Χοληστερίνη: Το τρόφιμο που ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη κατά 25% σε τέσσερις εβδομάδες
Χοληστερίνη: Το τρόφιμο που ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη κατά 25% σε τέσσερις εβδομάδες
Αρκετοί τύποι τροφίμων έχουν διερευνηθεί για την επίδρασή τους στην «κακή» χοληστερίνη. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής τόσο περισσότερο... 21.02.2022, Sputnik Ελλάδα
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, όμως υπάρχει ένα τρόφιμο που μπορεί να μειώσει τα «κακά» επίπεδά της μέχρι και 25% μέσα σε λίγες εβδομάδες.Μερικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης βρώσιμων μανιταριών για τη θεραπεία και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Biology and Medicine, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις τύπους μανιταριών που θα μπορούσαν να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 25% σε τέσσερις εβδομάδες. Τα τρία είδη των μανιταριών είναι τα ακόλουθα:Η καθημερινή κατανάλωση των μανιταριών οδήγησε σε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα κατά 25% μετά από τέσσερις εβδομάδες, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Ωστόσο, η VeryWellHealth εξηγεί πως, δυστυχώς, οι περισσότερες μελέτες αυτού του είδους έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, όπως αρουραίους, κουνέλια και ποντίκια και εξέτασαν μόνο τα μανιτάρια shiitake, Portobello ή Oyster (μερικά από τα πιο δημοφιλή μανιτάρια που βρίσκονται σε παντοπωλεία και εστιατόρια).Οι μελέτες περιλάμβαναν τη χορήγηση αποξηραμένων μανιταριών σε ζώα σε διάστημα ενός έως δύο μηνών, με το VeryWellHealth να συνοψίζει τα ευρήματα που προέκυψαν εξηγώντας ότι «τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν μεταξύ 10% και 65% ενώ τα τριγλυκερίδια έπεσαν έως και 70%». «Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μειώθηκαν μεταξύ 5 και 54%.Τα επίπεδα χοληστερόλης HDL δεν φάνηκε να επηρεάζονται στις περισσότερες μελέτες» συνεχίζει, τονίζοντας πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μανιταριών που καταναλώνονται τόσο πιο σημαντική είναι η μείωση των λιπιδίων.
Αρκετοί τύποι τροφίμων έχουν διερευνηθεί για την επίδρασή τους στην «κακή» χοληστερίνη. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής τόσο περισσότερο επωφελούμαστε.
Η υψηλή χοληστερόλημπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, όμως υπάρχει ένα τρόφιμο που μπορεί να μειώσει τα «κακά» επίπεδά της μέχρι και 25% μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Μερικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης βρώσιμων μανιταριών για τη θεραπεία και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Biology and Medicine, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις τύπους μανιταριών που θα μπορούσαν να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 25% σε τέσσερις εβδομάδες.
Μανιτάρια shiitake (με πικάντικη γεύση και θεραπευτικές ιδιότητες).
Μανιτάρια maitake («μανιτάρι που χορεύει» στα ιαπωνικά το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά μία σειρά παθήσεων).
Μανιτάρια enoki (πολύ γνωστό στην ιαπωνική κουζίνα).
Η καθημερινή κατανάλωση των μανιταριών οδήγησε σε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα κατά 25% μετά από τέσσερις εβδομάδες, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ωστόσο, η VeryWellHealth εξηγεί πως, δυστυχώς, οι περισσότερες μελέτες αυτού του είδους έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, όπως αρουραίους, κουνέλια και ποντίκια και εξέτασαν μόνο τα μανιτάρια shiitake, Portobello ή Oyster (μερικά από τα πιο δημοφιλή μανιτάρια που βρίσκονται σε παντοπωλεία και εστιατόρια).
Οι μελέτες περιλάμβαναν τη χορήγηση αποξηραμένων μανιταριών σε ζώα σε διάστημα ενός έως δύο μηνών, με το VeryWellHealth να συνοψίζει τα ευρήματα που προέκυψαν εξηγώντας ότι «τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν μεταξύ 10% και 65% ενώ τα τριγλυκερίδια έπεσαν έως και 70%».
«Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μειώθηκαν μεταξύ 5 και 54%.Τα επίπεδα χοληστερόλης HDL δεν φάνηκε να επηρεάζονται στις περισσότερες μελέτες» συνεχίζει, τονίζοντας πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μανιταριών που καταναλώνονται τόσο πιο σημαντική είναι η μείωση των λιπιδίων.
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnikεπισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.
Δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη συνομιλία επειδή έχετε παραβεί τους κανόνες σχολιασμού.
Μπορείτε να συμμετέχετε ξανά στη συνομιλία σε: ∞.
Εάν δεν συμφωνείτε με τον αποκλεισμό, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας
Η συνομιλία είναι πλέον κλειστή. Έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε στη συζήτηση για 24 ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου.