Τα δημοφιλή ψάρια που είναι ένοχα για την υπέρταση

© SputnikΦρέσκα ψάρια και θαλασσινά στην αγορά «Καπάνι» της Θεσσαλονίκης
Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στην αγορά «Καπάνι» της Θεσσαλονίκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.02.2022
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, επίσης γνωστή ως υπέρταση, είναι πρόδρομος καρδιακών παθήσεων, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να την διατηρήσετε υπό έλεγχο. Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών, ένας συγκεκριμένος τύπος ενοχοποιείται.
Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται ως απάντηση στις κακές επιλογές του τρόπου ζωής. Η υπέρταση ασκεί πίεση στην καρδιά αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τα ένοχα παστά ψάρια

Τα παστά ψάρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αλάτι, επομένως «θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα αποφύγετε ή να βρείτε μια εκδοχή με λιγότερο αλάτι», συμβουλεύει το Blood Pressure UK.
Η συντήρηση των ψαριών με τη μέθοδο του αλατισμού τα αφυδατώνει προκειμένου να αποθηκευτούν για μακρύ χρονικό διάστημα.
Πόδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.01.2022
Υψηλή χοληστερίνη: Το προειδοποιητικό «σημάδι» που εξαφανίζεται όταν... καθόμαστε

Πώς το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Το Blood Pressure UK εξηγεί: «Το πολύ αλάτι δημιουργεί κατακράτηση υγρών αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται».

Ποιες εκδοχές θαλασσινών είναι προτιμότερες

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες ή τα μύδια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου από ασθένειες.
«Ανακαλύφθηκε ότι είναι πλούσια σε ένα σημαντικό είδος πολυακόρεστου λίπους που ονομάζεται ωμέγα-3, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», εξηγεί το British Heart Foundation.
Το BHF συνεχίζει: «Ο συνδυασμός λιπαρών ψαριών, ως μέρος μιας παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, θα δώσει στο σώμα τις καλύτερες πιθανότητες να είναι υγιές».

Η μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της

Η μεσογειακή διατροφή ενσωματώνει τις παραδοσιακές υγιεινές συνήθειες διαβίωσης ανθρώπων από χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι τα τυπικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, έχουν ευνοϊκή επίδραση στον κίνδυνο υπέρτασης.
Τρόφιμα που δεν είναι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία όπως το κόκκινο κρέας, το επεξεργασμένο κρέας και τα πουλερικά, έχουν δυσμενή επίδραση, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Η σωματική άσκηση είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης. Η Mayo Clinic εξηγεί: «Η τακτική σωματική δραστηριότητα κάνει την καρδιά πιο δυνατή με αποτέλεσμα να αντλεί περισσότερο αίμα με λιγότερη πίεση». Όπως σημειώνει το σώμα της υγείας, η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Πώς γίνεται η μέτρηση

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι να τη μετρήσετε είτε στο φαρμακείο, είτε στο γιατρό ή να αγοράσετε ένα πιεσόμετρο στο σπίτι. Σε όλους τους ενήλικες άνω των 40 συνιστάται ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια», όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας.
Στηθοσκόπιο γιατρού - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала