Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ: «Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει νέο μακελειό στο Ντονμπάς»

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟ Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια
Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Στο ότι «η Ρωσία δεν θα επιτρέψει νέο μακελειό στο Ντονμπάς» και στο ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε τα πάντα για να καταστρέψει τις Συμφωνίες του Μινσκ, στάθηκε την Τρίτη (22/02, ώρα Ελλάδας) ο Βασίλι Νεμπένζια, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, μετά τη ρωσική αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Μόσχα δεν αλλάζει τη σύνθεση των μερών στις Συμφωνίες του Μινσκ για τη διευθέτηση και την υποχρέωση της Ουκρανίας να τις εκπληρώσει είπε, μεταξύ άλλων, την Τρίτη (22/02, ώρα Ελλάδας), ο Βασίλι Νεμπένζια, μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Βασίλι Νεμπένζια ανέφερε: «Το Κίεβο εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένο να τις εκπληρώσει. Είμαστε ακόμα ανοιχτοί σε μια διπλωματική λύση, αλλά δεν σκοπεύουμε πλέον να επιτρέψουμε μια νέα αιματηρή σφαγή στο Ντονμπάς».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι «πολλοί συνάδελφοι θέλουν να καταδείξουν ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ είναι νεκρές, αλλά δεν είναι έτσι».
Ο Ντένις Πουσίλιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
Ηγέτης του Ντονέτσκ: «Είμαστε ευγνώμονες στον Βλαντίμιρ Πούτιν και στη Ρωσία, το μέλλον καθορίστηκε»
Ο Βασίλι Νεμπένζια υπενθύμισε, επίσης, ότι τη στιγμή της σύναψης των Συμφωνιών του Μινσκ, οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ είχαν ήδη κηρύξει την ανεξαρτησία τους.
Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε: «Το γεγονός ότι η Ρωσία τις αναγνώρισε σήμερα δεν αλλάζει τη σύνθεση των μερών των Συμφωνιών του Μινσκ, αφού η Ρωσία δεν είναι ένα από αυτά. [...] Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα και, ως εκ τούτου, τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς αυτό. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ, τμήμα των διατάξεων των οποίων επρόκειτο να εφαρμοστούν ήδη το 2015, υπονομεύονται από καιρό ανοιχτά από την Ουκρανία υπό την αιγίδα των δυτικών συναδέλφων μας».
Εν συνεχεία, ο Βασίλι Νεμπένζια πρόσθεσε πως η Δύση προμηθεύει ξεδιάντροπα την Ουκρανία με όπλα και εκπαιδευτές, λέγοντας: «Εδώ και αρκετές εβδομάδες, πυροδοτώντας τον αβάσιμο πανικό γύρω από την υποτιθέμενη επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συνάδελφοί μας από τη Δύση προμήθευσαν ξεδιάντροπα τη χώρα με όπλα, έστειλαν εκπαιδευτές εκεί, ωθώντας μάλιστα τους Ουκρανούς, οι οποίοι είχαν στείλει ένα στρατιωτικό απόσπασμα 120.000 ατόμων στη γραμμή επαφής, σε ένοπλες προκλήσεις κατά του Ντονμπάς. [...] Η φούσκα που έγινε με αυτόν τον τρόπο από τις κοινές προσπάθειες Δύσης και Ουκρανίας, δεν μπορούσε να μην σκάσει. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένταση του ουκρανικού βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών του των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ αυξήθηκε απότομα».
Η ρωσική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
Δούμα: Τα σύνορα των Λ.Δ. Ντονέτσκ - Λουγκάνσκ προστατεύονται από κοινού με τη Μόσχα
Από την πλευρά του, ο Βασίλι Νεμπένζια κάλεσε τους συναδέλφους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επικεντρωθούν στο πώς να αποφύγουν έναν πόλεμο στην Ουκρανία και πώς να αναγκάσουν το Κίεβο να σταματήσει να βομβαρδίζει το Ντονμπάς.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ υποστήριξε: «Ακούσαμε τώρα μια σειρά από πολύ συναισθηματικές δηλώσεις, κατηγορηματικές εκτιμήσεις και μακροπρόθεσμα συμπεράσματα σε σχέση με τη σημερινή (21/02) υπογραφή από τον Πρόεδρο της Ρωσίας διαταγμάτων για την αναγνώριση των Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Θα αφήσω τις άμεσες επιθέσεις εναντίον μας χωρίς αντίδραση, τώρα είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο πώς να αποφύγουμε τον πόλεμο και να αναγκάσουμε την Ουκρανία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και τις προκλήσεις εναντίον του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».
Ως προς τη στάση του Κιέβου, ο Βασίλι Νεμπένζια τόνισε πως, υπό τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επέστρεψε στη μαχητική ρητορική και έκανε τα πάντα για να καταστρέψει τις Συμφωνίες του Μινσκ.
Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε: «Ιδιαίτερα πολλές ελπίδες συνδέθηκαν με την εκλογή το 2019 του νέου Προέδρου της Ουκρανίας, ο οποίος υποσχέθηκε να εγκαθιδρύσει επιτέλους την ειρήνη στο Ντονμπάς. Ωστόσο, όσοι υπολόγιζαν στην ειρηνική στάση των ουκρανικών Αρχών, δυστυχώς, έκαναν λάθος. Το Κίεβο όχι μόνο επέστρεψε γρήγορα στη μαχητική ρητορική και συνέχισε τους βομβαρδισμούς αμάχων, αλλά έκανε τα πάντα για να σαμποτάρει και τελικά να καταστρέψει τις Συμφωνίες του Μινσκ».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα (21/02), ύστερα από μια έκτακτη μεγάλη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, απευθυνόμενος στους πολίτες της Ρωσίας, είπε ότι θεωρεί απαραίτητο να ληφθεί απόφαση για άμεση αναγνώριση της κυριαρχίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Ακόμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι ο κόσμος προτιμά να μην παρατηρεί τη φρίκη και τη γενοκτονία στο Ντονμπάς, καθώς δεν περνά ούτε μια ημέρα χωρίς βομβαρδισμούς και σκοτωμούς αμάχων. Όπως δήλωσε ο ίδιος, σε περίπτωση περαιτέρω αιματοχυσίας στην περιοχή, ολόκληρη η ευθύνη θα βαρύνει το καθεστώς του Κιέβου.
Επισημαίνεται ότι οι ηγεσίες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ απηύθυναν έκκληση με αίτημα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.
Αμέσως μετά την προσφυγή τους, ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε διατάγματα στο Κρεμλίνο για την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала