Ισραήλ: Βυζαντινή μαρμάρινη κολόνα 1.500 ετών ανακαλύφθηκε σε αμμόλοφους

© AP Photo / Selcan HacaogluΑρχαιολογική ανασκαφή σε περιοχή της Τουρκίας
Αρχαιολογική ανασκαφή σε περιοχή της Τουρκίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Η μαρμάρινη κολόνα εικάζεται πως μπορεί να ανήκε σε εκκλησία που βρισκόταν στην περιοχή.
Δύο αστυνομικοί από την πόλη Ασντόντ κατά την περιπολία τους στους αμμόλοφους της πόλης την περασμένη εβδομάδα ανακάλυψαν στην παραλία μια εντυπωσιακή μαρμάρινη κολόνα.
Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) εκτιμά ότι η εν λόγω κολόνα αποτελεί μέρος Βυζαντινής Εκκλησίας που βρισκόταν στην περιοχή πριν από περίπου 1.500 χρόνια.
«Η κολόνα φαίνεται να έχει αποκαλυφθεί μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Οποιαδήποτε τέτοια ανακάλυψη προσθέτει ένα άλλο κομμάτι στην κατανόηση του πολιτισμού του Ισραήλ στην αρχαιότητα», δήλωσε ο Ιλάι Εσκοζίντο, διευθυντής της IAA.
Αρχαιολογικές ανασκαφές διεξάγονται στο Ασντόντ από το 2013 υπό τη διεύθυνση του Δρ Alex Pantalkin του Τμήματος Αρχαιολογίας και Αρχαίων Πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Μάλιστα, εκτεταμένα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος βυζαντινής περιόδου αποκαλύφθηκαν τον Αύγουστο του 2017 στο βόρειο τμήμα της τοποθεσίας.
Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.12.2021
Κόσμος
Αρχαιολογική ανακάλυψη: «Χρονοκάψουλα» 3.600 ετών αποκαλύπτει την αρχαία καταστροφή
Ένα από τα συναρπαστικά ευρήματα της ανασκαφής ήταν μια σειρά τάφων που έφεραν αναμνηστικές επιγραφές για άνδρες και γυναίκες διακόνους βοηθούς του ιερέα. Οι τάφοι βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο στη βόρεια ακρόπολη του ναού.
Στην κεντρική αψίδα του ναού βρέθηκε και τάφος γυναίκας μάρτυρα.
Το Ashdod-Yam, που βρίσκεται στη νότια παράκτια περιοχή της πόλης Ασντόντ, ήταν μια από τις σημαντικότερες παράκτιες πόλεις της βυζαντινής περιόδου. Την εποχή εκείνη η πόλη ήταν γνωστή ως Άζωτος Παράλιος και κάλυπτε μια εκτεταμένη περιοχή. Ο περίφημος Μωσαϊκός Χάρτης της Madaba που ανακαλύφθηκε σε μια πρώιμη βυζαντινή εκκλησία στη Madaba της Ιορδανίας, απεικονίζει την πόλη με δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών.
«Δεν είναι παράδοξο ότι η στήλη που αποκαλύφθηκε ανήκε σε μια αρχαία εκκλησία που απεικονίζεται στον χάρτη της Madaba», δήλωσε ο αρχαιολόγος Avi Levy, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας post.com.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала