, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι οι ΗΠΑ και κάποια χώρα του ΝΑΤΟ να "παίξουν" λίγο με αυτήν την ιδέα για να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία, αλλά ως πραγματική προοπτική είναι αδύνατη. Αυτή η ιδέα του Ζελένσκι δεν είναι εφικτή και για άλλη μια φορά χαρακτηρίζει τον ίδιο τον Ζελένσκι ως επιπόλαιο ηγέτη, ως έναν ηθοποιό (σ.σ. το επάγγελμά του πριν εκλεγεί Πρόεδρος) που δεν έχει γίνει ακόμη πρωταγωνιστής της πολιτικής» τόνισε ο Ζούντιν.
Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.02.2022
Κόσμος
Τζο Μπάιντεν για ταξίδι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μόναχο: «Είναι δική του απόφαση»

«Οι δηλώσεις Ζελένσκι απευθύνονται στη Δύση»

Ο Κονκόφ από την πλευρά του θεωρεί ότι «πρόκειται για διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με δυτικές χώρες» και η δήλωση του Ζελένσκι έχει πολιτικό χαρακτήρα.
«Τέτοιες δηλώσεις γίνονται ακριβώς για να κατηγορήσουν τη Δύση, η οποία, σύμφωνα με την άποψη του Ζελένσκι, δεν υποστηρίζει αρκετά την Ουκρανία και δεν είναι αρκετά πιστή στην Ουκρανία, επομένως προς το παρόν, στην πραγματικότητα, μιλάμε για το γενικό πλαίσιο. Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις μάλλον απευθύνονται σε δυτικό ακροατήριο με σκοπό να φανεί ως απειλητικός παράγοντας για τη Δύση, διότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ακυρώσει τις υποχρεώσεις της προς τη Δύση σχετικά με τη μη διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας» πρόσθεσε ο Κονκόφ.
Οι πολιτικοί επιστήμονες θεωρούν ότι δεν υπάρχει πραγματική πυρηνική απειλή από την πλευρά της Ουκρανίας, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των εργοστασίων που εγκαταλείφθηκαν από την ΕΣΣΔ, λόγω του χαμηλού βιομηχανικού δυναμικού και των τεχνικών δυνατοτήτων της χώρας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.02.2022
Κόσμος
Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ πριν τη σχετική αναφορά στο Σύνταγμα
«Θεωρώ ότι τέτοιες ανησυχίες είναι αβάσιμες. Στην πραγματικότητα, τα εργοστάσια που παρέμειναν στην Ουκρανία έχουν καταρρεύσει, η τεχνογνωσία, αν έχει διατηρηθεί έως σήμερα, δεν αρκεί για να υλοποιηθεί η δημιουργία των αντίστοιχων ενόπλων δυνάμεων, ειδικά από τη στιγμή που η Ουκρανία δεν το είχε κάνει ποτέ, το κέντρο πάντα βρισκόταν στη Μόσχα την εποχή της ΕΣΣΔ» εξήγησε ο Κονκόφ.
Ο Ζούντιν διευκρίνισε ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η χώρα δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ανάπτυξη των τεχνικών της δυνατοτήτων.
«Όλο αυτόν τον καιρό που έχει περάσει από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το επιστημονικό και βιομηχανικό δυναμικό της Ουκρανίας έχει υποβαθμιστεί αμετάκλητα και ταυτόχρονα γινόταν και το ξεπούλημά του, οπότε ό,τι δεν έχει καταρρεύσει, δεν έχει ακόμη πουληθεί και δεν έχει φύγει στο εξωτερικό, όλο αυτό είναι απίθανο -τουλάχιστον αυτές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών τις οποίες κάποτε μελέτησα- να δώσουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό της πυρηνικό δυναμικό» κατέληξε ο Ζούντιν.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала