Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία για την Ουκρανία - Η «σκληρή απάντηση» της Μόσχας στις ΗΠΑ

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΕυρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Ένωση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Η Ε.Ε. προχώρησε επίσημα στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμως υιοθετεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ, περιλαμβλάνονται 351 Ρώσοι νομοθέτες, 27 άτομα και νομικές οντότητες.
Οι Βρυξέλλες καλούν τη Μόσχα να αναθεωρήσει την απόφαση αναγνώρισης των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και απειλούν με επιπλέον κυρώσεις.
Επιπλέον, η Ε.Ε. αποφασίζει να εισάγει περιορισμούς στην πρόσβαση της Ρωσίας στην αγορά κεφαλαίου της Ένωσης.
«Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητων οντοτήτων και την συνεπακόλουθη απόφαση να σταλούν ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε βάρος 351 μελών της ρωσικής Κρατικής Δούμας και σε 27 «υψηλού προφίλ προσωπικότητες και οντότητες».
Αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Tor-M2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Κόσμος
Οι Κινέζοι αποκαλύπτουν γιατί οι ΗΠΑ δεν βιάζονται να ξεκινήσουν πόλεμο με τη Ρωσία – Τι φοβούνται
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να υιοθετήσει γρήγορα ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ανάγκης και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» λέει η Ε.Ε. και καλεί την Μόσχα να αναθεωρήσει την απόφασή της για αναγνώριση των Δημοκρατιών του Ντονμπάς.
«Το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει μία απαγόρευση στον τομέα χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την κυβέρνησή της και την Κεντρική Τράπεζα. Περιορίζοντας την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στο κεφάλαιο, τις οικονομικές αγορές και υπηρεσίες της Ε.Ε., η Ένωση σκοπεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση πολιτικών κλιμάκωσης και επιθετικότητας» γράφει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον υπουργό της Κοινοπολιτείας και των Ηνωμένων Εθνών, Ταρίκ Αχμάντ, ο πρώτος γύρος των βρετανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είναι «μόνο η αρχή» και πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο προς επιβολή.
Η Ε.Ε.εμφανίζεται «αποφασισμένη» να σταματήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, καθώς η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό μέσο, ​​δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
«Όπως είδαμε, η Ρωσία χρησιμοποίησε την ενέργεια τον τελευταίο μήνα, αν όχι τα τελευταία χρόνια, για να ασκήσει πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ε.Ε., και τώρα είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο» ξεκαθάρισε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Γιόνας Γκαρ Στόρε.

Έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Έκτακτη σύνοδος κορυφής θα συγκληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητηθούν τα δεδομένα των εξελίξεων των τελευταίων ημερών της ουκρανικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισήμανε στο Twitter ότι «η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα» αναφερόμενος για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
«Καλώ ένα ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις Βρυξέλλες, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται την Ουκρανία και τη Ρωσία» συμπλήρωσε.

Κυρώσεις και από τις ΗΠΑ

Το βράδυ της Τρίτης, σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη πρώτη δέσμη κυρώσεων απαντώντας στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Εφαρμόζουμε πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη VEB και τη στρατιωτική τους τράπεζα. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες κυρώσεις στο ρωσικό δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να εμπορεύεται το νέο χρέος της στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η απάντηση της Μόσχας στη Δύση

Η Μόσχα νωρίτερα δεσμεύτηκε να απαντήσει σκληρά στις κυρώσεις των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χτες το βράδυ της Τρίτης.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες - οι κυρώσεις θα οδηγήσουν σε μια ισχυρή απάντηση, όχι απαραίτητα συμμετρική, αλλά καλά υπολογισμένη και επώδυνη για την αμερικανική πλευρά», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά από τις δυτικές κυρώσεις, ενώ οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το όπλο των κυρώσεων σχεδόν... αντανακλαστικά.
«Παρά την προφανή αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα που είναι αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά από την άποψη των αμερικανικών συμφερόντων», επισημαίνει το Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ταυτόχρονα, διαμηνύει πως η πίεση των κυρώσεων «δεν μπορεί να επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας» ενώ αυτός είναι ο 101ος γύρος αντιρωσικών κυρώσεων και «δεν θα επιτύχει τον στόχο του».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала