Ιορδανία: Αρχαιολόγοι βρήκαν έργα τέχνης και παιδικά παιχνίδια της Λίθινης Εποχής

© AP Photo / Selcan HacaogluΑρχαιολογική ανασκαφή σε περιοχή της Τουρκίας
Αρχαιολογική ανασκαφή σε περιοχή της Τουρκίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.02.2022
Κυνηγετική κοινότητα στη νότια έρημο της Ιορδανίας που ασχολείται με την τέχνη και την αρχιτεκτονική, ανακαλύπτει η αποστολή που χρηματοδοτείται από τη Γαλλία.
Κυνηγοί που ζούσαν πριν από 9.000 χρόνια έφτιαχναν παιδικά παιχνίδια και χάραξαν ανθρώπινα πρόσωπα σε πέτρες μεταξύ των κυνηγετικών ταξιδιών στην Αραβική Έρημο, δήλωσε μια διεθνής αρχαιολογική ομάδα την Τρίτη 22/2, ανακοινώνοντας ένα σημαντικό εύρημα στην Ιορδανία που θα μπορούσε να αλλάξει τις αντιλήψεις για τον πρώιμο ανθρώπινο πολιτισμό στη Μέση Ανατολή.
Οι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν πέτρινους χαρταετούς για να παγιδεύουν άγρια ζώα μαζικά, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν στο βασίλειο. Μια τοποθεσία κοντά σε έναν από τους χαρταετούς, που θεωρείται ότι είναι ναός, περιείχε αντικείμενα που οι ειδικοί πιστεύουν ότι σχετίζονται με αρχαίες τελετουργίες.
Αυτά ήταν μερικά από τα ευρήματα μιας διεθνούς αρχαιολογικής επιχείρησης που χρηματοδοτήθηκε από τη Γαλλία. Η αποστολή εργάζεται από το 2013 στο Jabal Khashabiyeh, ένα οροπέδιο της ερήμου στη νότια Ιορδανία, και αποτελείται από Γάλλους, Αμερικανούς, Γερμανούς και Ιορδανούς ειδικούς.
αρχαία συναγωγή  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.12.2021
Ανασκαφές αποκαλύπτουν αρχαία συναγωγή σε τουρκική πόλη κοντά σε τουριστικό θέρετρο – Βίντεο
Σε μια παρουσίαση στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας την Τρίτη 22/2, οι επικεφαλής της αποστολής ανακοίνωσαν την ανακάλυψη οκτώ παγίδων που εκτείνονται κατά μήκος ενός άξονα 20 χιλιομέτρων νότια προς βόρεια κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και σημάδια πρώιμης πολιτιστικής ανάπτυξης διάσπαρτα στη γη εκεί τριγύρω.
«Είναι οι παλαιότερες τεράστιες ανθρώπινες κατασκευές που είναι γνωστές μέχρι σήμερα», δήλωσε ο αρχαιολόγος Wael Abu Aziza, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας thenationalnews.com.
Τα ευρήματα ρίχνουν φως σε ελάχιστα γνωστές κυνηγετικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή που ζούσαν μακριά από το κέντρο ανάπτυξης στη Γόνιμη Ημισέληνο, την περιοχή που αποτελεί σήμερα τμήματα του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου της Παλαιστίνης, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.
Η Γόνιμη Ημισέληνος ήταν ένα κέντρο καινοτομίας στον αρχαίο κόσμο, συνεισφέροντας καθοριστικά στη γεωργία, την ίδρυση πόλεων, τα νομικά συστήματα και το κοινωνικό συμβόλαιο.
Κατά την Εποχή του Χαλκού, την Ακκαδική και την Ασσυριακή περίοδο, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου χτίστηκε στη Βαβυλώνα, στο σημερινό Ιράκ πριν από περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες χρόνια.
Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι οι ανακαλύψεις της Jabal Khashabiyeh δείχνουν πώς οι κυνηγετικές κοινότητες, που προηγήθηκαν των Ασσυρίων κατά πολλές χιλιάδες χρόνια και ήταν πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες, έδειχναν σημάδια αυτού που βλέπουμε τώρα ως πολιτισμό.
Οι παγίδες -που περιλαμβάνουν πέτρινους τοίχους και βαθιές τρύπες- είναι γνωστές ως «χαρταετοί της ερήμου» από την ανακάλυψή τους από τον αέρα στις αρχές του 20ου αιώνα στο Λεβάντε και σε άλλα μέρη της Ασίας.
Ωστόσο, οι πρώτοι χαρταετοί που ανακαλύφθηκαν χρονολογούνται μεταξύ 4.000 και 3.000 π.Χ., αργότερα από τους χαρταετούς της ερήμου του 7.000 π.Χ. στους οποίους εργάζεται η αποστολή στη νότια Ιορδανία, είπε ο κ. Abu Aziza.
Οι «χαρταετοί της ερήμου» ήταν ανοιχτοί από τη μία πλευρά για να πιάσουν ζώα που συνήθως έρχονταν από την ανατολή. Στη συνέχεια, οι κυνηγοί περικύκλωναν τα ζώα και τα έσπρωχναν στις τρύπες.
Οι κυνηγοί ζούσαν σε ημικυκλικά δωμάτια σε στρατόπεδα δίπλα στις παγίδες και εξήγαγαν την παραγωγή τους σε δυτικές περιοχές στη Γόνιμη Ημισέληνο.
Φαίνεται ότι είχαν εργαστεί σκληρά, σχεδιάζοντας προσεκτικά τις παγίδες. Σε ένα στρατόπεδο βρέθηκαν εργαλεία από πυριτόλιθο και μεγάλες ποσότητες οστού γαζέλας, καθώς και ένα σκίτσο χαρταετών της ερήμου χαραγμένο σε πέτρα και ένα πέτρινο ομοίωμα.
«Τα οστά ήταν υπολείμματα από την επεξεργασία του θηράματος», είπε ο Mohammad Tarawneh, ένας άλλος αρχαιολόγος της αποστολής.
Αλλά οι κάτοικοι της Jabal Khashabiyeh αναζήτησαν ποικιλία στη ζωή τους και μπορεί να ζούσαν μόνο στους καταυλισμούς σε εποχιακές βάσεις.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που μεταφέρθηκαν από την τοποθεσία στο Αμάν ήταν τέσσερα πέτρινα παιχνίδια και δύο πέτρινες όψεις.
Ένα από τα πρόσωπα ήταν χαραγμένο σε μια ορθογώνια πέτρα και έχει μεγάλα μάτια και κάθετες γραμμές στο μέτωπό του. Η άλλη όψη είναι λαξευμένη σε κυλινδρική πέτρα.
Γίνονταν επίσης τελετουργίες, αν και η φύση τους δεν είναι γνωστή.
Σχεδόν 150 θαλάσσια απολιθώματα σε σχήμα σαλιγκαριού βρέθηκαν στη μέση του πέτρινου δαπέδου του στρατοπέδου, δίπλα σε αυτό που μπορεί να ήταν βωμός.
«Ήταν τακτοποιημένα κάθετα και πολύ προσεκτικά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση», είπε ο κ. Tarawneh.
Η Ιορδανία είναι πιο διάσημη για τα ρωμαϊκά και τα ερείπια της Ναμπαταίας, όπως η Πέτρα στον νότο και η Jerash στον βορρά, παρά για προϊστορικές τοποθεσίες.
Αλλά η Jabal Khashabiyeh δείχνει τον «μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της Ιορδανίας και μας υπενθυμίζει, αν χρειαστεί, ότι πολλά ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί», δήλωσε η Γαλλίδα πρέσβης Veronique Vouland-Aneini.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που καταλάμβανε το σύγχρονο βασίλειο βρισκόταν στην περιφέρεια των προηγμένων οικονομιών της Γόνιμης Ημισελήνου.
Ο Ammar Khammash, ένας εξέχων Ιορδανός αρχιτέκτονας, είπε ότι σημαντικές οικονομίες κυνηγιού στη Μέση Ανατολή έχουν αγνοηθεί σε σύγκριση με τη Γόνιμη Ημισέληνο, όπου η γεωργία ουσιαστικά εφευρέθηκε σε αυτό που είναι τώρα οι πλημμυρικές πεδιάδες του Τίγρη και του Ευφράτη.
«Συνήθως χρονομετρούμε την έναρξη της αρχιτεκτονικής με τη γεωργία», είπε ο κ. Khammash. «Εδώ έχουμε την αρχιτεκτονική συνδεδεμένη με το κυνήγι».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала