Υπέρταση: Τα «επικίνδυνα» ποτά για ανεβασμένη πίεση που πρέπει να αποφεύγονται

CC0 / / Χυμοί φρούτων
Χυμοί φρούτων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.02.2022
Δείτε με ποιον τρόπο μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, απλά περιορίζοντας την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά δεν έχει συμπτώματα και πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα υγείας, δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Όπως αναφέρει το βρετανικό ίδρυμα Καρδιολογίας (BHF), πολλά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση αισθάνονται καλά οπότε είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την πίεση του αίματός σας.
Σύμφωνα με την βρετανική Express, περίπου 5 εκατ. ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υψηλή πίεση αίματος που δεν έχει διαγνωστεί.

Τι να προσέξουμε με την υπέρταση

Ειδικοί αναφέρουν πως «όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη προκαλεί παχυσαρκία αλλά εμπλέκεται επίσης στην υψηλή αρτηριακή πίεση».
«Διαταράσσει το μεταβολισμό μας, για παράδειγμα αναγκάζοντας το σώμα μας να παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης». Επισημαίνεται ότι ορισμένα τρόφιμα είναι προφανώς γεμάτα με ζάχαρη και άλλα λιγότερο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται χυμοί φρούτων που «μπορεί να περιέχουν τόση ζάχαρη όσο ένα μη διαιτητικό αναψυκτικό» και ποτά για αθλητισμό που «μπορεί να είναι γεμάτα με ζάχαρη για να σας δώσουν στιγμιαία ενέργεια».
Χυμός με φράουλα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Διαβήτης τύπου 2: Το κόκκινο ρόφημα που ρίχνει το σάκχαρο μέσα σε ώρες
«Η επίτευξη καλού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για τη βελτίωση του αγγειακού συστήματος και τη μείωση των επιπλοκών» αναφέρει ο ιστότοπος Diabetes.co.uk και εξηγεί:
«Η βλάβη στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκύψει από χρόνια αυξημένα "σάκχαρα" στο αίμα, αλλά οι καρδιακές παθήσεις αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα εάν η αρτηριακή πίεση είναι συνεχώς υψηλή».
«Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιστοί στην καρδιά είναι πιο ευάλωτοι σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης από άλλους ιστούς, οι οποίοι προστατεύονται από πιο ισχυρά αγγειακά δίκτυα προς τα πάνω».
Καρδιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Καρδιά: Τα ποτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «αιφνίδια» καρδιακή ανακοπή
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης, της φρουκτόζης και μόνο η μετριασμένη κατανάλωση φρούτων μπορεί να βοηθήσει» αναφέρουν οι ειδικοί και προσθέτουν:
«Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και άλλων πηγών μη φυτικών υδατανθράκων από τη διατροφή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη, θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα σύσταση για κάποιον που έχει υψηλή αρτηριακή πίεση».
Σύμφωνα με το NHS, «κάνοντας αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί μερικές φορές να μειώσουμε τις πιθανότητές για υψηλή αρτηριακή πίεση και να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση εάν είναι ήδη υψηλή».
Εάν κάποιος είναι πάνω από 40 ετών, θα πρέπει να ελέγχεται κάθε πέντε χρόνια.
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.02.2022
Καρκίνος: Το «επίμονο» προειδοποιητικό σύμπτωμα όταν ξυπνάμε το πρωί
«Μια δίαιτα υψηλή σε αλάτι (ή νάτριο) μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Ορισμένα τρόφιμα έχουν σχεδόν πάντα υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι λόγω του τρόπου παρασκευής τους» λέει το NHS.
Το αλάτι κάνει το σώμα μας να κατακρατά νερό. «Εάν τρώτε πολύ, το επιπλέον νερό στο αίμα σας σημαίνει ότι υπάρχει επιπλέον πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, αυξάνοντας την αρτηριακή σας πίεση», αναφέρουν οι ειδικοί.
Η άσκηση είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.
«Η τακτική σωματική δραστηριότητα κάνει την καρδιά μας πιο δυνατή. Μια πιο δυνατή καρδιά μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα με λιγότερη προσπάθεια» δηλώνουν ειδικοί από την Κλινική Mayo.
«Ως αποτέλεσμα, η δύναμη στις αρτηρίες μας μειώνεται, μειώνοντας την αρτηριακή μας πίεση».
Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, ένας άλλος σημαντικός τρόπος για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала