Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ουκρανική κρίση: Για ποιο λόγο η Δύση «τραβάει το σχοινί»

© AP Photo / Leah ΜillisΟ Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Άντονι Μπλίνκεν
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Άντονι Μπλίνκεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Ενώ η κρίση στην Ουκρανία δεν αποκλιμακώνεται, η στάση της Δύσης και μια σειρά ζητημάτων τέθηκαν σε συζήτησή μας με τον διεθνολόγο και οικονομολόγο Θράσο Ευτυχίδη.
Τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των χωρών-δορυφόρων τους οδηγούν τον δυτικό συνασπισμό να «τραβάει το σχοινί» της ουκρανικής κρίσης.
Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στο Sputnik o διεθνολόγος και οικονομολόγος Θράσος Ευτυχίδης, και παραθέτει μια σειρά λόγους:
Εσωτερικοί λόγοι: Τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκονται στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους. Κύρια αιτία η αποχώρηση από το Αφγανιστάν, αλλά και η Συρία και γενικά το αποτυχημένο πρότζεκτ «Αραβική Άνοιξη».
Λόγοι αγοράς ενέργειας: Οι ΗΠΑ είναι ενοχλημένες από τη στενή ενεργειακή σχέση Ρωσίας-Ευρώπης. Το πρότζεκτ «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης είναι μεν κοστοβόρο, αλλά δυστυχώς «πουλάει». Για να καταλάβετε, θα δώσω ένα απλό παράδειγμα, αυτό της χώρας μας, που θα πρέπει κι αυτή να αλλάξει τον ενεργειακό προσανατολισμό της αν και πρακτικά δεν νιώθουμε κίνδυνο από τη Ρωσία. Απορρίψαμε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και υποχρεωνόμαστε να δεχόμαστε τις μεγαλύτερες ποσότητες μέσω Τουρκίας από τον TAP και αυτό κάποιοι το λένε «ενεργειακή ασφάλεια».
Πωλήσεις όπλων: Αρκεί να ρίξουμε μια απλή ματιά στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των χωρών που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ μετά το 1997, για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτή η προς τα πάνω διαφοροποίηση των αμυντικών τους προϋπολογισμών.
Λόγοι πολιτικοστρατιωτικής και οικονομικής κυριαρχίας: Πρακτικά οι νέες χώρες που προσδένονται στο άρμα της Δύσης, δηλαδή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., αποτελούν προνομιακούς υπάκουους χώρους άσκησης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Μια επένδυση που θα πρέπει να αποδώσει.
«Ο όρος "Δύση" που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έχει πλέον διαφορετικά χαρακτηριστικά απ' αυτά του σκληρού πυρήνα στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Υπάρχουν διαμορφωμένες τάσεις που είναι αδύνατον να αγνοηθούν ως δυνάμεις συνθετικές αυτού του συνονθυλεύματος που σήμερα ονομάζουμε "Δύση". Είναι λοιπόν αδόκιμο να χρεώνουμε σε ολόκληρη τη Δύση το τράβηγμα του σκοινιού. Αυτοί που το τραβάνε βέβαια (ΗΠΑ), παραμένουν επικεφαλής και δυστυχώς η ανυπαρξία πλαισίου και θεσμών ασφάλειας από την Ε.Ε., τους επιτρέπουν να το κάνουν αυτό» υπογραμμίζει ο κ. Ευτυχίδης.
«Βέβαια υπάρχει και το άλλο κομμάτι της Δύσης, αυτό που κρατάει μια μετριοπαθή στάση ή ακόμη και μια αρνητική σε ό,τι συμβαίνει. Και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν βέβαια διαφορετικά κίνητρα, αλλά και διαφορετική αντιμετώπιση και από τη ρωσική εξωτερική πολιτική. Είναι ακριβώς αυτό το κομμάτι που πιέζει σήμερα να δοθεί διπλωματική λύση» προσθέτει.
Πυρηνικός σταθμός στο Ρίβνε της Ουκρανίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Κόσμος
Τι θα συμβεί στην Ουκρανία αν δημιουργήσει πυρηνικά όπλα – Η «απάντηση» του υπόλοιπου κόσμου
Ο Θράσος Ευτυχίδης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή σε μια μόνιμη βάση και θεωρεί ότι μία πολιτική διπλωματική λύση θα πρέπει να αποτελεί μονόδρομο.
«Οποιαδήποτε λύση πέραν της ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος, στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ, θα αποτελούσε τεράστιο λάθος και θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για όσους την επιδιώξουν, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Όπως γνωρίζετε, θεώρησα εξαρχής τεχνητή την "κρίση" από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Εξέφρασα εξαρχής την άποψη ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί, δεν είχε άλλωστε κανένα λόγο να το κάνει. Έτσι μετά τη "μη επίθεση" στις 16 Φεβρουαρίου, μπόρεσε να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της ως δύναμης ευθύνης και σταθερότητας, εκθέτοντας τις ΗΠΑ και τους "σκληρούς ρωσοφοβικούς" του ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει.
© Φωτογραφία : Θράσος ΕυτυχίδηςΘράσος Ευτυχίδης
Θράσος Ευτυχίδης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Θράσος Ευτυχίδης
Τα κείμενα των δύο προτεινόμενων συμφωνιών (για τις εγγυήσεις ασφαλείας) προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον κ. Ευτυχίδη, «αποτελούν μια φωνή λογικής με την οποία δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να επιχειρηματολογήσει κατά των σημείων της και φέρνουν τη συλλογική Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και πάλι στο προσκήνιο. Ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, απλά δεν μπορεί να υπάρξει».
Στη συνέχεια, ήρθε η κλιμάκωση της έντασης και των παραβιάσεων στη γραμμή επαφής. «Κλιμάκωση που στη συγκεκριμένη περίοδο εξυπηρετεί την Ουκρανία, αλλά και τη ρητορική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που παλεύουν να αιτιολογήσουν τις νέες κυρώσεις. Η περίοδος διαπραγμάτευσης θα είναι μακρά, αλλά τελικά θα υπάρξει συμφωνία. Πιστεύω στην ειρήνη και στη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή που θα πρέπει να παραμείνει με συνθήκες αυτονομίας στο έδαφος της Ουκρανίας» παρατηρεί ο κ. Ευτυχίδης.
«Στόχος λοιπόν θα πρέπει να είναι η στο άμεσο μέλλον επίλυση -με διμερείς διαπραγματεύσεις- των εκκρεμοτήτων στα σύνορά της, με αμοιβαίες εγγυήσεις. Η αποκλιμάκωση από τη στιγμή που υπάρχει πραγματική θέληση είναι μια εύκολη διαδικασία. Η Ρωσία θα πρέπει να κινηθεί και να την επιδιώξει, καταδεικνύοντας τους υπεύθυνους. Να ζητήσει απομάκρυνση των ουκρανικών επιθετικών σχηματισμών από τη γραμμή επαφής με ευθύνη και έλεγχο του ΟΑΣΕ. Να αποδεχθεί μια επίσκεψη Ζελένσκι και να διασφαλίσει τους όρους λήξης αυτής της εκκρεμότητας ή να αποδεχθεί τρίτη χώρα διαπραγματευτή σε μια τέτοια διαδικασία».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Κόσμος
Ουκρανία και πυρηνικά όπλα: Η «κούφια απειλή» που θα ήταν «αποσταθεροποιητική κίνηση στην Ευρώπη»

Η επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα

Σύμφωνα με τον κ. Ευτυχίδη, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που έχουν υπάρξει τόσο θετικά δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο, πριν αλλά και μετά, την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μόσχα.
«Η χώρα μας είναι από αυτές που έχουν κρατήσει μια μετριοπαθή στάση στη διαμορφωθείσα κατάσταση, ενώ η μόνιμη επωδός των δηλώσεων Δένδια σε όλες τις τελευταίες δηλώσεις του, είναι ότι "ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει"».
Υπάρχει πάντα το «αγκάθι» της Αλεξανδρούπολης. «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και η Ρωσία κατανοεί πλήρως το πλαίσιο των δεσμεύσεων που διέπουν τη συμπεριφορά και την εξωτερική πολιτική της. Θεωρώ ότι διαμορφώνονται πλέον συνθήκες μιας νέας ανάπτυξης στις μεταξύ μας σχέσεις, πάντα μέσα στο υπάρχον πλαίσιο. Αυτό βέβαια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη δική μας στάση» παρατηρεί ο αναλυτής.
«Η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Τουρκία σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, όπως οι ανεκδιήγητες διεκδικήσεις που κατά καιρούς εκφράζονται στο Αιγαίο, μπορούν επίσης να έχουν καταλυτικό ρόλο σε μια σχέση που έχει περάσει χίλια μύρια κύματα με υπαιτιότητα και των δύο πλευρών. Το βασικό σε μια νέα διαδικασία προσέγγισης είναι ότι πλέον υπάρχει πραγματισμός. Και οι δύο αντιλαμβάνονται και κατανοούν τα συμφέροντα και τις δεσμεύσεις του άλλου και αυτό εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία. Ναι, υπάρχουν δυνατότητες» συνοψίζει.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала