Επιστήμονες έφτιαξαν το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο: Πού ζουν οι 231 εκατ. συγγενείς μας

© Φωτογραφία : YouTube/Oxford Population HealthΤο μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο
Το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.02.2022
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να συγκρίνουν τα δεδομένα από τις δύο έρευνες και να τις συγχωνεύουν από τον Ιούλιο του 2000. Μετά από χρόνια έρευνας και συλλογή στοιχείων κατόρθωσαν να δημιουργήσουν από κοινού έναν τεράστιο χάρτη χρωμοσωμάτων, το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο στην ιστορία.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο όλων τον εποχών, που περιλάμβανε περίπου 3.600 άτομα από ολόκληρο τον κόσμο. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα δεδομένα κατασκευάζοντας αυτό το τεράστιο δίκτυο με ανθρώπινους δεσμούς, από τη γενετική σύνδεσή του με βάση το DNA τους» σχολίασε ο Γιαν Γουόνγκ, γενετιστής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το γενεαλογικό δέντρο περιλαμβάνει 231 εκατ. προγονικές γενεαλογίες.
Η αναπαράσταση ξεκινά με οχτώ κύριες γενεαλογίες, οι οποίες διαμοιράζονται σε χιλιάδες μικρότερες γενιές και καταλήγουν να φτάνουν σε πολύ μακρινές συγγένειες.
Το βίντεο που το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδωσε στη δημοσιότητα είναι χαρακτηριστικό.
Κορονοϊός και ανθρώπινο DNA (Καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.12.2021
Κόσμος
Μελέτη αρχαίου DNA αποκαλύπτει ανάμειξη μεταναστών από τη Γαλλία με Βρετανούς
«Στην ουσία ανακατασκευάσαμε το γονιδίωμα των προγόνων μας και το χρησιμοποιήσαμε για να σχηματίσουμε μια σειρά από γενεαλογικά δέντρα που συνδέονται μεταξύ τους […] Στη συνέχεια μπορέσαμε να υπολογίσουμε πού και πότε ζούσαν αυτοί οι πρόγονοί μας» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής της μεγαλόπνοης μελέτης, Άντονι Γουάιλντερ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» αφορά στο DNA των ανθρώπων, αλλά όπως αναφέρουν οι γενετιστές το ίδιο μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα είδη, κάτι που θα βοηθήσει στην έρευνα για την εξέλιξη των οργανισμών στον πλανήτη Γη.
«Αν και είμαστε εμείς οι άνθρωποι που αποτελούμε το επίκεντρο της συγκεκριμένης μελέτης, η ίδια μέθοδος ισχύει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα περισσότερα από τα έμβια όντα. Από τους ουρακοτάγκους μέχρι και τα βακτήρια [...]. Θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στη γενετική ιατρική, διαχωρίζοντας τις αληθινές γενετικές συσχετίσεις ασθενειών από τις ψευδείς, που πηγάζουν από την κοινή προγονική μας ιστορία μεταξύ των ειδών» ανέφερε ο Γουόνγκ.
Δείτε το βίντεο:
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала