Facebook: Είναι πράγματι το πρώτο κοινωνικό δίκτυο;

© Φωτογραφία : CCOΑφρικανή γυναίκα
Αφρικανή γυναίκα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.02.2022
Οι σημερινοί άνθρωποι προέρχονται από προγόνους που ζούσαν στην Αφρική πριν από 100.000 χρόνια, αλληλοεπιδρώντας εξαιρετικά.
Η μελέτη παντρεύει τη γενετική και την αρχαιολογία και παρουσιάζει ομάδες στην αρχαία Αφρική που ταξίδεψαν, αντάλλαξαν αγαθά και ιδέες. Περίπου πριν από 80.000 χρόνια, οι άνθρωποι στην πρώιμη ανατολική και νότια Αφρική άφησαν πίσω τους ίχνη μιας εκρηκτικής συμβολικής έκφρασης όπως χάντρες από κέλυφος αβγών, μενταγιόν και χρωστικές ουσίες.
Οι αρχαιολόγοι έχουν υποθέσει εδώ και καιρό ότι αυτές οι νέες δημιουργίες ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα μεγάλων αλλαγών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, τα ταξίδια και τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, αλλά στη θεωρία ήταν δύσκολο να δοκιμαστεί και να αποδειχθεί. Το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία από μόνα τους δεν λένε την πλήρη ιστορία. Για να φτάσουν σε αυτό το κομμάτι του «παζλ» που έλειπε, μια ομάδα αρχαιολόγων και γενετιστών στράφηκε στους ίδιους τους αρχαίους ανθρώπους.
Μια νέα μελέτη που αναλύει αρχαία ανθρώπινα λείψανα παρήγαγε το αρχαιότερο DNA από την υποσαχάρια Αφρική και δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στο πώς άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές κινήθηκαν γύρω από την ήπειρο, μια μετατόπιση που οδήγησε στη δημιουργία κοινωνικών δικτύων για το εμπόριο και την ανταλλαγή πληροφοριών. Η ανάλυση ρίχνει επίσης νέο φως στους προγονικούς πληθυσμούς σχεδόν όλων των ανθρώπων αναφορικά με την αναζήτηση τροφής στην ανατολική και νότια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων και σύγχρονων πληθυσμών.
Αρχαιολόγοι. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.11.2021
Κόσμος
Σπουδαία ανακάλυψη στη Χαρράν: Στην επιφάνεια αρχαία κατασκευή με δεκάδες δωμάτια, πύλες και στοές
Μια ομάδα 44 ερευνητών, με επικεφαλής τους γενετιστές του Χάρβαρντ Ντέιβιντ Ράιχ και Μαρκ Λίπσον και την αρχαιολόγο Μαίρη Πρέντεργκαστ, περιγράφουν τα ευρήματα στη φύση.
«Όλοι οι άνθρωποι προέρχονται από προγόνους που ζούσαν στην Αφρική πριν από περισσότερα από 100.000 χρόνια και η Αφρική σήμερα είναι ο τόπος στη Γη όπου το είδος μας είναι πιο ποικιλόμορφο», δήλωσε ο Ράιχ, καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Εξελικτικής Βιολογίας και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Η νέα μελέτη βοηθά στην κάλυψη αυτού του κενού μέσω της ανάλυσης δεδομένων DNA από έξι αρχαία άτομα που βρίσκονται σε περιοχές που τώρα ανήκουν στο Μαλάουι, την Τανζανία και τη Ζάμπια.
Οι ερευνητές εξέτασαν αυτά τα δεδομένα παράλληλα με αυτά από 28 άτομα που θάφτηκαν σε τοποθεσίες σε όλη την ήπειρο για να αποκτήσουν νέα εικόνα για τη δομή του γενετικού πληθυσμού της ανατολικής και νότιας Αφρικής.
Η ανάλυση δείχνει ότι οι περισσότεροι καλλιεργητές στην ανατολική και νότια Αφρική προέρχονταν από τρεις πληθυσμούς προέλευσης αντί για δύο, όπως είχε θεωρηθεί προηγουμένως. Ο τρίτος προερχόταν από την κεντρική Αφρική και αναμειγνύεται με ανατολικές και νότιες ομάδες.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα τριπλό μείγμα βαθιά αποκλινουσών σύγχρονων ανθρώπινων γενεαλογιών», δήλωσε ο Ράιχ. «Η κεντρική συμβολή των ανθρώπων που σχετίζονται με τους σημερινούς κυνηγούς-συλλέκτες τροπικών θηραμάτων της κεντρικής Αφρικής δεν εκτιμήθηκε προηγουμένως».
«Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, η μετανάστευση έφερε σε επαφή ανθρώπους των οποίων οι πρόγονοι είχαν ζήσει σε μακρινές περιοχές της Αφρικής και είχαν χωριστεί σε μεγάλο βαθμό για 200.000 χρόνια», δήλωσε η Πρέντεργκαστ. «Αυτό δημιούργησε ανθρώπους με καταγωγή από την ανατολική, νότια και κεντρική Αφρική», εξήγησε στη συνέχεια.
Στην πορεία οι άνθρωποι είχαν σταματήσει να μετακινούνται τόσο πολύ όντας τοπικιστές δήλωσε η Πρέντεργκαστ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας finchannel.com.
Οι ερευνητές σημείωσαν, ωστόσο, ότι τα υλικά για την τέχνη και τα εργαλεία άλλαζαν χέρια, σηματοδοτώντας ένα ισχυρό εμπορικό δίκτυο. Έτσι τα αντικείμενα άρχισαν να διαφέρουν στυλιστικά από τη μια περιοχή στην άλλη, ίσως αντανακλώντας τοπικές ιδέες που έχουν σχέση με την αισθητική.
«Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι μέχρι πριν από 20.000 χρόνια, τα κοινωνικά δίκτυα ήταν αρκετά καλά ανεπτυγμένα, και αυτό επέτρεψε στους ανθρώπους να ζουν και να αλληλοεπιδρούν με τους ανθρώπους εξαιρετικά τοπικά, ενώ εξακολουθούσαν να συμμετέχουν σε ευρείες πολιτιστικές συναλλαγές», δήλωσε η Πρέντεργκαστ.
Μαζί με την Πρέντεργκαστ, το Ράιχ και μέλη του εργαστηρίου του, η ερευνητική ομάδα περιελάβανε μελετητές από τον Καναδά, την Κένυα, το Μαλάουι, την Τανζανία, τη Ζάμπια και άλλες χώρες. Το έργο αποτελεί μέρος μιας γενικής ώθησης στον τομέα της γενετικής για τη διαφοροποίηση του DNA που μελετάται, ειδικά στην Αφρική.
«Μόνο το 3% περίπου των αρχαίων δεδομένων DNA προέρχεται από την ήπειρο της Αφρικής», δήλωσε ο Ράιχ. «Αυτή είναι μια εξαιρετική ανισορροπία όταν πρόκειται να μάθουμε για μερικές από τις πιο σημαντικές, σύνθετες και δυσνόητες στιγμές στο παρελθόν του είδους μας».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала