Ονειρικές εικόνες: Ηλιακή έκρηξη εκτείνεται εκατομμύρια μίλια στο διάστημα

© Φωτογραφία : youtube.com/European Space Agency, ESAΗλιακή έκρηξη εκτείνεται εκατομμύρια μίλια στο διάστημα
Ηλιακή έκρηξη εκτείνεται εκατομμύρια μίλια στο διάστημα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Το διαστημόπλοιο που λειτουργεί από κοινού από τη NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) πραγματοποίησε μια παρατήρηση ρεκόρ μιας γιγάντιας ηλιακής έκρηξης.
Στις 15 Φεβρουαρίου, το ESA/NASA Solar Orbiter κατέγραψε μια στεμματική εκπομπή μάζας (CME), μια μορφή ηλιακής δραστηριότητας, η οποία εκτείνονταν σε εκατομμύρια μίλια στο διάστημα.
Τα CME είναι μεγάλες αποβολές πλάσματος (μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις καταστάσεις της ύλης που περιέχει σημαντική αναλογία φορτισμένων σωματιδίων) και μαγνητικού πεδίου από το στέμμα του ήλιου στο εξωτερικό μέρος της ατμόσφαιρας του άστρου μας.
Η ESA δήλωσε ότι το γεγονός που παρατηρήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη ηλιακής προβολής που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε μία μόνο εικόνα μαζί με τον πλήρη ηλιακό δίσκο.
Οι ηλιακές προεξοχές είναι τεράστιες, κυκλικές δομές στην άκρη του ηλιακού δίσκου που μερικές φορές ξεχωρίζουν έντονα στο σκοτεινό φόντο του διαστήματος, σύμφωνα με την Πανεπιστημιακή Εταιρεία Ατμοσφαιρικών Ερευνών.
Δίας και Καλλιστώ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.01.2022
Κόσμος
Ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον λύσει τον «γρίφο» της τροφοδοσίας στο διάστημα δίνει η NASA
Αυτές οι προεξοχές διαμορφώνονται από το σύνθετο μαγνητικό πεδίο του ήλιου, σχηματίζοντας συχνά βρόχους, με κάθε άκρο να συνδέεται με την επιφάνεια του ήλιου.
Οι ηλιακές προεξοχές μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες ή και μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκρήγνυνται και διασπώνται, με αποτέλεσμα εκτοξεύσεις μάζας.
Τα CMEs που κατευθύνονται προς τη Γη μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στα επίγεια όσο και στα διαστημικά τεχνολογικά συστήματα. Ευτυχώς, το CME που παρατηρήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου κατευθύνθηκε μακριά από τον πλανήτη μας.
Στην πραγματικότητα, η ESA είπε ότι δεν υπήρχε καμία υπογραφή της έκρηξης στην πλευρά του ήλιου που βλέπει το διαστημόπλοιο Solar Orbiter, πράγμα που σημαίνει ότι το CME πρέπει να προήλθε από την πλευρά που βλέπει μακριά από εμάς.
Οι εικόνες της ηλιακής έκρηξης καταγράφηκαν από το όργανο «Full Sun Imager» (FSI) του Solar Orbiter, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο, ακόμη και κατά τη διάρκεια κοντινών πτήσεων του ήλιου.
Για παράδειγμα, στις 26 Μαρτίου, το Solar Orbiter θα κάνει μια από τις πλησιέστερες προσεγγίσεις του στον ήλιο, αλλά το FSI θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να δει τον πλήρη ηλιακό δίσκο, αν και το άστρο θα αναλάβει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πεδίου θέασης του τηλεσκοπίου.
Στις εικόνες που τραβήχτηκαν στις 15 Φεβρουαρίου, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο «περιθώριο θέασης» γύρω από το δίσκο του ήλιου, με το όργανο να καταγράφει λεπτομέρειες σε περίπου 2,2 εκατομμύρια μίλια που ισοδυναμεί με περίπου πέντε φορές την ακτίνα του άστρου.
Ηλιακή δραστηριότητα όπως αυτή παρατηρείται συχνά από άλλα διαστημόπλοια, όπως ο δορυφόρος ESA / NASA SOHO, αλλά σε αυτές τις παρατηρήσεις, οι εκρήξεις ηλιακής προβολής δεν είναι ορατές σε ένα μόνο οπτικό πεδίο μαζί με τον ηλιακό δίσκο.
Ως αποτέλεσμα, οι τελευταίες εικόνες ανοίγουν νέες δυνατότητες για να δούμε πώς γεγονότα όπως αυτά συνδέονται με τον ηλιακό δίσκο για πρώτη φορά, σύμφωνα με το ESA.
Το διαστημόπλοιο Solar Orbiter – το οποίο διαθέτει έξι τηλεσκόπια και τέσσερα όργανα που παρακολουθούν το περιβάλλον γύρω από τον ανιχνευτή εκτοξεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020. Η αποστολή του αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια, με το διαστημόπλοιο να προσεγγίζει τον ήλιο κάθε έξι μήνες.
Το Solar Orbiter είναι το πιο σύνθετο επιστημονικό εργαστήριο που έχει σταλεί ποτέ για να μελετήσει το άστρο μας και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τις πιο κοντινές εικόνες μέχρι σήμερα του ήλιου, ενώ καταγράφει επίσης κοντινές εικόνες των πολικών περιοχών του, μεταξύ άλλων ερευνών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsweek.com.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала