- Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Ουκρανική κρίση
Ραγδαίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία μετά το διάγγελμα Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τη Ρωσία στο Ντονμπάς.

Διάγγελμα Πούτιν για στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς: Οι συνθήκες μάς υποχρεώνουν σε λήψη μέτρων

© Sputnik / Пресс-служба президента РФ / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΔιάγγελμα Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς
Διάγγελμα Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν ειδική επιχείρηση στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Πούτιν δήλωσε ότι αναμένει κοινή στήριξη όλων των κομμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου και των ενόπλων δυνάμενων για την επιχείρηση στην περιοχή του Ντονμπάς.
Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τους «νεοναζί» στην Ουκρανία κινείται και πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας.
«Οι χώρες επικεφαλής του ΝΑΤΟ για να πετύχουν τους δικούς τους στόχους, υποστηρίζουν ακραίους εθνικιστές και νεοναζί στην Ουκρανία, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τους κατοίκους της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης για την ελεύθερη επιλογή τους – την επανένωση με τη Ρωσία» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Οι συμμορίες των Ουκρανών εθνικιστών φυσικά θα έρθουν στην Κριμαία, όπως στο Ντονμπάς, με πόλεμο και θα σκοτώνουν, σαν δήμιοι, όπως όταν συνεργάζονταν με τον Χίτλερ και σκότωναν ανυπεράσπιστους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου».
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία, τα τελευταία 30 χρόνια, προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παραπλάνηση και εκβιασμό.
Ο Ρώσος Πρόεδρος παρατήρησε ότι μια ρωσική σύγκρουση με τις ουκρανικές εθνικιστικές δυνάμεις είναι «αναπόφευκτη».
«Τώρα, φιλοδοξούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα» είπε, επικαλούμενος τον ισχυρισμό του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο μπορεί να επανεξετάσει το μη πυρηνικό καθεστώς της χώρας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994. «Δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν αυτό» τόνισε ο Πούτιν.
Πυρηνικός σταθμός στο Ρίβνε της Ουκρανίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.02.2022
Κόσμος
Τι θα συμβεί στην Ουκρανία αν δημιουργήσει πυρηνικά όπλα – Η «απάντηση» του υπόλοιπου κόσμου
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καμία πρόθεση να καταλάβουν την Ουκρανία, σημείωσε ο Πούτιν. Ωστόσο, η Ρωσία θα αμυνθεί εάν παραστεί ανάγκη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος απευθύνθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις, καλώντας όσους υπηρετούν υπό τις εντολές του Κιέβου να καταθέσουν τα όπλα και να θυμηθούν ότι έδωσαν όρκο στον λαό κι όχι σε μία Χούντα.
«Οι συνθήκες απαιτούν να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς απευθύνθηκαν στη Ρωσία ζητώντας βοήθεια. Από την άποψη αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Παραγράφου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας και κατ' εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ που επικυρώθηκε από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση στις 22 Φεβρουαρίου φέτος, αποφάσισα να διεξάγω μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ανέφερε ο Πούτιν στο διάγγελμά του.
Στόχος, όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, «είναι η προστασία των ανθρώπων που επί οκτώ χρόνια έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου. Και για αυτό θα προχωρήσουμε στην αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και στην προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων διέπραξαν πολυάριθμα αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Παρότι, όπως είπε, η πολιτικοί είναι μια βρώμικη δουλειά, οι ενέργειες του ΝΑΤΟ είναι αντίθετες με την ηθική και η Ρωσία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, να αισθάνεται ασφαλής ή να υπάρχει υπό τις συνεχείς απειλές από την Ουκρανία.
«Θυμόμαστε ότι το 2000 και το 2005, δώσαμε στρατιωτική απάντηση στους τρομοκράτες στον Καύκασο. Υπερασπιστήκαμε την ακεραιότητα του κράτους μας, διατηρήσαμε τη Ρωσία» επεσήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Το 2014 υποστηρίξαμε τους κατοίκους της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Το 2015 οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν για να βάλουν ένα αποτελεσματικό φράγμα στη διείσδυση τρομοκρατών από τη Συρία στη Ρωσία». Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να προστατεύσει τον εαυτό της τότε και «το ίδιο συμβαίνει τώρα».
«Μεταχειριζόμαστε με σεβασμό και έτσι θα συμπεριφερθούμε επίσης σε όλες τις νεοσύστατες χώρες στον μετασοβιετικό χώρο. Σεβαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε την κυριαρχία τους» υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος, εστιάζοντας στη βοήθεια που παρείχε η Ρωσία νωρίτερα φέτος στο Καζακστάν εν μέσω κλιμακούμενων βίαιων διαμαρτυριών.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα σε όσους παρεμβαίνουν και δημιουργούν περισσότερες απειλές, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αγαπητοί μου συμπολίτες, είμαι βέβαιος ότι οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι πιστοί στη χώρα τους θα κάνουν το καθήκον τους συνεργαζόμενοι αποτελεσματικά», είπε ο Πούτιν. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλα τα επίπεδα εξουσίας θα συνεργαστούν και θα είναι αποτελεσματικά».

Αναλυτικά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν

Αγαπητοί πολίτες της Ρωσίας, αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σήμερα, θεωρώ και πάλι απαραίτητο να επιστρέψω στα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στο Ντονμπάς και στα βασικά ζητήματα της διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσίας.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με αυτό που ανέφερα στην ομιλία μου στις 21 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για όλα αυτά που μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία, για εκείνες τις βασικές απειλές που χρόνο με τον χρόνο, βήμα βήμα, δημιουργούνται με σκληρότητα και αναίδεια από ανεύθυνους πολιτικούς της Δύσης όσον αφορά στη χώρα μας. Εννοώ την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την τοποθέτηση της στρατιωτικής του υποδομής πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Είναι γνωστό ότι επί 30 χρόνια προσπαθούσαμε με υπομονή και επιμονή να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις χώρες του ΝΑΤΟ σχετικά με τις αρχές της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρώπη. Σε απάντηση στις προτάσεις μας, αντιμετωπίζαμε συνεχώς είτε κυνικά ψέματα είτε προσπάθειες πίεσης και εκβιασμού, ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία, στο μεταξύ, παρά τις διαμαρτυρίες και τις ανησυχίες μας, επεκτείνεται διαρκώς. Η πολεμική μηχανή κινείται και, επαναλαμβάνω, πλησιάζει τα σύνορά μας.
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Από πού προέρχεται αυτή η αυθάδης συμπεριφορά της υπεροψίας και του αλάθητου; Από πού προέρχεται η περιφρονητική συμπεριφορά απέναντι στα συμφέροντά μας και στα απολύτως νόμιμα αιτήματά μας;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, όλα είναι ξεκάθαρα και προφανή. Η Σοβιετική Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του '80 του περασμένου αιώνα αποδυναμώθηκε και στη συνέχεια κατέρρευσε εντελώς. Η εξέλιξη των γεγονότων που διαδραματίστηκαν τότε είναι ένα καλό μάθημα και για εμάς σήμερα, αφού κατέδειξε αδιαμφισβήτητα ότι η κατάλυση της δύναμης και της θέλησης είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη υποβάθμιση και λήθη. Τότε, που χάσαμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας για κάποιο χρονικό διάστημα, η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο φάνηκε να καταστρέφεται.
Αυτό οδήγησε στο γεγονός να μην ισχύουν πλέον συνθήκες και συμφωνίες του παρελθόντος. Πειστικά λόγια και παρακλήσεις δεν βοηθούν. Αυτό που δεν ταιριάζει στον ηγεμόνα και στους κυβερνώντες κηρύσσεται αρχαϊκό, ξεπερασμένο, περιττό. Και το αντίστροφο: Ό,τι τους φαίνεται ωφέλιμο παρουσιάζεται ως η απόλυτη αλήθεια, προωθείται με κάθε κόστος, προκλητικά και με κάθε τρόπο. Αυτοί που διαφωνούν σφάζονται στο γόνατο.
Αυτό που αναφέρω τώρα δεν αφορά μόνο τη Ρωσία και δεν ανησυχεί μόνο εμάς, αλλά ισχύει για ολόκληρο το σύστημα διεθνών σχέσεων, και μερικές φορές ακόμη και για τους ίδιους τους συμμάχους των ΗΠΑ. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, άρχισε στην πραγματικότητα η αναδιαμόρφωση του κόσμου και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που είχαν αναπτυχθεί μέχρι τότε –και οι βασικοί κανόνες εγκρίθηκαν στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενίσχυσαν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματά του– άρχισαν να παρεμποδίζουν αυτούς που ανακήρυξαν τους εαυτούς τους νικητές στον Ψυχρό Πόλεμο.
Βέβαια, στην πρακτική ζωή, στις διεθνείς σχέσεις, στους κανόνες σχετικά με τη ρύθμισή τους, ήταν απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στην κατάσταση παγκοσμίως όπως και η ισορροπία δυνάμεων. Ωστόσο, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει «επαγγελματικά», ομαλά, με υπομονή και με σεβασμό στα συμφέροντα όλων των χωρών και κατανοώντας τις ευθύνες. Έγινε όμως το αντίθετο: Ενώ βρισκόταν σε μια κατάσταση ευφορίας εξαιτίας της απόλυτης ανωτερότητας που «γεννάει» η σύγχρονη μορφή απολυταρχίας, έχοντας όμως χαμηλό επίπεδο γενικής κουλτούρας και αλαζονείας προετοίμασαν, ενέκριναν και προωθούσαν τις αποφάσεις που ήταν ωφέλιμες μόνο για τους ίδιους. Η κατάσταση άρχισε να εξελίσσεται σύμφωνα με ένα διαφορετικό σενάριο.
Δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο για παραδείγματα. Πρώτον, χωρίς κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πραγματοποίησαν μια αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση κατά του Βελιγραδίου, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη και πυραύλους ακριβώς στο κέντρο της Ευρώπης. Βομβάρδιζαν συνεχώς για κάποιες εβδομάδες πόλεις και υποδομές που είναι απαραίτητες για να μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε αυτά τα στοιχεία, επειδή σε κάποιους δυτικούς συναδέλφους δεν αρέσει να τα θυμούνται, και όταν τα αναφέρουμε, προτιμούν να μην δίνουν σημασία στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά στις συνθήκες που τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν.
Στη συνέχεια, έφτασε η σειρά του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας. Η παράνομη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά της Λιβύης, η διαστρέβλωση όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το ζήτημα της χώρας οδήγησε στην πλήρη καταστροφή του κράτους, δημιουργήθηκε μια τεράστια εστία διεθνούς τρομοκρατίας, η χώρα βυθίστηκε στην ανθρωπιστική καταστροφή και την άβυσσο ενός μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου που δεν έχει σταματήσει μέχρι τώρα. Η τραγωδία, που καταδίκασε εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο στη Λιβύη αλλά σε όλη την περιοχή, προκάλεσε μια μαζική μεταναστευτική ροή από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
Παρόμοια μοίρα είχε και η Συρία. Τις μάχες του δυτικού συνασπισμού στο έδαφος της χώρας, χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας και την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν μπορώ να τις αποκαλέσω αλλιώς παρά μονάχα επιθετικότητα και παρέμβαση.
Ξεχωριστή θέση, όμως, σε αυτή τη σειρά κατέχει βέβαια η εισβολή στο Ιράκ, επίσης χωρίς κάποια νομική βάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως δικαιολογία, βρήκαν υποτιθέμενες «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Για να το αποδείξει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δημόσια και μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, παρουσίασε κάποιον δοκιμαστικό σωλήνα που περιείχε λευκή σκόνη, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι αυτό είναι το χημικό όπλο που αναπτύσσεται στο Ιράκ. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι όλα αυτά ήταν μια φάρσα, μια μπλόφα: Δεν υπάρχουν χημικά όπλα στο Ιράκ. Απίστευτο, εκπληκτικό αλλά είναι πραγματικότητα. Υπήρχαν ψέματα τόσο σε ανώτατο κρατικό επίπεδο όσο και στον ΟΗΕ. Το αποτέλεσμα ήταν οι τεράστιες απώλειες, οι ζημιές και ένα απίστευτο κύμα τρομοκρατίας.
Γενικά, δημιουργείται η εντύπωση ότι σχεδόν παντού, σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου η Δύση πηγαίνει να ορίσει τη δική της τάξη, το αποτέλεσμα είναι αιματοβαμμένες, αγιάτρευτες πληγές, «έλκη» διεθνούς τρομοκρατίας και εξτρεμισμού. Όλα αυτά που ανέφερα είναι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Υπάρχουν όμως και άλλα.
Αναμεσά τους είναι οι υποσχέσεις προς τη χώρα μας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά. Επαναλαμβάνω, μας εξαπάτησαν. Ναι, συχνά ακούγεται ότι η πολιτική είναι μια βρώμικη εργασία. Ίσως, αλλά όχι και τόσο, όχι σε αυτό το επίπεδο. Άλλωστε, η απάτη έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις αρχές των διεθνών σχέσεων, αλλά κυρίως με τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες ηθικής. Πού είναι εδώ η δικαιοσύνη και η αλήθεια; Μόνο ψέματα και υποκρισία.
Μάλιστα, οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολιτικοί, πολιτικοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι μια πραγματική «αυτοκρατορία του ψεύδους» έχει δημιουργηθεί εντός των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτό, καθώς είναι αλήθεια. Δεν χρειάζεται να ντρέπονται: Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μια μεγάλη χώρα, μια δύναμη που έχει δυνατότητα να διαμορφώσει το σύστημα. Όλοι οι συνεργάτες τους όχι μόνο συμφωνούν πάντα μαζί τους υπάκουοι και υποτακτικοί, αλλά αντιγράφουν τη συμπεριφορά τους, αποδεχόμενοι με ενθουσιασμό τους κανόνες που τους προτείνουν. Επομένως, μπορούμε ορθά και με βεβαιότητα να πούμε ότι ολόκληρο το λεγόμενο δυτικό μπλοκ, που σχηματίστηκε από τις ΗΠΑ κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή τους, είναι εξολοκλήρου η ίδια η «αυτοκρατορία του ψεύδους».
Όσον αφορά στη χώρα μας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, με όλη την πρωτοφανή ειλικρίνεια της νέας σύγχρονης Ρωσίας, την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς εταίρους και σε συνθήκες ουσιαστικά μονομερούς αφοπλισμού, προσπάθησαν άμεσα να μας καταστρέψουν τελείως. Αυτό ακριβώς συνέβη στη δεκαετία του '90, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η λεγόμενη συλλογική Δύση υποστήριξε ενεργά τις συμμορίες μισθοφόρων στη νότια Ρωσία. Τι θυσίες και τι απώλειες μάς στοίχισαν όλα αυτά τότε, τι δοκιμασίες έπρεπε να περάσουμε προτού τελικά σπάσουμε τη «ραχοκοκαλιά» της διεθνούς τρομοκρατίας στον Καύκασο. Το θυμόμαστε καλά και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.
Ναι, στην πραγματικότητα, μέχρι πρόσφατα δεν σταμάτησαν οι προσπάθειες να μας χρησιμοποιήσουν για τα δικά τους συμφέροντα, να καταστρέψουν τις παραδοσιακές μας αξίες και να μας επιβάλουν τις ψευδοαξίες τους που θα διέλυαν εμάς, τον λαό μας εκ των έσω, με τις πρακτικές που δημιουργούν ήδη επιθετικά στις χώρες τους, οι οποίες προκαλούν άμεσα την υποβάθμιση και τον εκφυλισμό, επειδή έρχονται σε αντίθεση με την ίδια τη φύση του ανθρώπου. Δεν θα συμβεί, κανείς δεν το έχει καταφέρει ποτέ. Ούτε τώρα θα το καταφέρουν.
Παρόλα αυτά, τον Δεκέμβριο του 2021 προσπαθήσαμε για άλλη μια φορά να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με τις αρχές της διασφάλισης της ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ. Χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Η θέση των ΗΠΑ δεν αλλάζει. Δεν θεωρούν απαραίτητο να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία για αυτό το βασικό για εμάς ζήτημα, αφού επιδιώκουν τους δικούς τους στόχους, παραμελώντας τα δικά μας συμφέροντα.
Και βέβαια, σε αυτήν την κατάσταση προκύπτει το ερώτημα: Τι θα κάνουμε στη συνέχεια, τι έχουμε να περιμένουμε; Γνωρίζουμε καλά από την ιστορία πως στη δεκαετία του 1940, συγκεκριμένα στις αρχές του 1941, η Σοβιετική Ένωση προσπαθούσε με κάθε δυνατό τρόπο να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει το ξεκίνημα του πολέμου. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, αγωνιζόταν κυριολεκτικά μέχρι το τελευταίο λεπτό για να μην προκαλέσει τον πιθανό εισβολέα, δεν πραγματοποιούσε ή ανέβαλλε τις πιο απαραίτητες, προφανείς δράσεις για την απόκρουση της αναπόφευκτης επίθεσης. Και εκείνα τα βήματα που έγιναν, τελικά άργησαν σε καταστροφικό βαθμό.
Ως αποτέλεσμα, η χώρα βρέθηκε απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει με όλη τη δύναμή της την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας, η οποία επιτέθηκε στην πατρίδα μας στις 22 Ιουνίου του 1941 χωρίς να κηρύξει τον πόλεμο. Καταφέραμε να σταματήσουμε και στη συνέχεια να καταστρέψουμε τον εχθρό, αλλά με τεράστιο κόστος. Η προσπάθεια κατευνασμού του εισβολέα τις παραμονές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε λάθος, το οποίο στοίχισε ακριβά στον λαό μας. Τους πρώτους κιόλας μήνες των μαχών, χάσαμε τεράστια, στρατηγικά, σημαντικά εδάφη και εκατομμύρια ζωές. Δεύτερη φορά δεν θα επιτρέψουμε τέτοιο λάθος, δεν έχουμε το δικαίωμα.
Αυτοί που διεκδικούν την παγκόσμια κυριαρχία δημόσια και ατιμώρητα και, το τονίζω, χωρίς κανέναν λόγο αντιμετωπίζουν τη Ρωσία ως εχθρό τους. Πράγματι, σήμερα έχουν μεγάλες οικονομικές, επιστημονικές, τεχνολογικές και στρατιωτικές δυνατότητες. Το γνωρίζουμε και αξιολογούμε αντικειμενικά τις απειλές τους που τις αντιμετωπίζουμε συνεχώς στον οικονομικό τομέα, καθώς και την ικανότητά μας να αντισταθούμε σε αυτόν τον αυθάδη και μόνιμο εκβιασμό. Επαναλαμβάνω, τις αξιολογούμε χωρίς αυταπάτες, εξαιρετικά ρεαλιστικά.
Όσον αφορά στον στρατιωτικό τομέα, η σύγχρονη Ρωσία, ακόμη και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την απώλεια σημαντικού μέρους των δυνατοτήτων της, σήμερα είναι μια από τις πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο και έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε νέες τεχνολογίες όπλων. Από αυτή την άποψη, κανένας δεν πρέπει να αμφισβητεί ότι μια άμεση επίθεση στη χώρα μας θα οδηγήσει σε ήττα και σε τρομερές συνέπειες τον κάθε πιθανό εισβολέα.
Ταυτόχρονα, οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών, αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Η ηγεσία σε αυτόν τον τομέα αλλάζει διαρκώς και θα συνεχίσει να αλλάζει χέρια, αλλά η στρατιωτική ανάπτυξη των περιοχών που συνορεύουν με τη χώρα μας, αν το επιτρέψουμε, θα παραμείνει για τις επόμενες δεκαετίες, ίσως και για πάντα, δημιουργώντας μια διαρκώς αυξανόμενη και απολύτως απαράδεκτη απειλή για τη Ρωσία.
Ακόμη και τώρα, καθώς το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς τα ανατολικά, η κατάστασή μας κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη και πιο επικίνδυνη. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες, το ΝΑΤΟ μιλά ανοιχτά για την ανάγκη να επιταχυνθεί η εγκατάσταση των υποδομών της Συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, σκληραίνουν τη θέση τους. Πλέον, δεν μπορούμε απλώς να συνεχίσουμε να παρατηρούμε τι συμβαίνει. Θα ήταν απολύτως ανεύθυνο από την πλευρά μας.
Η περαιτέρω επέκταση των υποδομών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η στρατιωτική ανάπτυξη των εδαφών της Ουκρανίας που έχει ξεκινήσει, είναι απαράδεκτη για εμάς. Το θέμα, φυσικά, δεν είναι ο ίδιος ο Οργανισμός του ΝΑΤΟ, διότι είναι μόνο ένα όργανο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι στα γειτονικά μας εδάφη, θα σημειώσω, στα δικά μας ιστορικά εδάφη, δημιουργείται μία εχθρική προς εμάς «αντι-Ρωσία», η οποία έχει τεθεί υπό πλήρη εξωτερικό έλεγχο, εποικίζεται εντατικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ και εφοδιάζεται με τα πιο σύγχρονα όπλα.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, αυτή είναι η λεγόμενη πολιτική περιορισμού της Ρωσίας, καθώς οι ίδιοι θα είχαν γεωπολιτικά οφέλη. Ενώ για εμάς, αυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ζήτημα του ιστορικού μας μέλλοντος ως λαού. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι η αλήθεια. Είναι μια πραγματική απειλή όχι μόνο για τα συμφέροντά μας, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας, την κυριαρχία του. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» για την οποία έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Όμως την προσπέρασαν.
Από αυτή την άποψη, θα μιλήσουμε και για την κατάσταση στο Ντονμπάς. Βλέπουμε ότι οι δυνάμεις που πραγματοποίησαν το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, κατέλαβαν την εξουσία και έχουν ακόμη με τη βοήθεια διακοσμητικών εκλογικών διαδικασιών, εγκαταλείποντας την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. Επί οκτώ χρόνια, ατελείωτα οκτώ χρόνια, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιλύσουμε την κατάσταση με ειρηνικά πολιτικά μέσα. Όλα μάταια.
Όπως προανέφερα, κανένας δεν μπορεί να βλέπει τι συμβαίνει εκεί χωρίς να νιώθει οίκτο. Είναι αδύνατο να το ανεχτούμε όλο αυτό. Ήταν αναγκαίο να σταματήσει αμέσως αυτός ο εφιάλτης, η γενοκτονία κατά των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν εκεί, που βασίζονται μόνο στη Ρωσία, ελπίζουν μόνο σε εμάς. Αυτές οι φιλοδοξίες, τα συναισθήματα, ο πόνος των ανθρώπων ήταν για εμάς το κυριότερο κίνητρο για να πάρουμε την απόφαση να αναγνωρίσουμε τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Και σε αυτό, πιστεύω, πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο. Οι χώρες επικεφαλής του ΝΑΤΟ για να πετύχουν τους δικούς τους στόχους, υποστηρίζουν ακραίους εθνικιστές και νεοναζί στην Ουκρανία, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τους κατοίκους της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης για την ελεύθερη επιλογή τους – την επανένωση με τη Ρωσία.
Οι συμμορίες των Ουκρανών εθνικιστών φυσικά θα έρθουν στην Κριμαία, όπως στο Ντονμπάς, με πόλεμο και θα σκοτώνουν, σαν δήμιοι, όπως όταν συνεργάζονταν με τον Χίτλερ και σκότωναν ανυπεράσπιστους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Δηλώνουν ανοιχτά ότι διεκδικούν μια σειρά κι από άλλα ρωσικά εδάφη.
Οι εξελίξεις των γεγονότων και η ανάλυση των πληροφοριών δείχνουν ότι η σύγκρουση της Ρωσίας με αυτές τις δυνάμεις ήταν αναπόφευκτη. Ήταν θέμα χρόνου: Ετοιμάστηκαν και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή. Τώρα, έφτασαν στο σημείο να φιλοδοξούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό.
Όπως είπα νωρίτερα, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία αποδέχτηκε νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες. Σεβόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό όλες τις νεοσύστατες χώρες στον μετασοβιετικό χώρο. Σεβόμαστε και θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε την κυριαρχία τους και ως παράδειγμα αναφέρω τη βοήθεια που παρείχαμε στο Καζακστάν, το οποίο αντιμετώπισε τραγικά προβλήματα που αφορούσαν την αμφισβήτηση του κράτους και της ακεραιότητάς του. Η Ρωσία, όμως, δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, αν αναπτυχθεί και υπάρχει μια συνεχής απειλή από το έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας.
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι το 2000-2005 αποτρέψαμε με τον στρατό μας τους τρομοκράτες στον Καύκασο, υπερασπιστήκαμε την ακεραιότητα του κράτους και σώσαμε τη Ρωσία. Το 2014, στηρίξαμε τους κατοίκους της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Το 2015, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας παρεμπόδισαν τη διείσδυση τρομοκρατών από τη Συρία στη Ρωσία. Δεν είχαμε άλλο τρόπο να προστατευτούμε. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Εσείς και εγώ απλά δεν έχουμε άλλη ευκαιρία να προστατεύσουμε τη Ρωσία, τον λαό μας, εκτός από αυτή που θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε σήμερα.
Οι συνθήκες απαιτούν να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς απευθύνθηκαν στη Ρωσία ζητώντας βοήθεια. Από την άποψη αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Παραγράφου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας και κατ' εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ που επικυρώθηκε από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση στις 22 Φεβρουαρίου φέτος, αποφάσισα να διεξάγω μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Στόχος της είναι η προστασία των ανθρώπων που επί οκτώ χρόνια έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου. Και για αυτό θα προχωρήσουμε στην αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και στην προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων διέπραξαν πολυάριθμα αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ταυτόχρονα, τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών. Δεν πρόκειται να επιβάλουμε τίποτα σε κανέναν και με το ζόρι. Παράλληλα, ενημερωνόμαστε ότι στη Δύση υποστηρίζουν πως τα έγγραφα που υπέγραψε το σοβιετικό ολοκληρωτικό καθεστώς, τα οποία εδραιώνουν τα αποτελέσματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν πρέπει πλέον να εφαρμόζονται. Και ποια είναι η απάντηση σε αυτό;
Τα αποτελέσματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και οι θυσίες που έκανε ο λαός μας στο βωμό της νίκης επί του ναζισμού, είναι ιερά. Αλλά αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τις υψηλές αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με βάση τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε όλες τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Επίσης, δεν ακυρώνει το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ούτε κατά τη δημιουργία της ΕΣΣΔ, αλλά ούτε και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ρώτησε κανένας τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αποτελούν μέρος της σύγχρονης Ουκρανίας πώς θέλουν οι ίδιοι να ρυθμίσουν τη ζωή τους. Η πολιτική μας βασίζεται στην ελευθερία, στην ελεύθερη επιλογή να μπορεί ο καθένας να καθορίζει ανεξάρτητα το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. Θεωρούμε, επίσης, σημαντικό ότι αυτό το δικαίωμα, το δικαίωμα της επιλογής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους λαούς που ζουν στο έδαφος της σημερινής Ουκρανίας.
Από αυτή την άποψη, απευθύνω έκκληση στους πολίτες της Ουκρανίας. Το 2014, η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να προστατεύσει τους κατοίκους της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από αυτούς που εσείς οι ίδιοι αποκαλείτε «Ναζί». Οι κάτοικοι αυτοί έκαναν την επιλογή τους να είναι με την ιστορική τους πατρίδα, με τη Ρωσία, και αυτό το υποστηρίξαμε. Επαναλαμβάνω, δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά.
Τα σημερινά γεγονότα δεν συνδέονται με την επιθυμία να παραβιαστούν τα συμφέροντα της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Συνδέονται με την προστασία της ίδιας της Ρωσίας από αυτούς που πήραν την Ουκρανία όμηρο και προσπαθούν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της χώρας μας και του λαού της.
Επαναλαμβάνω, οι ενέργειές μας είναι αυτοάμυνα απέναντι στις απειλές που δεχόμαστε και σε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που συμβαίνει σήμερα και που μπορεί να έρθει. Όσο δύσκολο κι αν είναι, σας ζητώ να το καταλάβετε και να συνεργαστούμε για να γυρίσουμε αυτή την τραγική σελίδα το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσουμε μαζί, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να ανακατευτεί στις υποθέσεις μας, στις σχέσεις μας, αλλά και να δημιουργήσουμε μόνοι μας τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και, παρά την ύπαρξη των κρατικών συνόρων, εμείς θα παραμένουμε ενωμένοι. Πιστεύω σε αυτό, αυτό είναι το μέλλον μας.
Θα ήθελα, επίσης, να απευθύνω έκκληση στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας:
Αγαπητοί σύντροφοι,
Οι πατεράδες, οι παππούδες και οι προπαππούδες σας δεν πολέμησαν τους Ναζί προστατεύοντας την κοινή μας Πατρίδα ώστε οι σημερινοί νεοναζί να καταλάβουν την εξουσία στην Ουκρανία. Δώσατε όρκο πίστης στον ουκρανικό λαό και όχι στην αντιλαϊκή χούντα που ληστεύει την Ουκρανία και χλευάζει τους ίδιους αυτούς ανθρώπους. Μην ακολουθείτε τις εγκληματικές της εντολές. Σας καλώ να αφήσετε αμέσως τα όπλα σας και να πάτε στα σπίτια σας. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω ότι όλοι οι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού που θα τηρήσουν αυτή την οδηγία θα μπορούν ελεύθερα να αφήσουν τη ζώνη μάχης και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Για άλλη μια φορά, τονίζω ότι όλη η ευθύνη για πιθανή αιματοχυσία βαρύνει αποκλειστικά τη συνείδηση του καθεστώτος που κυβερνά σήμερα την Ουκρανία.
Τώρα μερικές σημαντικές, πολύ σημαντικές ανακοινώσεις για όσους μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν σε αυτό που συμβαίνει. Όποιος προσπαθεί να μας αποτρέψει, πόσο μάλλον να απειλήσει τη χώρα μας, τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε βιώσει ποτέ στην ιστορία σας. Είμαστε έτοιμοι για την οποιαδήποτε εξέλιξη. Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις ως προς αυτό. Ελπίζω να εισακουστώ.
Αγαπητοί πολίτες της Ρωσίας,
Η ευημερία, η ίδια η ύπαρξη ολόκληρων κρατών και λαών, η επιτυχία και η βιωσιμότητά τους πηγάζουν πάντα από το ισχυρό πολιτισμικό σύστημα και των αξίες τους, την εμπειρία και τις παραδόσεις των προγόνων τους και, φυσικά, εξαρτώνται άμεσα από την ικανότητα γρήγορης προσαρμογής σε μια ζωή που αλλάζει συνεχώς, τη συνοχή της κοινωνίας, την ετοιμότητά της να εδραιωθεί, να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της για να προχωρήσει.
Η δύναμη χρειάζεται πάντα, αλλά μπορεί να είναι διαφορετικής ποιότητας. Στο επίκεντρο της πολιτικής της «αυτοκρατορίας του ψεύδους», για την οποία μίλησα στην αρχή της ομιλίας μου, βρίσκεται κυρίως η ωμή, ανεπεξέργαστη δύναμη. Σε τέτοιες περιπτώσεις λέμε: «Έχει δύναμη, μυαλό δεν έχει».
Και εσείς και εγώ γνωρίζουμε ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στη δικαιοσύνη και στην αλήθεια, που είναι με το μέρος μας. Αν είναι έτσι, τότε είναι δύσκολο να διαφωνήσεις με το γεγονός ότι η δύναμη και η ετοιμότητα να πολεμήσεις αποτελούν θεμέλιο της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας, πάνω στο οποίο μπορείς να χτίσεις αξιόπιστα το μέλλον σου, το σπίτι σου, την οικογένειά σου, την πατρίδα σου.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Είμαι βέβαιος, ότι οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αφοσιωμένοι στη χώρα τους, θα εκπληρώσουν επαγγελματικά και με θάρρος το καθήκον τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, οι ειδικοί που είναι υπεύθυνοι για τη σταθερότητα της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του κοινωνικού τομέα, οι επικεφαλής των εταιρειών και όλες οι ρωσικές επιχειρήσεις θα ενεργήσουν με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Βασίζομαι σε μια κοινή πατριωτική θέση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των κοινωνικών δυνάμεων.
Όπως πάντα στην ιστορία, η μοίρα της Ρωσίας βρίσκεται στα αξιόπιστα χέρια των ανθρώπων, απ’ όλα τα έθνη που ζουν στη χώρα μας. Και αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα εφαρμοστούν, οι στόχοι που τέθηκαν θα επιτευχθούν και η ασφάλεια της Πατρίδας μας είναι εγγυημένη. Πιστεύω στη στήριξή σας, σε αυτή την ακατανίκητη δύναμη που μας δίνει η αγάπη μας για την Πατρίδα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала