Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο ρωμαϊκό μωσαϊκό στο Λονδίνο

© Φωτογραφία : Twitter/Alex EcclestonΑρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο ρωμαϊκό μωσαϊκό στο Λονδίνο
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο ρωμαϊκό μωσαϊκό στο Λονδίνο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.02.2022
Το μωσαϊκό έχει 8 μέτρα μήκος και αποτελείται από μικρές χρωματιστές ψηφίδες τοποθετημένες σε μια κόκκινη βάση.
Αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Μουσείου του Λονδίνου ανακάλυψαν στη βρετανική πρωτεύουσα ένα τεράστιο ψηφιδωτό, που χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. και πιθανότατα αποτελούσε τμήμα του πατώματος μιας τραπεζαρίας κάποιου Ρωμαίου ευγενή.
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, το ρωμαϊκό μωσαϊκό είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί στο Λονδίνο τα τελευταία 50 χρόνια κι ανακαλύφτηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής για την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε σημείο εισόδου κι εξόδου των ταξιδιωτών στο ρωμαϊκό Λονδίνιουμ, στη βόρεια πλευρά του ποταμού Τάμεση.
Το μωσαϊκό, μήκους 8 μέτρων, αποτελείται από δύο χειροποίητα πάνελ από μικρές χρωματιστές ψηφίδες, τοποθετημένες πάνω σε ένα κόκκινο δάπεδο.
Το κύριο πάνελ απεικονίζει μεγάλα, πολύχρωμα λουλούδια.
Δημόσια λουτρά στην αρχαία αρμενική πόλη Αρταξά.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.11.2021
Κόσμος
Το ανατολικότερο υδραγωγείο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ανακαλύφθηκε στην Αρμενία
Το μικρό πάνελ που ανακαλύφτηκε τον περασμένο Ιούνη απεικονίζει έχει πιο απλό σχέδιο, αλλά περιέχει περισσότερους δεσμούς του Σολομώντα (το χαρακτηριστικό σχέδιο με τις καμπύλες που μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν αέναο κύκλο), καθώς και δύο λουλούδια και γεωμετρικά σχέδια σε χρώμα κόκκινο, άσπρο και μαύρο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν και τα ερείπια των τοίχων ενός ρωμαϊκού κτιρίου, σύμφωνα με τον «The Londonist».
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανήκουν πιθανότατα σε ιδιωτική κατοικία για ομάδα πλούσιων ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή.
Η Αντονιέτα Λερζ, επικεφαλής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Λονδίνου, σχολίασε ότι ελπίζει ότι αυτή η σπουδαία ανακάλυψη πρόκειται να εκτεθεί στο κοινό δημοσίως, με σκοπό όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να είναι σε θέση να το δουν και να το απολαύσουν.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала