Facebook: Οι λόγοι για τους οποίους βλάπτει τη Δημοκρατία - Τι προκύπτει από ανάλυση ακαδημαϊκών

© Sputnik / Natalia SeliverstovaFacebook Logo
Facebook Logo - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.02.2022
Το κοινωνικό δίκτυο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ φτάνει τα 18 χρόνια ζωής με σοβαρά ερωτηματικά για την πλατφόρμα του, κυρίως λόγω του ρόλου που έχει παίξει στα δημοκρατικά συστήματα διαφόρων χωρών.
Ειδικοί από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM) δηλώνουν ότι το Facebook έχει προωθήσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
«Εκατοντάδες ψευδείς ειδήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να διαδώσουν φόβους, να δημιουργήσουν φοβίες, ρητορική μίσους, φυλετικές διακρίσεις και ακόμη και να υποκινήσουν τη βία» λέει ο Luis Ángel Hurtado Razo, ερευνητής στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του UNAM.
Τον Οκτώβριο του 2021, μια έκθεση από μια κοινοπραξία 17 αμερικανικών ΜΜΕ -όπως το CNN, το Associated Press, η Wall Street Journal, μεταξύ άλλων- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κοινωνικό δίκτυο έδινε προτεραιότητα στα κέρδη του έναντι των πολιτικών ασφαλείας και της ακρίβειας των πληροφοριών.
Αυτά τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι το Facebook δεν αφιέρωνε σχεδόν καθόλου πόρους για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα, σε χώρες όπως η Ινδία, το έργο του ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις ήταν ελάχιστο.
Facebook Logo - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.02.2022
Κόσμος
Σοκαριστικό: Οι συντονιστές του Facebook αποκαλούν τις συνθήκες εργασίας «ψυχικά βασανιστήρια»
Το 2008, εξηγεί το UNAM σε μια ανακοίνωση, το Facebook έπαιξε ηγετικό ρόλο σε διάφορες δημοκρατικές και κοινωνικές διαδικασίες, όπως η προεδρική εκστρατεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η Αραβική Άνοιξη, οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας και ακόμη και το κίνημα #YoSoy132, στο Μεξικό.
Σε αυτά τα επεισόδια, η πλατφόρμα του Facebook χρησίμευε για να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να οργανωθούν προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους και να αλλάξουν το status quo στο οποίο ζούσαν, ο καθένας στο αντίστοιχο περιβάλλον του.
«Πιστεύαμε ότι τα ψηφιακά δίκτυα ήταν εκείνο το μέσο στο οποίο θα επωφεληθούν πολλές χώρες, ομάδες, αφηγήσεις», παραδέχεται ο Hurtado Razo.
Facebook logo - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.02.2022
Κόσμος
«Πονοκέφαλος» για Ζούκερμπεργκ: «Βουτιά» 25% για τη μετοχή της Facebook - Έχασε ένα εκατ. χρήστες
Ωστόσο, στη συνέχεια, σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica -μια εταιρεία που, με βάση πληροφορίες που ελήφθησαν από προφίλ στο Facebook, δημιούργησε στρατηγικές και μηνύματα επικεντρωμένα στην αλλαγή της αντίληψης των χρηστών στις εκλογές του 2016, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου και στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία — άλλαξαν το παιχνίδι για το κοινωνικό δίκτυο.
«Αυτό οδήγησε σε έρευνα από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών που κάλεσε τον Ζάκερμπεργκ και ο οποίος είπε ότι ήταν ένοχος για την παραβίαση δεδομένων, του απορρήτου των χρηστών, αλλά όχι για όσα οι χρήστες δημοσιεύουν καθώς έτσι προκύπτει η διαδικασία και το αφήγημα των fake news και της μετα-αλήθειας για την οποία ευθύνονται όλα τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο» εξηγεί ο ακαδημαϊκός.
«Υπάρχει ένα ανθρώπινο μέρος και ένα τμήμα τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθεί ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο αντίθετο με τις πολιτικές του Facebook. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να το ανατρέψουμε ώστε να συνεχίσουν να διαδίδονται και το Facebook δεν έχει τον έλεγχο του» παρατηρεί η Carolina Pacheco Luna, ερευνήτρια στο UNAM και συγγραφέας του βιβλίου «Οι εκλογικές έρευνες και η ρύθμιση τους».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала