Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα σενάρια ένταξης του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και ο κίνδυνος για «νέες εντάσεις στα Βαλκάνια»

© Sputnik / Alexey VitvitskyΆγαλμα του πρώτου προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα στην Πρίστινα
Άγαλμα του πρώτου προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα στην Πρίστινα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις χώρες, σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Σωτήρη Ρούσσο, που θεωρεί ότι και για το Ουκρανικό και για το ζήτημα του Κοσόβου είναι κομβικής σημασίας να γίνει αποδεκτό ότι «η Ρωσία είναι μια ιστορική μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη».
Η συντονισμένη απόπειρα επέκτασης του ΝΑΤΟ επί ευρωπαϊκού εδάφους (Ουκρανία, Βαλκανική κ.ο.κ.) δημιουργεί ποικίλες αντιδράσεις. Μεταξύ των αρνητικών, στις πλέον χαρακτηριστικές, συγκαταλέγονται και οι δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.
«Αρκετά με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι μια εικονική επίθεση. Ως πρόεδρος, θα είμαι κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ οπουδήποτε» ανέφερε ο Μιλάνοβιτς. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτός που υποστηρίζει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο και το συμφέρον της Κροατίας. Επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ, κάποιος μπορεί να στείλει τους ανθρώπους μας εκεί αύριο. Ο Πούτιν είναι άντρας σε μεγάλη ηλικία, μια μέρα θα φύγει. Η Ρωσία δεν θα φύγει. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε: Φτάνει πια, πού είναι το όριο για το ΝΑΤΟ;».
Και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιδρά ανάλογα στην προοπτική ένταξης του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ. «Θέλουν το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και έτσι να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του» ανέφερε, κάτι στο οποίο η Σερβία, όπως δήλωσε, θα αντιταχθεί.
Η διεθνή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.08.2019
Κόσμος
Ποιες χώρες δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση»

Το πρόβλημα-ερώτημα εν προκειμένω είναι ένα, σύμφωνα με τον Σωτήρη Ρούσσο, διεθνολόγο, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ): Ποια προβλήματα μπορεί να λύσει το ΝΑΤΟ, περιλαμβάνοντας στις τάξεις του το Κοσσυφοπέδιο; Ένα ερώτημα που συνδέεται και με το ζήτημα του αλβανικού αλυτρωτισμού και με το ζήτημα της σερβικής μειονότητας.
«Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου θα δημιουργήσει νέα ένταση και ανασφάλεια στη σερβική μειονότητα και η Σερβία σε έναν βαθμό θα επαναφέρει τη Ρωσία στην περιοχή για να αντιμετωπίσει την παρουσία του ΝΑΤΟ. Αυτό θα προκαλέσει εν συνεχεία ένταση ευρύτερα στα Βαλκάνια» σχολιάζει ο κ. Ρούσσος.
Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Κόσμος
Αναλυτές «αποκρυπτογραφούν» τις απειλές Ζελένσκι για απόκτηση πυρηνικών: «Προφανής εκβιασμός»
Παράλληλα, η παρουσία της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ θα «ανοίξει τις ορέξεις της σε βλέψεις αλυτρωτικές» εκτιμά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Και «παρότι υπάρχουν διεθνείς δυνάμεις στο Κόσοβο εδώ και καιρό, δεν σταμάτησαν το οργανωμένο έγκλημα στο Κόσοβο που παραμένει κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Πώς θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ επομένως στην περιοχή; Δεν μπορεί να προσφέρει το ΝΑΤΟ κάτι. Πραγματικά, δεν αντιλαμβάνομαι σε ποια απειλή θα πρέπει να βάλουμε το Κόσοβο εντάσσοντάς το στο ΝΑΤΟ, ειδικά αυτή την περίοδο με το ζήτημα της Ουκρανίας. Η επέκταση του ΝΑΤΟ –που θα είναι και ευθεία αναγνώριση του Κοσόβου– το μόνο που θα κάνει είναι να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή».
Μια ανάλογη εξέλιξη, «γενικά θα αυξήσει την καχυποψία της Ρωσίας απέναντι στα σχέδια του ΝΑΤΟ, καθώς η Μόσχα θα αισθάνεται ότι περικυκλώνεται. Το πρόβλημα είναι η άρνηση να αποδεχτούν ότι η Ρωσία είναι μια ιστορική, μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη και απ' αυτή την άποψη πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό προκειμένου να ζήσουμε ειρηνικά. Και σε αυτό το ζήτημα εμπίπτει και το Ουκρανικό και το ζήτημα του Κοσόβου» συνοψίζει ο ειδικός.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала