Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία που θα τις «πληρώσει ακριβά η Ευρώπη» - «Δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας»

© Sputnik / Maxim Blinov / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΠαιδιά παίζουν μπάλα έξω από εκκλησία στη Ρωσία
Παιδιά παίζουν μπάλα έξω από εκκλησία στη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Ο σύμβουλος εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων Βασίλης Κοψαχείλης θεωρεί ότι κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα εμπεριέχουν και το ζήτημα της Ενέργειας θα έχουν δυσοίωνες οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη. Ενώ βλέπει ως ακραία κίνηση την έξοδο της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift.
ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απαντώντας στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην Ανατολική Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο έσπευσε το Βερολίνο να ανακοινώσει ότι αναστέλλει την πιστοποίηση του Nord Stream 2.
Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
Γερμανία: Αναστέλλει την πιστοποίηση του Nord Stream 2 μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σχολίασε πως η ΕΕ έχει ένα πακέτο πιθανών κυρώσεων έτοιμο, αλλά «υπάρχουν διάφορα μέτρα και ο βαθμός εφαρμογής τους εξαρτάται από το επίπεδο της επιθετικότητας».
Ενώ ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε να εξαιρεθεί από τη συζήτηση των κυρώσεων το Ενεργειακό, σε αντίθεση με τη γερμανική «γραμμή» αλλά και τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ.
Εν αναμονή των νέων «μέτρων» ο σύμβουλος εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων, ειδικός αναλυτής του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων Βασίλης Κοψαχείλης θεωρεί ότι κυρώσεις που θα εμπεριέχουν και το ζήτημα της Ενέργειας θα έχουν δυσοίωνες οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη και θα πρέπει να επικρατήσει ο πραγματισμός του Ντράγκι.
«Δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Μητσοτάκης για Ουκρανία: Η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο θα παραμείνει απρόσκοπτη και ασφαλής
Χτες βράδυ ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων, μεταξύ των οποίων απαγόρευση των επενδύσεων και της μεταφοράς Κεφαλαίων από και προς τις νέες αυτόνομες Δημοκρατίες. Είναι ένα πρώτο μέτρο στο πακέτο των κυρώσεων που συζητείται.
«Κι είναι για γέλια» σχολιάζει ο ειδικός. «Διότι δεν θα πήγαινε προφανώς ένας Δυτικός να επενδύσει σε αυτές τις δυο Δημοκρατίες που ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες από τη Ρωσία και στη Ρωσία θα ακουμπήσουν. Πρόκειται για μία άσφαιρη κύρωση».
Το δεύτερο σημείο, που σχολιάζει ο ειδικός αναλυτής, είναι το ότι «θα καθίσουν τώρα να συζητήσουν το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Κάτι που υποτίθεται ότι θα το είχαν έτοιμο. Επομένως, δεν περίμεναν να κάνει την κίνηση που έκανε η Ρωσία».
Τρίτη επισήμανσή του, είναι οι δηλώσεις Ντράγκι, στις οποίες στέκεται ιδιαίτερα: «Ο Ντράγκι είπε κάτι πάρα πολύ ρεαλιστικό. Ναι, να συζητήσουμε ως Ευρώπη κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά να βγάλουμε εκτός του κάδρου των κυρώσεων το Ενεργειακό. Γιατί, 1ον, αποτελεί στην Ευρώπη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Ρωσία, άρα είναι ζωτικής σημασίας για αυτήν κι αν πιεστεί σε αυτό τον τομέα θα βγάλει περισσότερα δόντια. Είναι λογικό. Στην ουσία είπε ότι είμαστε εξαρτημένοι από τη ρωσική ενέργεια. Δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας».
Κρεμλίνο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
Κρεμλίνο: Η Ρωσία ανοιχτή σε διπλωματικό διάλογο - Τι απαντά στις σκέψεις Κιέβου για διακοπή σχέσεων
«Θέλω επομένως να πιστεύω ότι στην ΕΕ θα επικρατήσει ο πραγματισμός του Ντράγκι» επισημαίνει ο κ. Κοψαχείλης.
«Διαφορετικά αν αποφασίσει να συνταχθεί με αυτό που οι ΗΠΑ θέλουν, τότε να ετοιμαστούμε να υποστούμε πολύ δυσοίωνες οικονομικές συνέπειες στην Ευρώπη. Θα το πληρώσει πολύ ακριβά αυτό η Ευρώπη».
Η μόνη περίπτωση στην οποία οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν deal με τους Αμερικάνους, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, είναι αν συνεννοηθούν, «ναι μεν ακολουθούμε σε όλο το πακέτο των κυρώσεων, αλλά εσείς θα κάνετε τις αναγκαίες εκπτώσεις για να έχετε γρήγορα συμφωνία με το Ιράν, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί και θα ξαναπέσει ιρακινό πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό αυτομάτως θα αποκλιμακώσει τις τιμές του».
Η Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε «σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε συνδρομή προς τους Έλληνες ομογενείς», διευκρινίζοντας ότι «έχουμε λάβει μέτρα για τον ομαλό εφοδιασμό με φυσικό αέριο».
Μέγαρο Μαξίμου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Ελλάδα
Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Σε ετοιμότητα για ομογενείς - Τι αποφασίστηκε για φυσικό αέριο
«Η Ελλάδα να προσέξει πάρα πολύ το διπλωματικό της λόγο» τονίζει ο κ. Κοψαχείλης, «διότι από τη μία, αν συνταχθεί με τις ενέργειες της Ρωσίας ή έστω της κλείσει το μάτι, κινδυνεύει να εργαλειοποιηθεί το ρωσικό προηγούμενο στην Ουκρανία από τον Ερντογάν σε αυτά που σκέφτεται να κάνει στην ελληνική Θράκη και σε αυτά που ήδη κάνει στο Κυπριακό. Ενώ από την άλλη, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά ενεργειακά συμφέροντα με τη Ρωσία και πρέπει να τα διασφαλίσει. Και ο ΔΕΣΦΑ και ο Μυτιληναίος έχουν στρατηγική συμμαχία με τη ρωσική εταιρεία Gazprom».
Παρ' όλα αυτά, στα μέτρα των νέων κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, υπάρχει και το πιο ακραίο, σύμφωνα με τον σύμβουλο εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων.
«Να βγάλουν τη Ρωσία από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. Θα είναι μια ακραία κίνηση, που ενδεχομένως δεν θα κάνουν τελικά. Αν γίνει, θα πονέσει πολύ τη ρωσική ηγεσία».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала