- Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Ουκρανική κρίση
Ραγδαίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία μετά το διάγγελμα Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τη Ρωσία στο Ντονμπάς.

Ουκρανική κρίση:«Η Δύση έριχνε λάδι στη φωτιά καθοδηγούμενη από συμφέροντα κι όχι το διεθνές δίκαιο»

© AP Photo / Efrem LukatskyΟυκρανία: Πλατεία Ανεξαρτησίας - (Κίεβο)
Ουκρανία: Πλατεία Ανεξαρτησίας - (Κίεβο) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.02.2022
Η Δύση προτίμησε να μην κοιτά τα όσα δραματικά υπέφεραν επί χρόνια οι κάτοικοι του Ντονμπάς, ενώ ποτέ δεν έψεξε το Κίεβο για τη μη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ. Επιλεκτική ευαισθησία της Δύσης και λάθη, διαπιστώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Με τις συμφωνίες του Μινσκ να μην έχουν τηρηθεί από το Κίεβο ούτε μια ημέρα και την ίδια στιγμή, οι πολίτες του Ντονμπάς να ζουν οκτώ χρόνια υπό καθεστώς καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ευθύνες της Δύσης που έκλεισε «μάτια και αυτιά» είναι μεγάλες και σημαντικές.
Μάλιστα, οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για γενοκτονία από το Κίεβο και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν σοκαριστικές εικόνες με σορούς σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή του Ντονμπάς.
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στο Sputnik επισημαίνει μια σειρά από λάθη που έκανε η Δύση μεταξύ των οποίων τα σχέδια για επέκταση του ΝΑΤΟ.
«Γενικώς μπορούμε να πούμε ότι η Δύση έχει κάνει αρκετά λάθη στο θέμα διαχείρισης (σ.σ. της Ουκρανίας) - και στο μέχρι πού μπορεί να επεκταθεί το ΝΑΤΟ και σε άλλα θέματα. Για παράδειγμα, όταν γινόταν μια μεγάλη κουβέντα για τους ενεργειακούς πόρους και η Ελλάδα πρότεινε τον East Med, στην ουσία έπεσε σε τείχος στην Ευρώπη και στην Αμερική. Στην αρχή δόθηκαν κάποια χρήματα και μετά η Δύση μάλλον εγκατέλειψε το project. Θέλω να πω ότι δεν υπήρχε ποτέ μια ξεκάθαρη κοινή ευρωπαϊκή και δυτική πολιτική όσον αφορά τις περιφερειακές προκλήσεις» εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου στο Ντονμπάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Ουκρανική κρίση
Ντονμπάς: Σκληρές εικόνες αποδεικνύουν εγκλήματα πολέμου του Κιέβου – Ομαδικοί τάφοι και αίμα αμάχων

«Ουκρανία και Δύση έπρεπε να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα ασφάλειας της Ρωσίας»

Επισήμανε δε, πως τόσο η Δύση όσο και η Ουκρανία έπρεπε να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα ασφάλειας της Ρωσίας και να επιλέξουν άλλο δρόμο προσέγγισης.
«Επίσης είναι γεγονός -εκ του αποτελέσματος είναι εμφανές- ότι έπρεπε η Ουκρανία αλλά και η Δύση να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα ασφάλειας της Ρωσίας. Αυτό δεν το λέω για να δικαιολογήσω τα σημερινά γεγονότα, αλλά το λέω γιατί πιθανά μια διαφορετική προσέγγιση της Δύσης και ειδικά της Ουκρανίας να είχαν αποτρέψει το σημερινό σκηνικό» είπε.
Αναφερθείς στα χαρακτηριστικά της Ουκρανίας, εξήγησε ότι είναι «μια χώρα διαιρεμένη» όπου υπάρχουν από τη μια «οι Δυτικοί που αισθάνονται Ουκρανοί, αλλά έχουμε και τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας που αισθάνονται Ρώσοι». Αυτή η ιδιαιτερότητα περιπλέκει τα πράγματα, με τη Δύση, όπως λέει, να κάνει λάθη και να «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
«Ότι έγιναν λάθη από τη Δύση είναι γεγονός. Το τελευταίο διάστημα αισθάνθηκα κάποιες φορές ότι και η Δύση έριχνε "λάδι στη φωτιά"» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια, η Δύση αποτραβήχτηκε «αφήνοντας την Ουκρανία μόνη της».
Η πολυγλωσσία που διέπει τη Δύση, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, είναι ένα ακόμα ζήτημα όπως το έχει διαπιστώσει και η χώρα μας στα ζητήματα που υπάρχουν με την Τουρκία. Ως τέτοια περίπτωση, αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος, και τον εκνευρισμό κάποιων Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της Συνόδου έναντι του Γάλλου Προέδρου Μακρόν επειδή είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Πούτιν.
«Τα μηνύματα της Δύσης είναι αντιφατικά και υπάρχει επίσης και διαφοροποίηση στον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Αμερική τις ρωσικές ανησυχίες. Οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο σκληροί, οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι κι αυτό όλο δεν βοηθά στο να υπάρχει μια συγκροτημένη δυτική πολιτική που να θέτει ένα πλαίσιο. Κι επίσης να αναγνωρίσουμε και κάτι ακόμα. Ενώ στη Ρωσία υπάρχει ένας συνομιλητής, η Δύση είναι πολυδιασπασμένη. Φτάσαμε σε σημείο χτες (σ.σ. Πέμπτη), στη Σύνοδο Κορυφής όπου φαίνεται ότι υπήρξε εκνευρισμός από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες επειδή ο Πρόεδρος Μακρόν συνομίλησε με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ποιος μιλάει από τη Δύση; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μιλήσει εξ ονόματός της; Δεν βλέπω κάποιον που να μπορεί να συγκεράσει όλες τις απόψεις» τόνισε.
Η κατάσταση στο Λουγκάνσκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Ουκρανική κρίση
Συγκλονίζει μαρτυρία για το Ντονμπάς: «Οκτώ χρόνια γινόταν γενοκτονία του λαού – Η Δύση το ξεκίνησε»

«Η Ευρώπη δείχνει επιλεκτική ευαισθησία»

Εκτιμά ότι όλα αυτά, αλλά και η μη τήρηση εκ μέρους της Ουκρανίας των συμφωνιών του Μινσκ οδήγησαν στα σημερινά γεγονότα. Παράλληλα, ασκεί κριτική στην Ευρώπη που -όπως λέει- επιδεικνύει «επιλεκτική ευαισθησία» οδηγούμενη όχι από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά «από τα συμφέροντα».
«Όλα αυτά δεν λειτούργησαν θετικά στο να αποσοβηθεί η κρίση. Κι επίσης ήταν λάθος εκ μέρους της Ουκρανίας που πρόνοιες του Μινσκ ΙΙ δεν τις υλοποίησε. Και προφανώς βλέποντας το αποτέλεσμα, εάν η Δύση είχε ωθήσει την Ουκρανία σε αυτήν την κατεύθυνση, πολύ πιθανόν σήμερα να μην είχαμε τα γεγονότα που έχουμε. Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την πούμε. Από τη Δύση υπάρχει και μία επιλεκτική ευαισθησία. Αλλιώς αντιμετωπίζει το Κόσοβο, αλλιώς το βόρειο τμήμα της Κύπρου που είναι κατεχόμενο, αλλιώς την ανατολική Ουκρανία, αλλιώς τη Βοσνία. Δηλαδή μην κοροϊδευόμαστε, και η Δύση δεν καθοδηγείται από το Διεθνές Δίκαιο κατά κανόνα, από τα συμφέροντα καθοδηγείται. Όταν το ΝΑΤΟ κάποτε βομβάρδισε το Ιράκ για την εισβολή στο Κουβέιτ δεν αναρωτήθηκε τότε κανείς εάν το Κουβέιτ είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια επιλεκτική ευαισθησία - υποκρισία σε πολλά θέματα της Δύσης» τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.
Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала