Μητσοτάκης για Ουκρανία: Η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο θα παραμείνει απρόσκοπτη και ασφαλής

© Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's OfficeΚυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
«Η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.
Τους Έλληνες πολίτες ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα, παρά τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποδέχθηκε σήμερα, Τρίτη (22/02), στο Μέγαρο Μαξίμου υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιούν στη χώρα μας, ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022
Ελλάδα
Μητσοτάκης για Ουκρανία: Δραματική μια περαιτέρω κλιμάκωση - Πάντα υπάρχει χώρος για διπλωματία
Αφού καλωσόρισε τον κ. Vassilev, εκφράζοντας την ικανοποίηση ότι η επίσκεψή του στη Σόφια, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, «σηματοδότησε μία πιο δυναμική φάση στις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις», έκανε λόγο για μια επίσκεψη «η οποία πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ».
Αναφερόμενος στη χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο».
«Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως έχει ήδη επικοινωνήσει σε αυτήν την κατεύθυνση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε», πρόσθεσε.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών», αλλά και πως «ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών».
«Σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη κυβερνήσεων και λαών», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, όσον αφορά στις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, διαβεβαίωσε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι «έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα».
«Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνδράμει τη φίλη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας», είπε.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала