- Sputnik Ελλάδα, 1920
Αθλητικά
Αθλητικές ειδήσεις για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όλα τα σπορ. Οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς αθλητικές στιγμές με επικαιρότητα και σχολιασμό.

«Βόμβα» Αυγενάκη: Λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους οπαδών μέχρι 31 Ιουλίου

© SputnikΑστυνομικοί έξω από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια
Αστυνομικοί έξω από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την οπαδική βία κλείνουν οι σύνδεσμοι ως τις 31/07.
Την απόφαση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των συνδέσμων οπαδών ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της οπαδικής βίας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μπαίνει προσωρινό λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους μέχρι τις 31 Ιουλίου ως ένα μεταβατικό στάδιο για το νέο τρόπο λειτουργίας τους.
Όταν εφαρμοστεί ο νέος τρόπος λειτουργίας προβλέπει πως ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνης θα μπορούν να αναγνωρίσουν μία λέσχη φιλάθλων που θα έχει ως έδρα υποχρεωτικά τα γραφεία τους.
Πρακτικά, σημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση, κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει τρεις διαφορετικούς συνδέσμους.
Χούλιγκαν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Αθλητικά
Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την οπαδική βία: Προσωρινό λουκέτο σε συνδέσμους, αυστηροποίηση ποινών
Ένα για την ΠΑΕ, ένα για την ΚΑΕ και ένα για τον Ερασιτέχνη. Επίσης, πλέον με τη νέα αυτή κατάσταση, αποτελούν παρελθόν οι σύνδεσμοι στην επαρχία.
Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι θα θεσπιστεί ψηφιακό μητρώο λεσχών φιλάθλων, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι στις θύρες των οργανωμένων οπαδών δεν θα εκδίδονται πλέον μεμονωμένα εισιτήρια, αλλά μόνο διαρκείας.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ.) Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.
Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.
Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.
Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.
Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.
Πιο συγκεκριμένα: Καταργείται η δυνατότητα της κατ' εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα. Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.
Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων. Έτσι, όταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως, π.χ., απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).

Τα μέτρα που λήφθηκαν

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους κατόχους εισιτηρίων εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Επέκταση των τοπικών και χρονικών ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα.
Θέσπιση της δυνατότητας συλλογής, επεξεργασίας και ποινικής αξιοποίησης υλικού και δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, ακόμα και από φορητές συσκευές των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Nόμος 4809/2021:
Επανήλθε το «ιδιώνυμο».
Ρυθμίστηκε το πλαίσιο για οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών.
Προβλέφθηκε η δυνατότητα δημιουργίας μίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων.

ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ «SAINT – DENIS»

Κυρώνεται άμεσα στην Βουλή η «Σύμβαση Σεντ Ντενί», του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.
Η Σύμβαση αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς, προστατευμένου, και φιλικού περιβάλλοντος στο πλαίσιο ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών διοργανώσεων.
Συστήνεται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου εντός της Αστυνομίας, για την ανταλλαγή πληροφοριών διεθνούς συνεργασίας και την υιοθέτηση καλών διεθνών πρακτικών στον τομέα της ασφάλειας στους αγωνιστικούς χώρους.

ΑΜΕΣΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ

Α) Αναστολή λειτουργίας Λεσχών Φιλάθλων πανελλαδικά έως 31 Ιουλίου 2022 και κατόπιν:
ΜΙΑ (1) Λέσχη Φιλάθλων ανά ερασιτεχνικό σωματείο, ΠΑΕ και ΚΑΕ. ΕΔΡΑ της Λέσχης υποχρεωτικά στην έδρα του σωματείου / ΠΑΕ / ΚΑΕ, εποπτεία και έλεγχος στο Μητρώο της.
Για Παράρτημα Λέσχης θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 ενήλικα άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος.
Ανάκληση άδειας λειτουργίας και σφράγισμα Λέσχης ή Παραρτήματος, μετά από ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
Β) Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων
Συστήνεται «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», υπό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι.
Γ) Απαγόρευση διάθεσης μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών
Υποχρέωση των ΠΑΕ για αποκλειστική διάθεση εισιτηρίων διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών.
Αν, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί παράνομη παρουσία φιλάθλου, ποινή κλιμακωτής αναστολής λειτουργίας της θύρας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ

Άμεσα και πριν από την ψήφιση των διατάξεων στην Βουλή, προγραμματίζουμε περαιτέρω διαβούλευση για την οπαδική βία, με τους θεσμικούς φορείς και την αθλητική οικογένεια.
Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι:
Κομμάτων
Υπουργείου Δικαιοσύνης
Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Αθλητικών Ομοσπονδιών
Λιγκών
Ενώσεων Αθλητών
Λεσχών Φιλάθλων
Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ)
και ακόμη
Πολιτικές προσωπικότητες, που έχουν διατελέσει στους τομείς Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη & Δικαιοσύνης
Ακαδημαϊκοί
Εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала