Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Σε απόγνωση δήμοι λόγω του ρεύματος: Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας τους χρωστάνε λεφτά

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis/SOOCΚολώνα της ΔΕΗ
Κολώνα της ΔΕΗ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Εκατομμύρια ευρώ φέρεται να χρωστούν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στους Δήμους όλης της χώρας καθώς δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη που έχουν πληρώσει μέσω των λογαριασμών οι πολίτες. Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι στέλνουν εξώδικα στους παρόχους σε μια προσπάθεια να πληρωθούν τα δημοτικά τέλη.
Σε εξώδικα και άλλες νομικές κινήσεις ενάντια σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος επιδίδονται πλέον οι Δήμοι σε όλη τη χώρα μετά τις πολύμηνες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απόδοση των δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που έχουν πληρώσει οι πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς.
Σε πολλές περιπτώσεις πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν να αποδώσουν τα τέλη στους δήμους από τον περασμένο Ιανουάριο και μετέπειτα προκαλώντας σημαντικό οικονομικό πρόβλημα στα ταμεία των Δήμων.
«Την προηγούμενη χρονιά -κι όχι μόνο τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο που ήταν το peak της ενεργειακής κρίσης- προέκυψαν αρρυθμίες και καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δημοτικών τελών. Στην ουσία οι ιδιώτες πάροχοι όταν εισπράττουν τα χρήματα από τους καταναλωτές κρατούν τα δικά τους και αποδίδουν σε εμάς το ποσό που δικαιούμαστε. Άρα δεν μιλάμε για χρήματα που δεν εισπράχθηκαν αλλά για χρήματα που εισπράχθηκαν και δεν έχουν αποδώσει» είπε στο Sputnik ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να ορίζει το χρονικό διάστημα που οι πάροχοι οφείλουν να αποδίδουν στους δήμους τα χρήματα των ανταποδοτικών τελών που εισπράττουν.
Πυλώνας ηλεκτρικού ρεύματος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2022
Ελλάδα
Το «3ο κύμα» κρίσης χτυπάει βιοτεχνίες και ξενοδοχεία: «Παλεύουμε υπό αντίξοες συνθήκες»
«Θα έπρεπε να υπάρχει σχετική νομοθεσία που να ορίζει πότε χρονικά πρέπει να αποδίδουν τα χρήματα οι πάροχοι, αλλά έως τώρα υπήρχε ένας ρυθμός που τα απέδιδαν» ανέφερε.
Από τον περασμένο Οκτώβριο οι Δήμοι είδαν, όπως λέει ο κ. Παπαστεργίου, ότι «κάποιες από αυτές τις εταιρείες είχαν παρακρατήσει τα χρήματα και δεν είχαν κάνει εκκαθάριση για πάνω από επτά μήνες» και στην ουσία «αποδείχτηκε ότι είχαν κρατήσει τα χρήματα των τελών των δήμων γιατί είχαν θέματα ρευστότητας. Εικάζω ότι συνέβη επειδή είχαν κλείσει φθηνά συμβόλαια με πολίτες και μετά άλλαξαν τα δεδομένα».
Έτσι οι Δήμοι βρέθηκαν να μην έχουν εισπράξει τα δημοτικά τέλη και τον ΤΑΠ που οι πολίτες είχαν πληρώσει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, πολλοί Δήμαρχοι όπως και ο ίδιος παρά τις συζητήσεις με τις εταιρείες «για να αποδώσουν τα χρήματα που δεν τους ανήκουν, καθώς αυτό που κάνουν είναι υπεξαίρεση», τελικά αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε νομικά μέσα προκειμένου να πληρωθούν όπως τους αναλογεί.
Ανεμογεννήτριες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022
Ελλάδα
Γιατί πληρώνουμε τόσο ακριβά το ρεύμα στην Ελλάδα: Το χρηματιστήριο ρύπων, οι κερδοσκόποι και η Ε.Ε.
Όπως είπε «πριν ένα μήνα έστειλα εξώδικο» και τελικά οι πάροχοι απέδωσαν τα εισπραχθέντα που για την περίπτωση του Δήμου Τρικκαίων ήταν περίπου 600.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ όπως λέει, δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές ποσό που οφείλουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους Δήμους καθώς δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων «που να δείχνει ότι εσύ πλήρωσες άρα τα δικά σου πέντε ευρώ θα πρέπει να μου τα αποδώσει. Δεν μπορώ να ξέρω αν εσύ πλήρωσες κι αυτοί τελικά δεν μας δίνουν τα χρήματά σου. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα»
«Με τον τρόπο που έχω μάθει να υπολογίζω -και δεν με έχει βγάλει εκτός- τα Τρίκαλα είναι το 1% της Ελλάδας. Συνεπώς, υπολογίζω ότι το συνολικό ποσό που οφείλουν οι πάροχοι στους Δήμους είναι κοντά στα 70.000.000 ευρώ. Τόσο θεωρώ ότι είναι χωρίς να έχω όμως ακριβή στοιχεία» είπε και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αφού οι υπέρογκοι λογαριασμοί θα οδηγήσουν τους πολίτες να πληρώνουν με δόσεις και κατά συνέπεια τα δικά μας δημοτικά τέλη θα πληρώνονται τελευταία».
Την ίδια ώρα, οι Δήμοι λαμβάνουν και οι ίδιοι υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με τις αυξήσεις όπως είπε να κυμαίνονται από 90%-120%. Η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος γίνονται μέσα από μια διαδικασία αφαίρεσης του ποσού που αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα από το ποσό των δημοτικών τελών.
«Υπάρχει τεράστιο ζήτημα στους Δήμους με τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος. Εμείς λαμβάνουμε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς όπου λέει πόσο είναι το κόστος του ρεύματος και πόσα είναι τα χρήματα (σ.σ. δημοτικά τέλη) που έχουν εκκαθαριστεί να λάβουμε. Δηλαδή είναι ο Δήμος να πάρει 200.000 ευρώ από τα δημοτικά τέλη, ο λογαριασμός ρεύματος είναι 100.000 ευρώ, άρα ο Δήμος θα λάβει στο ταμείο του 100.000 ευρώ. Μου τηλεφώνησε χτες Δήμαρχος και μου είπε ότι πρώτη φορά πήρε λογαριασμό αρνητικό, δηλαδή είναι να πληρώσει κι όχι να λάβει χρήματα» κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала