Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κρίση της Ουκρανίας μέσα από τα μάτια της Τουρκίας

© AP Photo / Francisco SecoΤουρκική σημαία
Τουρκική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Η σπουδή με την οποία έσπευσε η Τουρκία να καταδικάσει τη ρωσική αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ίσως να μην εξέπληξε κανέναν.
Η φιλο-ουκρανική στάση του Ερντογάν, όμως, αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ, οι οποίες ανατρέπουν για άλλη μια φορά τους σχεδιασμούς και τους ευσεβείς πόθους της Αθήνας.
H Τουρκία είχε καταδικάσει και στο παρελθόν τη στάση της Ρωσίας στην περιοχή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα γεγονότα της Κριμαίας το 2014.
Ενδεχομένως το ιστορικό υπόβαθρο της αντιπαράθεσης είναι η προσπάθεια της Άγκυρας να προσεταιριστεί τους Τάταρους της Κριμαίας, τους οποίους αντιμετωπίζει σαν τμήμα μιας ευρύτερης τουρκικής ομογένειας.
Υπάρχουν όμως και πολύ πιο πρόσφατες εξελίξεις που μπορούν να εξηγήσουν την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ουκρανία.
Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει οικοδομήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας, το οποίο ενίσχυσε κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Κίεβο με την υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με τη συμφωνία εδραιώνεται η θέση της Τουρκίας ως του βασικού ξένου επενδυτή στην Ουκρανία με ετήσιες επενδύσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εξίσου σημαντική για την Άγκυρα (και τις οικονομικές ελίτ που στηρίζουν τον Ερντογάν) είναι η συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η από κοινού κατασκευή κινητήρων αεροσκαφών.
Η τουρκική πολεμική βιομηχανία, μάλιστα, παρέδωσε το 2001 drone, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία – προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στη Μόσχα.
Ο Πούτιν υπογράφει την εντολή αναγνώρισης του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
Για ποιους λόγους η «αναγνώριση» Πούτιν δεν συγκρίνεται με τη δημιουργία του ψευδοκράτους στην Κύπρο
Η στήριξη του Ερντογάν προς την Ουκρανία έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό στις ΗΠΑ και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο όπου κρίνεται η αγορά αμερικανικών F-16 από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας.
Αρκετοί αναλυτές μάλιστα κάνουν λόγο τα τελευταία 24ωρα για «επιστροφή» της Άγκυρας στο πνεύμα του ΝΑΤΟ, γεγονός το οποίο ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί σαν απρόσμενο δώρο, παρά το ότι όπως είδαμε οι κινήσεις του κρύβουν συγκεκριμένες οικονομικές και στρατιωτικές επιδιώξεις.
Σε αντίθεση πάντως με την Αθήνα, που φαίνεται να κινείται με πολύ βραχυπρόθεσμους και πρόχειρους σχεδιασμούς, η Τουρκία κρατά πάντα ανοιχτή την πόρτα και προς τη Ρωσία.
Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις εξελίξεις για να επανεμφανιστεί ως αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ αλλά δεν διαταράσσει τον πυρήνα των σχέσεων του με τη Μόσχα, γεγονός που θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την ενεργειακή τροφοδοσία της.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν συμφωνεί με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, τις οποίες με τόση ευκολία σπεύδουν να υιοθετήσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Φυσικά, είναι επίσης απίθανο η Τουρκία να αποφασίσει να αποκλείσει το πέρασμα ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα, όπως μπορεί θεωρητικά να κάνει με βάση τη Σύμβαση του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών.
Το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα φιλοαμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters υπενθυμίζουν με νόημα αυτή τη δυνατότητα αποτελεί σίγουρα μια μορφή πίεσης προς την Άγκυρα και έναν ευσεβή πόθο της Δύσης αλλά δεν εδράζεται στα πραγματικά δεδομένα.
Παιδιά παίζουν μπάλα έξω από εκκλησία στη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
Οι κυρώσεις στη Ρωσία που θα τις «πληρώσει ακριβά η Ευρώπη» - «Δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας»
Παρεμπιπτόντως με τη στάση του αυτή ο Ερντογάν ικανοποιεί και ένα πλειοψηφικό κομμάτι της εκλογικής του βάσης το οποίο αντιμετωπίζει με εχθρότητα τη Δύση και προτιμά τη διασύνδεση με χώρες της Ασίας.
Πρόσφατη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Metropol στην Τουρκία έδειξε ότι το 39,4% των ερωτηθέντων προτιμά την ενίσχυση των επαφών με την Κίνα και τη Ρωσία ενώ το 37,5% στηρίζει τη συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ (τις οποίες θεωρεί μεγαλύτερη απειλή από τη Ρωσία). Πριν από έναν χρόνο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 27,6% και 40,9%.
Προφανώς, οι σχέσεις με τη Ρωσία θα διέλθουν μια περίοδο έντασης. Όπως φαίνεται όμως, μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική (το νόημα της οποίας κάποιοι έχουν ξεχάσει οριστικά) επιτρέπει τέτοιου είδους σκαμπανεβάσματα.

Επιστροφή στην αγκαλιά του Ισραήλ;

Το δεύτερο μέτωπο που μπορεί να αλλάξει δραματικά με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ – και πάλι σε αντίθεση με τις αβάσιμες ελπίδες και τις φιλοδοξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός Τύπος χαιρετίζει με ενθουσιασμό τη στάση της Τουρκίας υπέρ της Ουκρανίας και αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ακόμη και μια νέα Άνοιξη στις σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ.
H Jerusalem Post έφτασε να γράφει για τον «ιστορικό ρόλο» που μπορούν να παίξουν η Κίνα και η Τουρκία ως μεσολαβητές στη διευθέτηση της κρίσης (θέση που κατά τη γνώμη μας δεν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον ότι διατυπώνεται από μια ισραηλινή εφημερίδα).
Κάτοικοι του Ντονέτσκ γιορτάζουν την αναγνώριση από τη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
Ρωσία-Δύση και Ουκρανία: Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάνε οι κότες!
Όπως υποστήριζε και σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Ντοβ Ζακχέιμ, πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη προσέγγιση ίσως να έχει και πολύ συγκεκριμένο υπόβαθρο: Σε περίπτωση που η Τουρκία αντιμετωπίσει προβλήματα με τον αγωγό TurkStream (ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας «ο Ερντογάν θα αναζητήσει μια ρύθμιση που θα του επιτρέπει να μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη».
Η Αθήνα από την πλευρά της πρόδωσε παλιές συμμαχίες στον αραβικό κόσμο και έχασε το ηθικό της πλεονέκτημα στην περιοχή, υποστηρίζοντας το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ, προσμένοντας σε δυο εξελίξεις (τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο και τον αποκλεισμό της Τουρκίας) οι οποίες τώρα καταρρέουν μπροστά στα μάτια της.
Η πολιτική της δεν ήταν ούτε ρεαλιστική ούτε ηθική και, όπως συμβαίνει και με αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, θα υποστεί τις συνέπειες μιας αντιπαράθεσης που πυροδότησαν οι ΗΠΑ για τα δικά τους συμφέροντα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала