Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ντονέτσκ - Λουγκάνσκ: Από την ίδρυση μέχρι τη ρωσική αναγνώριση - Το χρονικό της κρίσης στο Ντονμπάς

© Sputnik / Sergey Averin / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΕορτασμοί και πανηγύρια για την αναγνώριση των Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Ρωσία
Εορτασμοί και πανηγύρια για την αναγνώριση των Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Τα γεγονότα που οδήγησαν στις σημερινές εξελίξεις. Οι κύριοι «σταθμοί», από την ίδρυση μέχρι τη ρωσική αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Τα διεθνή «βλέμματα», τις τελευταίες ημέρες, βρίσκονται στραμμένα στην περιοχή του Ντονμπάς, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης, η οποία έχει τις ρίζες της στα γεγονότα του 2014.
Ήταν τότε που μερίδα των κατοίκων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα, γνωστό ως Euromaidan.
Η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Ρωσία να ανακοινώνει την απόφασή της να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Κάτοικοι πανηγυρίζουν για την αναγνώριση των Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
«Η Ρωσία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια σε Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ αν υπάρξει απειλή» -Όλες οι εξελίξεις
Ποια ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν στις σημερινές εξελίξεις; Παρακάτω, ακολουθεί ένα χρονικό με τα κύρια σημεία της κρίσης στο Ντονμπάς, από την κήρυξη της ανεξαρτησίας τους μέχρι τη ρωσική αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Απρίλιος του 2014

Η Δύση δεν άργησε να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση ανέλαβε εξουσία στην Ουκρανία, αλλά αρκετοί κάτοικοι των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.
Η ένταση που δημιουργήθηκε με το Κίεβο οδήγησε στη δημιουργία των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Μάιος του 2014

Καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών και των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ πραγματοποίησαν δημοψηφίσματα για την αυτοδιάθεσή τους, στις 11 Μαΐου του 2014, ενώ την επομένη κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.
Το Κίεβο, από την πλευρά του, ανέπτυξε περαιτέρω ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», χρησιμοποιώντας παράλληλα βαρύ οπλισμό και στρατιωτικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα την ταχεία κλιμάκωση της κατάστασης.

Σεπτέμβριος του 2014

Η προσπάθεια του Κιέβου να συντρίψει τις πολιτοφυλακές των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, απέτυχε, καθώς, η αντίσταση που προέβαλαν οι ομάδες αυτές ήταν ισχυρή, παρά το γεγονός ότι υστερούσαν σε αριθμό και όπλα.
Το Πρωτόκολλο του Μινσκ που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας από την Τριμερή Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία (Ουκρανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ) και από τους επικεφαλής των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών, είχε ως στόχο την εφαρμογή κατάπαυση του πυρός. Εντούτοις, δεν κατάφερε να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην περιοχή.

Φεβρουάριος του 2015

Μετά από εβδομάδες συγκρούσεων, υπεγράφη στο Μινσκ μία συμφωνία για την εκεχειρία, από την Ουκρανία και τρεις εγγυήτριες χώρες: Τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η λεγόμενη Δεύτερη Συμφωνία του Μινσκ σταμάτησε τις μάχες στο Ντονμπάς, αλλά δεν έλυσε τις διαφωνίες που υπήρχαν.
Καθώς το Κίεβο αρνείται να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του, βάσει της Συμφωνίας, στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, όπως ακόμα και για άμεση συμμετοχή στη σύγκρουση, με τη Μόσχα να απορρίπτει τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, δεν έχει αρνηθεί ότι έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στις συγκεκριμένες περιοχές, τις οποίες μέχρι πρότινος η Μόσχα αναγνώριζε ως μέρη της Ουκρανίας και όχι ως ανεξάρτητες οντότητες.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Άντονι Μπλίνκεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
Ουκρανική κρίση: Για ποιο λόγο η Δύση «τραβάει το σχοινί»

Σήμερα

Η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς παραμένει μέχρι και σήμερα τεταμένη.
Πριν από λίγες ημέρες, η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις καταγγελίες από μέρους των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ για σειρά βομβαρδισμών στο έδαφός τους, ωθώντας τις τοπικές Αρχές στην απόφαση να προχωρήσουν σε μαζική απομάκρυνση αμάχων, προς τη Ρωσία.
Έκτοτε, χιλιάδες πολίτες, στην πλειονότητά τους παιδιά, έχουν εισέλθει στη Ρωσία, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο, τη στιγμή που οι Αρχές των περιοχών έχουν καλέσει τον ανδρικό πληθυσμό να υπερασπιστούν τις Δημοκρατίες σε περίπτωση επέμβασης από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου.
Στο πλαίσιο αυτό και καθώς η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη, οι Αρχές των περιοχών αυτών ζήτησαν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους, με τη Μόσχα να προχωρά στην αναγνώριση των Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала