https://sputniknews.gr/20220223/poso-lathos-einai-na-syndeontai-synaisthimatika-anthropoi-me-rompot-ston-ergasiako-horo---meleti-24272139.html
Νέα μελέτη: Πόσο λάθος είναι να συνδέονται συναισθηματικά άνθρωποι με ρομπότ στον εργασιακό χώρο;
Νέα μελέτη: Πόσο λάθος είναι να συνδέονται συναισθηματικά άνθρωποι με ρομπότ στον εργασιακό χώρο;
Αμερικανοί και Κορεάτες ερευνητές λένε ότι ένας υπερβολικά ισχυρός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ ενός εργαζομένου και ενός ρομπότ εργαζόμενου είναι επιβλαβής... 23.02.2022, Sputnik Ελλάδα
2022-02-23T06:38+0200
2022-02-23T06:38+0200
2022-02-23T10:18+0200
ρομπότ
εργασία
συναίσθημα
εργαζόμενοι
επιστημονική μελέτη
τεχνολογία
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/432/13/4321305_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_ce3d4464784f3c28f2fc3778fc119784.jpg
Οι καταστάσεις όπου ένας υπάλληλος αναπτύσσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τον συνάδελφό του που αντί να είναι άνθρωπος είναι ρομπότ θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνολική «ποιότητα και απόδοση της ομαδικής εργασίας» της εταιρείας προειδοποίησε μια ομάδα Αμερικανών και Κορεατών ερευνητών.Σύμφωνα με μελέτη που συντάχθηκε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan της Νότιας Κορέας και δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε ότι σε περιπτώσεις όπου ένας εργαζόμενος είναι πιο προσκολλημένος σε ένα ρομπότ, εμφανίζεται συχνά ένα είδος νοοτροπίας «εμείς εναντίον τους», με το ζεύγος ανθρώπου-μηχανής να ανταγωνίζεται την υπόλοιπη ομάδα αντί να συμβάλλει θετικά στις «ομαδικές σχέσεις και στην απόδοση».Η εισαγωγή ρομπότ στον χώρο εργασίας μέχρι στιγμής έχει θεωρηθεί θετική, ενώ οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί, επισημαίνουν οι ερευνητές.Ο Lionel Robert, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και ο Sangseok You, επίκουρος καθηγητής συστημάτων πληροφοριών διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων για να ανακαλύψουν πώς ο υπερβολικός δεσμός μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ επηρεάζει τη συνολική απόδοση μιας ομάδας.Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτηΜια ποσοτική τυχαιοποιημένη εργαστηριακή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 88 εργαζόμενοι, χωρίστηκε σε 44 ομάδες στην οποία συμμετείχαν δύο άνθρωποι και δύο ρομπότ.Οι ομάδες είχαν την αποστολή να μετακινούν μπουκάλια από διαφορετικά σημεία σε ένα παρόμοιο περιβάλλον. Μετά το τέλος του πειράματος, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πώς αξιολόγησαν την απόδοσή τους και τη σύνδεσή τους με τους ανθρώπους και τους συνεργάτες τους ρομπότ. Αποδείχθηκε ότι, όταν οι άνθρωποι ανέπτυξαν περισσότερο δεσμό με τα ρομπότ, οι μικροσκοπικές ομάδες των τεσσάρων (δύο άνθρωποι συν δύο μηχανές) ήταν πιθανό να χωριστούν περαιτέρω σε υποομάδες, γεγονός που υπονόμευσε εύλογα τη συνολική «ποιότητα και απόδοση» της ομάδας.Οι ερευνητές πρότειναν επίσης μια σειρά από διορθωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας τέτοιας ανεπιθύμητης διαδικασίας από το να αναπτυχθεί μέσα σε μια εταιρεία. Οι προτάσεις βασίστηκαν στις εμπειρίες 112 ερωτηθέντων που εκπροσωπούν διάφορες βιομηχανίες όπου οι άνθρωποι εργάζονται παράλληλα με τα ρομπότ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας rt.com.Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν να προσκολληθούν σε μηχανές.Για να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ του ανθρώπινου προσωπικού πρέπει οι εταιρείες να ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και την ενίσχυση των σχέσεων με δραστηριότητες όπως πικνίκ και αθλητικές εκδηλώσεις.
https://sputniknews.gr/20220201/rompot-me-aisthimata-etairia-paroysiazei-anthropoeides-me-terastio-fasma-ekfraseon-23199716.html
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Ειδήσεις
el_GR
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/432/13/4321305_283:0:3014:2048_1920x0_80_0_0_ab9ca291d6d43d8469ab936f7d2f38ca.jpgSputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
ρομπότ, εργασία, συναίσθημα, εργαζόμενοι, επιστημονική μελέτη, τεχνολογία
ρομπότ, εργασία, συναίσθημα, εργαζόμενοι, επιστημονική μελέτη, τεχνολογία
Νέα μελέτη: Πόσο λάθος είναι να συνδέονται συναισθηματικά άνθρωποι με ρομπότ στον εργασιακό χώρο;
06:38 23.02.2022 (Ανανεώθηκε: 10:18 23.02.2022) Αμερικανοί και Κορεάτες ερευνητές λένε ότι ένας υπερβολικά ισχυρός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ ενός εργαζομένου και ενός ρομπότ εργαζόμενου είναι επιβλαβής για τις επιχειρήσεις.
Οι καταστάσεις όπου ένας υπάλληλος αναπτύσσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τον συνάδελφό του που αντί να είναι άνθρωπος είναι
ρομπότ θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνολική «ποιότητα και απόδοση της ομαδικής εργασίας» της εταιρείας προειδοποίησε μια ομάδα Αμερικανών και Κορεατών ερευνητών.
Σύμφωνα με μελέτη που συντάχθηκε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan της Νότιας Κορέας και δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε ότι σε περιπτώσεις όπου ένας εργαζόμενος είναι πιο προσκολλημένος σε ένα ρομπότ, εμφανίζεται συχνά ένα είδος νοοτροπίας «εμείς εναντίον τους», με το ζεύγος ανθρώπου-μηχανής να ανταγωνίζεται την υπόλοιπη ομάδα αντί να συμβάλλει θετικά στις «ομαδικές σχέσεις και στην απόδοση».
Η εισαγωγή ρομπότ στον χώρο
εργασίας μέχρι στιγμής έχει θεωρηθεί θετική, ενώ οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ο Lionel Robert, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και ο Sangseok You, επίκουρος καθηγητής συστημάτων πληροφοριών διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων για να ανακαλύψουν πώς ο υπερβολικός δεσμός μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ επηρεάζει τη συνολική απόδοση μιας ομάδας.

1 Φεβρουαρίου 2022, 11:27
Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη
Μια ποσοτική τυχαιοποιημένη εργαστηριακή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 88 εργαζόμενοι, χωρίστηκε σε 44 ομάδες στην οποία συμμετείχαν δύο άνθρωποι και δύο ρομπότ.
Οι ομάδες είχαν την αποστολή να μετακινούν μπουκάλια από διαφορετικά σημεία σε ένα παρόμοιο περιβάλλον. Μετά το τέλος του πειράματος, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πώς αξιολόγησαν την απόδοσή τους και τη σύνδεσή τους με τους ανθρώπους και τους συνεργάτες τους ρομπότ. Αποδείχθηκε ότι, όταν οι άνθρωποι ανέπτυξαν περισσότερο δεσμό με τα ρομπότ, οι μικροσκοπικές ομάδες των τεσσάρων (δύο άνθρωποι συν δύο μηχανές) ήταν πιθανό να χωριστούν περαιτέρω σε υποομάδες, γεγονός που υπονόμευσε εύλογα τη συνολική «ποιότητα και απόδοση» της ομάδας.
Οι ερευνητές πρότειναν επίσης μια σειρά από διορθωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας τέτοιας ανεπιθύμητης διαδικασίας από το να αναπτυχθεί μέσα σε μια εταιρεία. Οι προτάσεις βασίστηκαν στις εμπειρίες 112 ερωτηθέντων που εκπροσωπούν διάφορες βιομηχανίες όπου οι άνθρωποι εργάζονται παράλληλα με τα ρομπότ, όπως αναφέρει
δημοσίευμα της ιστοσελίδας rt.com.
Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν να προσκολληθούν σε μηχανές.
Για να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ του ανθρώπινου προσωπικού πρέπει οι εταιρείες να ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και την ενίσχυση των σχέσεων με δραστηριότητες όπως πικνίκ και αθλητικές εκδηλώσεις.