- Sputnik Ελλάδα, 1920
Αθλητικά
Αθλητικές ειδήσεις για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όλα τα σπορ. Οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς αθλητικές στιγμές με επικαιρότητα και σχολιασμό.

Πώς θα παταχθεί η βία στα γήπεδα: Πρώην δικηγόρος ομάδας «ακτινογραφεί» τα νέα μέτρα για συνδέσμους

© Φωτογραφία : Intime SportsΕπεισόδια στο ΠΑΟΚ - Άρης
Επεισόδια στο ΠΑΟΚ - Άρης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Ο δικηγόρος Ανδρέας Τσώκος με αφορμή τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την οπαδική βία κατέθεσε τις δικές του προτάσεις.
Από τη Δευτέρα (20/02) που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, έχει γίνει πολλή κουβέντα στη δημόσια σφαίρα για το πόσο αποτελεσματική θα είναι άλλη μια νομοθετική ρύθμιση που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα επεισόδια που γίνονται εντός κι εκτός γηπέδων.
Επιγραμματικά, τα μέτρα κινήθηκαν σε τρεις άξονες και έχουν να κάνουν με την αυστηροποίηση των ήδη υπαρχουσών ποινών, την επαναφορά του ιδιώνυμου (σ.σ. Οι ποινές δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα) και της κουκούλας αλλά και την προσωρινή παύση λειτουργίας των οπαδικών συνδέσμων έως ότου λειτουργήσουν με νέα κριτήρια.
Χούλιγκαν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Αθλητικά
Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την οπαδική βία: Προσωρινό λουκέτο σε συνδέσμους, αυστηροποίηση ποινών
Το Sputnik ζήτησε τη συμβουλή του έμπειρου δικηγόρου Ανδρέα Τσώκου, βαθύ γνώστη της αθλητικής δικαιοσύνης και επί σειρά ετών νομικού συμβούλου της ΠΑΕ Παναιτωλικός.
Ο κ. Τσώκος χαιρέτησε την απόφαση για τους συνδέσμους και την επαναφορά του ιδιώνυμου, προτάσσοντας ως λύση για την καταπολέμηση της βίας την παιδεία.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως πρέπει στα σχολεία να μπει μάθημα κατά της βίας και σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία τόνισε πως στόχος των νόμων είναι ο σωφρονισμός των παραβατικών φιλάθλων και όχι η τιμωρία τους.

«Ποιος είναι ο σκοπός των συνδέσμων;»

Ο έγκριτος νομικός σχολιάζοντας την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο των συνδέσμων έθεσε κάποια ερωτήματα.
«Θα πρέπει να εξεταστεί από την Πολιτεία ποιος είναι ο σκοπός, το όφελος και η προσφορά των συνδέσμων στον αθλητισμό, στην κοινωνία και στην ομάδα που υποστηρίζουν» ανέφερε αρχικά για να προσθέσει πως «πρέπει να κληθούν εκπρόσωποι των ομάδων που στηρίζουν αυτούς τους συνδέσμους και οι επικεφαλής τους και να πουν αν έχουν καταστατικό και ποιος είναι ο σκοπός τους, υπέρ ποιου λειτουργούν και αν είναι καρποφόροι οι σκοποί που έχουν στο καταστατικό τους. Να ελεγχθούν όλα τα καταστατικά για να δουν τι σκοπό έχουν. Ένας σύνδεσμος με 2.000-3.000 μέλη, ποια είναι η προσφορά τους στον αθλητισμό και στην κοινωνία;»

«Μάθημα στα σχολεία»

Εν συνεχεία, ο κ. Τσώκος στάθηκε στον μεγάλο ρόλο που παίζει η παιδεία στο να καταπολεμήσει το πρόβλημα του χουλιγκανισμού.
«Έχω ζητήσει εδώ και χρόνια στα σχολεία να διδάσκουν μαθήματα κατά της βίας. Να σταματούν αυτά τα φαινόμενα εν τη γενέσει τους. Για να υπάρχει θεραπεία κατά του χουλιγκανισμού θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι για τα παιδιά στα σχολεία, ιδίως στην κρίσιμη ηλικία, όταν από παιδιά γίνονται έφηβοι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης και η Κάτια Κοξένογλου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Αθλητικά
Τα «θολά» σημεία των νέων μέτρων για οπαδική βία: «Αν παίξουν ξύλο έξω από γήπεδο, θα φταίω εγώ;»

«Σκοπός του νομοθέτη είναι να σωφρονίσει»

Σχετικά με την επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος, στάθηκε στο πώς ο νόμος και δη ο αυστηρός νόμος δεν δημιουργείται για να τιμωρήσει αλλά για να σωφρονίσει.
«Συμφωνώ με την επαναφορά του ιδιώνυμου. Ο νομοθέτης όταν ψηφίζει κάποιο ποινικό νόμο ή κάποια ποινική διάταξη, δεν έχει σκοπό να εκδικηθεί τον παραβάτη αλλά να τον σωφρονίσει. Επειδή μέχρι σήμερα οι ισχύουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα δεν καρποφόρησαν, δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα, το αντίθετο έγινε, χρειάζεται ένας αυστηρότερος νόμος που θα λειτουργήσει παιδευτικά, σωφρονιστικά για τους παραβάτες.
Επαναλαμβάνω πως σκοπός του ποινικού νόμου είναι να σωφρονίσει. Ο ορθολογισμός των ποινών θα λειτουργήσει και υπέρ των των ιδίων, των χούλιγκαν και των συνδέσμων τους, γιατί θα καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν κάποια άλλη αποστολή. Παράλληλα, θα βοηθηθούν και οι οικογένειές τους και οι ομάδες τους και εν γένει η κοινωνία» υπογράμμισε ο έγκριτος νομικός.
Αστυνομικοί έξω από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Αθλητικά
«Βόμβα» Αυγενάκη: Λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους οπαδών μέχρι 31 Ιουλίου

«Να εκτονώσουν αλλού την ενέργειά τους»

Παράλληλα, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Παναιτωλικού κατέληξε στο ότι για να παταχθεί η βία, θα πρέπει να εκτονωθεί δημιουργικά η νεολαία.
«Όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να καταλάβουν πως πολλά από τα άτομα που είναι στους συνδέσμους είναι άτομα που "πιάνουν την πέτρα και τη στύβουν". Η ενέργεια αυτή πρέπει να εκτονωθεί παραγωγικά. Κάποιοι εξ αυτών είναι άνεργοι ή δεν θέλουν να εργαστούν, εκτονώνονται στη βία. Η βία θα παταχθεί με ενασχόληση παραγωγικών δραστηριοτήτων της νεολαίας» κατέληξε.
Τέλος, του επισημάναμε τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για νομικούς συμβούλους ΠΑΕ που όταν γίνονταν επεισόδια, παρενέβαιναν στην Αστυνομία για να ελευθερωθούν οι συλληφθέντες οπαδοί και μας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως ουδέποτε ο ίδιος έκανε κάτι τέτοιο.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала