Καρκίνος του εντέρου: Το «κλασικό» προειδοποιητικό σημάδι που οδηγεί στον γιατρό

© Φωτογραφία : Pixabayκαρκίνος
καρκίνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.02.2022
Ο καρκίνος του εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου. Σύμφωνα με τη Χειρουργική Κλινική του Μάντσεστερ, μια αλλαγή στο πάχος των κοπράνων είναι ένα «κλασικό» προειδοποιητικό σημάδι το οποίο εφόσον το εντοπίσουμε, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό.
Ο καρκίνος του εντέρου ξεκινά στο μεγάλο έντερο. Ανάλογα με το πού ξεκινά ο καρκίνος, ο καρκίνος του εντέρου μερικές φορές ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου ή του ορθού. Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί να είναι αδιόρατα και δεν σας κάνουν απαραίτητα να αισθάνεστε άρρωστοι.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου

Τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου εξαρτώνται από τη θέση του καρκίνου στο έντερο και αν έχει εξαπλωθεί αλλού, σε άλλα σημεία του σώματος.
Λόγω της αρχικής θέσης του καρκίνου -στην εσωτερική επένδυση του εντέρου- πολλά από τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται κατά την αφόδευση στην τουαλέτα.
Σύμφωνα με τη Χειρουργική Κλινική του Μάντσεστερ, η μείωση του διαμετρήματος των κοπράνων (πάχος), είναι ένα «κλασικό» προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του εντέρου.

Περαιτέρω συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου

Επιδείνωση της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας
Αίμα στα κόπρανα
Απώλεια όρεξης
Απώλεια βάρους
Ναυτία ή έμετος
Τρόφιμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Καρκίνος του στομάχου: Τα φαινομενικά «υγιεινά» τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Τι θα πρέπει να κάνετε αν έχετε υποψία ότι νοσείτε

Το NHS λέει: «Επισκεφτείτε έναν γαστρεντερολόγο αν έχετε για τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο κάποιο από τα συμπτώματα».
Σύμφωνα με την υγεία του σώματος, όταν επισκεφτείτε για πρώτη φορά έναν γιατρό, θα ερωτηθείτε για τα συμπτώματα που έχετε και αν υπάρχει ιστορικό αντίστοιχου καρκίνου στην οικογένειά σας.
Οι πρώτες εξετάσεις περιλαμβάνουν ψηφιακή εξέταση του ορθού (DRE), και εξέταση της κοιλιακής χώρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Αυτός είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ελεγχθεί αν υπάρχουν όγκοι στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος (ορθό).

Κίνδυνοι

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του εντέρου είναι άγνωστη. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι διάφοροι παράγοντες ενδέχεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως απαραίτητα θα νοσήσετε.

Η διατροφή

Ο ρόλος της διατροφής παραμένει άγνωστος ή αβέβαιος, αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν σίγουρα να συμβάλλουν αρνητικά.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Επεξεργασμένο κρέας είναι κάθε κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία για να διατηρηθεί ή/και να του προστεθεί γεύση, για παράδειγμα, μπέικον, σαλάμι, λουκάνικα, κονσερβοποιημένο κρέας ή κοτομπουκιές. Ως μερίδα ορίζονται δύο λουκάνικα ή τρεις φέτες ζαμπόν.
Συνιστάται στους ανθρώπους που τρώνε περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα να το μειώσουν σε 70 γραμμάρια ή λιγότερο. Η ορθή ποσότητα είναι 70 gr όταν το κρέας είναι μαγειρεμένο και ισούται με με δύο λουκάνικα.

Η παχυσαρκία

Σύμφωνα με την Cancer Research UK, η παχυσαρκία είναι αιτία καρκίνου του εντέρου.
Παχύσαρκος θεωρείται ο υπέρβαρος άνθρωπος με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή υψηλότερο.
Μάλιστα, όπως εξηγεί η Cancer Research UK, ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου είναι υψηλότερος σε άτομα που είναι παχύσαρκα σε σύγκριση με εκείνους που έχουν υγιή ΔΜΣ.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала