Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Βαρεθήκαμε να κρυβόμαστε σε υπόγεια, ο Πούτιν τα είπε όλα»: Η ζωή στο Ντονέτσκ μετά την αναγνώριση

© Sputnik / Ilia Pitalev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΚάτοικοι του Ντονέτσκ γιορτάζουν την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από τη Ρωσία
Κάτοικοι του Ντονέτσκ γιορτάζουν την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από τη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Δάκρυα χαράς, χαμόγελα στα πρόσωπά τους και συγκρατημένη αισιοδοξία: Στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ υποδέχτηκαν με ειλικρινή ευγνωμοσύνη την απόφαση των ρωσικών Αρχών να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των δύο Δημοκρατιών.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ντονμπάς, χιλιάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες. Γεννήθηκαν παιδιά που δεν ήξεραν πώς είναι η ζωή χωρίς πόλεμο και πήγαν στο σχολείο. Ο ουκρανικός στρατός δεν απομακρύνθηκε και βρίσκεται σε ετοιμότητα κοντά στη γραμμή επαφής.
Ανταποκριτής του Sputnik βρέθηκε στο Ντονέτσκ και μίλησε με κατοίκους της περιοχής για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

Ίχνη πολέμου

Ο δρόμος από τα σύνορα της Ρωσίας προς το Ντονέτσκ μοιάζει με σεληνιακό τοπίο: Δεν έχει τοποθετηθεί οδόστρωμα εδώ και πολύ καιρό. Ο οδηγός ταξί ονόματι Αντρέι, με καταγωγή από το Ντονέτσκ, τρέχει με 150 χιλιόμετρα την ώρα με ένα παλιό επιβατικό αυτοκίνητο, καταφέρνοντας να προσπεράσει διερχόμενα αυτοκίνητα από την αντίθετη λωρίδα και ταυτόρχρονα να μην πέσει σε κάποιον λάκκο στην άσφαλτο.
Όλοι οδηγούν έτσι εδώ, τους έμαθε ο ουκρανικός στρατός, πυροβολώντας επανειλημμένα πολιτικά οχήματα από τανκς και οχήματα μάχης πεζικού από κοντινή απόσταση. Ο Αντρέι πήγε να πολεμήσει το καλοκαίρι του 2014. Κοντά στο στρατηγικό ύψωμα Σαούρ Μογκίλα τραυματίστηκε σοβαρά. Νοσηλεύτηκε στη Ρωσία και μόλις ανάρρωσε, επέστρεψε στο μέτωπο.
«Είμαι ακόμα έφεδρος» αναφέρει. «Αν διατάξει η πατρίδα, θα είμαι πάλι έτοιμος για μάχη. Τα πάντα μπορεί να περιμένει κανείς από την Ουκρανία. Υπάρχει λόγος που έφεραν τόσο πολλά στρατεύματα και εξοπλισμό. Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Δημοκρατιών μας είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα αυτή η ανεξαρτησία χρειάζεται προστασία. Είναι πολύ πιθανό ότι ο Ζελένσκι θα θυμώσει και να δώσει εντολή για στρατιωτική επιχείρηση».
© Sputnik / Ilia Pitalev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΚάτοικοι του Ντονέτσκ γιορτάζουν την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από τη Ρωσία
Κάτοικοι του Ντονέτσκ γιορτάζουν την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από τη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Κάτοικοι του Ντονέτσκ γιορτάζουν την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από τη Ρωσία
Οι κάτοικοι του Ντονμπάς έχουν συνηθίσει πια την απειλή της εισβολής. Τα αυτοκίνητα ελέγχονται προσεκτικά στα σημεία ελέγχου. Πινακίδες κατά μήκος της εθνικής οδού καλούν να συμμετάσχουν στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή. Στις άκρες των δρόμων υπάρχουν αρκετά ίχνη βαρέων οχημάτων. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, οι κάτοικοι του Ντονέτσκ έχουν ελπίδα για μια ειρηνική ζωή. Και πιστεύουν ότι αν ξαναρχίσει ο πόλεμος, η Ρωσία θα βοηθήσει.
Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ: Πού βρίσκονται, ποια τα χαρακτηριστικά των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών

Ελπίδα για ειρήνη

«Παρακολούθησα την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς διακοπή» λέει η Ελβίρα Ντενισένκο, κάτοικος του Ντονέτσκ, που έκανε βόλτα με μια φίλη της στο βουλεβάρτο Πούσκιν στο κέντρο της πόλης. «Τα είπε όλα απολύτως σωστά. Έχουμε βαρεθεί να κρυβόμαστε στα υπόγεια. Μετά από αυτό που έγινε, η επιστροφή στην Ουκρανία θα ήταν μια τρέλα. Μια γνωστή μου σκοτώθηκε στην Γκορλόβκα από βλήμα το 2015. Ορίστε πώς αντιμετωπίζω τις Αρχές του Κιέβου. Επί 15 χρόνια πήγαινα τακτικά στη Δυτική Ουκρανία λόγω επαγγέλματος. Σήμερα δεν έχω καθόλου όρεξη να βρεθώ ξανά εκεί».
Το Ντονέτσκ πραγματικά απομακρύνθηκε από την Ουκρανία. Όλες οι πινακίδες των καταστημάτων είναι στα ρωσικά, οι πληρωμές γίνονται σε ρούβλια. Στους δρόμους υπάρχουν μαζί με τις σημαίες της Λαϊκής Δημοκρατίας και οι σημαίες της Ρωσίας.
Η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ μοιάζει ελάχιστα με μια πόλη που βρίσκεται δίπλα στο μέτωπο: Οι υπάλληλοι της καθαριότητας καθαρίζουν τακτικά τους δρόμους, μια τοπική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προσφέρει ίντερνετ υψηλής ταχύτητας σε πολύ χαμηλή τιμή, τα θέατρα είναι ανοιχτά, τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα. Μόνο ο θόρυβος των εκρήξεων στα περίχωρα θυμίζει ότι ο πόλεμος βρίσκεται πολύ κοντά.
«Δεν φτάνουν (σ.σ. τα βλήματα) στο κέντρο εδώ και πολύ καιρό» τονίζει η Αναστασία Κουρτσένκο, πωλήτρια σε ένα βιβλιοπωλείο. «Στα περίχωρα όμως συνέχεια γίνονται εκρήξεις. Τις τελευταίες ημέρες, οι Ουκρανοί στρατιώτες σαν να έχουν τρελαθεί. Δεν είχα ακούσει τέτοιο κανονιοβολισμό από το 2014. Μόλις ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, αμέσως σταμάτησαν. Μάλλον φοβήθηκαν. Ή προσποιούνται ότι φοβήθηκαν, αλλά προετοιμάζονται».
Οι κάτοικοι του Ντονιέτσκ γιορτάζουν την αναγνώριση από την Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Κόσμος
Πανηγυρισμοί, αγκαλιές και πυροτεχνήματα στο Ντονμπάς μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία

Το θέμα των συνόρων

Μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη γραμμή επαφής, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, εθελοντές από τη Ρωσία και άλλες χώρες φτάνουν στο Ντονέτσκ. Μπορεί να τους αναγνωρίσει κανείς στην πόλη από την εμφάνισή τους: Κοντά μαλλιά, στρατιωτικού τύπου τζάκετ (tactical jackets) και ψηλές μπότες. Συνήθως δεν μιλάνε με δημοσιογράφους, ένας από αυτούς όμως, με ψευδώνυμο «Αθλητής», συμφώνησε για μια σύντομη συνομιλία.
«Τελευταία φορά που επισκέφτηκα τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ήταν το 2015, λίγο πριν την ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντεμπάλτσεβο. Στη συνέχεια άλλαξαν κάποια πράγματα στη ζωή μου και επέστρεψα στη Ρωσία. Σήμερα όμως είμαι έτοιμος να βοηθήσω ξανά το Ντονμπάς. Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Δημοκρατιών είναι βέβαια εξαιρετικό γεγονός. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους μας που βρίσκονται από την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής; Τι γίνεται με τους κατοίκους του Σλαβιάνσκ, του Κραματόρσκ, της Μαριούπολης; Ψήφισαν επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας σε δημοψήφισμα το 2014. Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα αυτά τα εδάφη θα πρέπει να επιστραφούν».
Εορτασμοί και πανηγύρια για την αναγνώριση των Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.02.2022
Κόσμος
Ντονέτσκ - Λουγκάνσκ: Από την ίδρυση μέχρι τη ρωσική αναγνώριση - Το χρονικό της κρίσης στο Ντονμπάς
Όπως δήλωσε την Τρίτη ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, το ζήτημα των συνόρων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς είναι εξαιρετικά περίπλοκο και θα επιλυθεί αργότερα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα: Η απειλή επανεκκίνησης της στρατιωτικής δράσης παραμένει, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να απομακρυνθούν από τις Λαϊκές Δημοκρατίες το συντομότερο δυνατό.
© Sputnik / Anton Vergun / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΆφιξη των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην Περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας
Άφιξη των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην Περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Άφιξη των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην Περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала