Διαβήτης: Το δημοφιλές μπαχαρικό που «ρίχνει» το σάκχαρο και βοηθά στον έλεγχό του

CC0 / / Μπαχαρικά
Μπαχαρικά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.02.2022
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα σε άτομα με διαβήτη, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στον φυσικό έλεγχο ή στην πρόληψη της νόσου σε όσους δεν νοσούν. Ένα από αυτά είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται καθημερινά στα τρόφιμα.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γνωστά και ως υπεργλυκαιμία, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Για τον λόγο αυτό, τα άτομα με διαβήτη προσέχουν συχνά τη διατροφή τους καταναλώνοντας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά ή φακές. Ωστόσο, η Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) θεωρεί ότι η χρήση του γλυκαιμικού δείκτη για να αποφασίσετε εάν τα τρόφιμα ή οι συνδυασμοί τροφών είναι υγιεινά μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικά λάθη.
Το μαύρο πιπέρι, το οποίο είναι μπαχαρικό, είναι ευέλικτο στη μαγειρική του χρήση καθώς βάζετε όση ποσότητα θέλετε και αντέχετε γευστικά ενώ παράλληλα μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πώς έγινε η μελέτη

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 86 υπέρβαρα άτομα διαπίστωσε ότι αυτό το μπαχαρικό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βελτιώσεις ως προς την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Express. co.uk, αυτό αποδείχθηκε αφού στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν συμπληρώματα μαύρου πιπεριού.
Μια άλλη μελέτη επιβεβαίωσε αυτά τα αποτελέσματα μέσω ενός πειράματος με εργαστηριακά τρωκτικά, στα οποία δόθηκε εκχύλισμα μαύρου πιπεριού. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρουραίοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση γλυκόζης σε σύγκριση με τους αρουραίους της ομάδας ελέγχου.
Αυτό επιβεβαιώνει ότι όπως υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υπάρχουν και άλλες που αξίζει να μειωθούν ή να εξαλειφθούν από την καθημερινή διατροφή.
Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός από το Diabetes.co.uk δείχνει ότι οι διατροφικές συμβουλές που δίνονται γενικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν διαφέρουν πολύ από τις διατροφικές συμβουλές για άτομα χωρίς διαβήτη, καθώς λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν διαφορετικά τρόφιμα σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Σύμφωνα με το NHS, τα πιο κοινά συμπτώματα υπεργλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη τείνουν να αναπτύσσονται αργά μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να περάσουν απαρατήρητα έως ότου το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό.
Βούτυρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.02.2022
Διαβήτης τύπου 2: Οι πέντε τροφές που απορρυθμίζουν το «σάκχαρο» και αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα συμπτώματα διαβήτη

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη, ειδικά του τύπου 2, δεν είναι εμφανή και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Στην πραγματικότητα, το NHS λέει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το συνειδητοποιούν, καθώς τα συμπτώματα δεν σας κάνουν απαραίτητα να αισθάνεστε καλά.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υπερβολική δίψα και η αυξημένη ούρηση ή οι πληγές που είναι δύσκολο να επουλωθούν είναι κοινά συμπτώματα του διαβήτη και συνιστάται να τα αναγνωρίσετε έγκαιρα για να αποτρέψετε την εξέλιξη ή την έλλειψη ελέγχου αυτής της ασθένειας.
Μέτρηση πίεσης - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала