Η διαφορά έρωτα και αγάπης: Τα «κλειδιά» για μία μακροχρόνια σχέση

CC0 / Pixabay / Ζευγάρι
Ζευγάρι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Ψυχολόγοι εξηγούν στο Sputnik σε συνέντευξή τους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τη διαφορά του να είμαστε ερωτευμένοι και του να αγαπάμε. Δηλώνουν πως δεν πρέπει να προσπαθούμε να επιμηκύνουμε το αρχικό στάδιο της ευφορίας, αλλά να το αφήσουμε να εξελιχθεί σε ένα βαθύ συναίσθημα.
Η νευροψυχολόγος Τζούλια Πουνίνα εξηγεί πως το να ερωτεύεται κάποιος είναι το αρχικό στάδιο μίας διαδικασίας, που μπορεί να εξελιχθεί σε αγάπη και να τελειώσει νωρίτερα.
Επισημαίνει ότι υπάρχει ένα σετ από διαφορετικά συναισθήματα, ψυχολογικές και φυσιολογικές αντιδράσεις, «ένα στιγμιαίο κοκτέιλ ευφορίας».
Προσθέτει, δε, ότι η περίοδος των συναισθηματικών εναλλαγών, των ασταθών αλλαγών στη συνείδηση ​​και στη φυσιολογία, όταν νιώθουμε καλά δίπλα στο υποκείμενο του έρωτά μας και αισθανόμαστε άσχημα χωρίς αυτό, δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ.
Η φύση δεν έχει επινοήσει έναν τέτοιο μηχανισμό, δεν είναι ωφέλιμο για εμάς, διότι το να είναι κανείς σε μία τόσο μη βιώσιμη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα ήταν ασφαλές για την υγεία μας, δηλώνει η Πουνίνα.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Από τη μεριά της, η ψυχολόγος Όλγα Μπατούγεβα, εξηγεί ότι οι εραστές συχνά εξιδανικεύουν το άλλο τους μισό. Όπως τονίζει, οι προβολές παίζουν σημαντικό ρόλο, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία μία ψευδαίσθηση εμφανίζεται στο κεφάλι μας, η εικόνα του/της συντρόφου με τον οποίο αρχικά ερωτευόμαστε.
Ρομαντισμός στη δουλειά: Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού στέλνει μήνυμα αγάπης στη γυναίκα του από κάμερα ασφαλείας  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Μήνυμα αγάπης: Υπάλληλος σταθμού τρένου κάνει πόζα καρδιάς για τη γυναίκα του σε κάμερα ασφαλείας
Ειδικοί συμβουλεύουν να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε το άλλο άτομο, ακριβώς όπως είναι και όχι την ιδανική τους εικόνα. Έτσι ώστε όταν ερωτευόμαστε να είναι ένα πιο «ώριμο» συναίσθημα.
Η Μπατούγεβα συστήνει την ενίσχυση του πάθους και της χημείας σε μια σχέση, π.χ. μέσα από ρομαντικά δείπνα ή κοινά ταξίδια.
Επίσης, τονίζει ότι σε μία μακροχρόνια σχέση, η ομοιότητα ενδιαφερόντων και στόχων ζωής είναι σημαντική. Αντιθέτως, η ικανότητα να μιλάμε και να ακούμε ο ένας τον άλλον, θεωρείται ως η βασική αρχή μιας ευτυχισμένης σχέσης.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала