Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τι θα συμβεί στην Ουκρανία αν δημιουργήσει πυρηνικά όπλα – Η «απάντηση» του υπόλοιπου κόσμου

© Sputnik / Press Office of President of Ukraine / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΠυρηνικός σταθμός στο Ρίβνε της Ουκρανίας
Πυρηνικός σταθμός στο Ρίβνε της Ουκρανίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του ιστότοπου AtomInfo.ru, Ουβάροφ, το Κίεβο θα αναγκαστεί να τερματίσει τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, εφόσον προσπαθήσει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα.
Η Ουκρανία σίγουρα θα βρεθεί σε διεθνή απομόνωση και θα υποκύψει στις κυρώσεις του ΟΗΕ, εάν προσπαθήσει να δημιουργήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.
Μάλιστα, η κατάσταση μέσα στη χώρα θα επιδεινωθεί σημαντικά επειδή το Κίεβο θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία όλων των πυρηνικών σταθμών του, μετά την πιθανή απαγόρευση εισαγωγής καυσίμων, δήλωσε στο Sputnik ο Αλεξάντρ Ουβάροφ, αρχισυντάκτης του ιστότοπου σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, AtomInfo.ru.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μιλώντας το Σάββατο στη Διάσκεψη του Μονάχου, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους συμμετέχοντες στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης για τη διασφάλιση της ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, εάν δεν πραγματοποιηθούν ή τελικά δεν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, «η Ουκρανία θα έχει κάθε δικαίωμα να θεωρεί ότι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης δεν εφαρμόζεται και όλες οι αποφάσεις του 1994 θα τεθούν υπό αμφισβήτηση».
«Η συμμετοχή της Ουκρανίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων, στην οποία η χώρα είχε ενταχθεί το 1994, της απαγορεύει την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συνθήκη, μόνο οι χώρες που ανέπτυξαν και δοκίμασαν τα πυρηνικά όπλα πριν από το 1967 μπορούν να τα κατέχουν. Η Ουκρανία δεν βρίσκεται ανάμεσά τους» υπενθύμισε ο Ουβάροφ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Κόσμος
«Φοβισμένος άνθρωπος ο Ζελένσκι»: Ειδικός σχολιάζει τις απειλές του Ουκρανού προέδρου για πυρηνικά
Ο ειδικός στα θέματα πυρηνικής ενέργειας προέβλεψε πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα εάν η Ουκρανία αρχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, χωρίς να αποχωρήσει από τη Συνθήκη.
«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στο έδαφος της Ουκρανίας θα εντοπίσει σημάδια στρατιωτικής πυρηνικής δραστηριότητας και θα ενημερώσει το Συμβούλιο των Διοικητών της, το οποίο με τη σειρά του θα υποβάλει την προετοιμασμένη έκθεση ή εκθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει την ευρύτερη εξουσία, συμπεριλαμβανομένων υποβολής διεθνών κυρώσεων και χρήσης δύναμης» τόνισε ο Ουβάροφ.
Κατά την άποψη του ειδικού, εάν η Ουκρανία ανακοινώσει την αποχώρησή της από τη Συνθήκη –εφόσον το 10ο άρθρο της Συνθήκης το επιτρέπει– τότε η απόφασή και τα επιχειρήματά της θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Εάν τα επιχειρήματα Ουκρανίας κριθούν ανεπαρκή, τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να προχωρήσει στην εισαγωγή καταναγκαστικών μέτρων κατά της χώρας, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων και χρήσης δύναμης» επισήμανε ο Ουβάροφ.
Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Κόσμος
Αναλυτές «αποκρυπτογραφούν» τις απειλές Ζελένσκι για απόκτηση πυρηνικών: «Προφανής εκβιασμός»
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι όλοι οι κορυφαίοι προμηθευτές πυρηνικής τεχνολογίας στον κόσμο συμμετέχουν στην ανεπίσημη Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών, οι κανόνες της οποίας περιορίζουν σχεδόν πλήρως τις δυνατότητες συνεργασίας στον ειρηνικό πυρηνικό τομέα με κράτη που δεν είναι μέρη της Συνθήκης.
«Έτσι, σε περίπτωση αποχώρησης από τη Συνθήκη, η Ουκρανία θα αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών της, καθώς η χώρα εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές πυρηνικών καυσίμων, οι οποίες πιθανώς θα ακυρωθούν μετά την αποχώρησή της από τη Συνθήκη» εξήγησε ο Ουβάροφ.
«Θα προσθέσω ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη και διαθέτουν πυρηνικά όπλα συμφωνούν σχετικά με την επιθυμία τους να αποτρέψουν την περαιτέρω διάδοση των πυρηνικών όπλων, επομένως η Ουκρανία δεν μπορεί να βασιστεί στην πολιτική υποστήριξη των δυτικών χωρών σχετικά με τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Οι προσπάθειες να δημιουργήσει την πυρηνική βόμβα σίγουρα θα οδηγήσουν την Ουκρανία σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα και θα βρεθεί σε διεθνή απομόνωση» τόνισε ο Ουβάροφ.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το Κίεβο κληρονόμησε ένα σημαντικό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ωστόσο, το 1994, η Ουκρανία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν το «Μνημόνιο της Βουδαπέστης», μια διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας με αποτέλεσμα την ένταξη της Ουκρανίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συνθήκη, το πυρηνικό οπλοστάσιο στο έδαφος της Ουκρανίας εξαλείφθηκε, ενώ οι πυρηνικές δυνάμεις δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του Κιέβου.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала