Η κακιά συνήθεια που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς των ανδρών περισσότερο από των γυναικών

CC0 / Pixabay.com / Καρδιακό επεισόδιο
Καρδιακό επεισόδιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Γιατί οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες.
Οι παράγοντες κινδύνου για τις παθήσεις της καρδιάς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα.
Την ίδια ώρα, το άτμισμα κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των καπνιστών, ωστόσο παραμένουν αδιευκρίνιστες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έρχεται ωστόσο να ρίξει «φως» στη σύνδεση του μακροχρόνιου ατμίσματος με την κακή λειτουργία της καρδιάς, ιδιαίτερα για τους άνδρες.
Στο μικροσκόπιό της μπήκε η αντίδραση έφηβων ποντικιών στο αερόλυμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δείχνοντας ότι το άτμισμα είχε σημαντική αρνητική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα των αρσενικών, αλλά όχι των θηλυκών.
Η επικεφαλής ερευνήτρια από το Κολλέγιο Ιατρικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο, Loren Wold, εστίασε στη σημασία της έρευνας, καθώς δεν είναι γνωστό πώς το άτμισμα επηρεάζει μακροχρόνια τους νέους.
«Δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος επειδή υπάρχει μόνο από την αρχή της δεκαετίας του 2000» ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας: «Δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει, ειδικά με τους εφήβους. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας σε έφηβους ποντικούς που εκτέθηκαν σε αερόλυμα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αυτοί οι τύποι μελετών μάς δίνουν μια ιδέα για τους κινδύνους του ατμίσματος, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε θεραπείες καθώς και να ενημερώσουμε τους γονείς και τους φορείς χάραξης της σχετικής πολιτικής».
Σημειώνεται ότι η μελέτη διεξήχθη με ποντίκια που είχαν αντίστοιχη ανθρώπινη ηλικία 12 ετών. Εκτέθηκαν, δε, σε ένα μείγμα προπυλενογλυκόλης, φυτικής γλυκερίνης και νικοτίνης, ενώ παρακολουθήθηκαν μέχρι να φτάσουν στην ανθρώπινη ηλικία των 30 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες υπέφεραν, με την πάροδο του χρόνου, από μειωμένη καρδιακή λειτουργία, όχι ωστόσο και οι γυναίκες. Και αυτό γιατί φέρεται να είχαν σε μεγαλύτερη ποσότητα ένα συγκεκριμένο ένζυμο που διασπά τη νικοτίνη.
Λάδι καρύδας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.02.2022
Το «εξωτικό» λάδι που «απογειώνει» μαλλιά, δέρμα και καρδιά
«Ήμασταν σοκαρισμένοι με το μέγεθος της προστασίας που παρέχεται στις γυναίκες» πρόσθεσε η Wold, εξηγώντας: «Η θεωρία είναι ότι εφόσον το ένζυμο διασπά τη νικοτίνη πολύ πιο γρήγορα, η νικοτίνη δεν κυκλοφορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που τα θηλυκά εμφανίζουν προστασία από το άτμισμα».
Τα ευρήματα της μελέτης είδαν το «φως» της δημοσιότητας, αφού αποκαλύφθηκε ότι ένας άνδρας από το Κουίνσλαντ πέθανε από σοβαρό τραυματισμό στους πνεύμονες, ο οποίος πιθανότατα προκλήθηκε από το άτμισμα.
Το ηλεκτρονικό άτμισμα έχει προταθεί ως ασφαλέστερη εναλλακτική αντί του καπνίσματος, ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενο, λόγω της έλλειψης μακροπρόθεσμων συγκριτικών μελετών για τις επιπτώσεις στην υγεία.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει πάντως ότι ενώ τα προβλήματα που προκαλούνται από το άτμισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου παρατηρήθηκαν απουσία νικοτίνης, αυτά εμφανίστηκαν νωρίτερα και ήταν πιο σοβαρά με υψηλότερη έκθεση στη νικοτίνη.
Έτσι, το μακροχρόνιο άτμισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακή νόσο παρόμοια με το κάπνισμα τσιγάρου, ενώ η σοβαρότητα αυτής της τοξικότητας αυξάνεται με τη διάρκεια της έκθεσης και την περιεκτικότητα σε νικοτίνη.
Η έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο οδήγησε στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου παρόμοιας με αυτήν του καπνίσματος τσιγάρου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το άτμισμα αύξησε την εμφάνιση συστηματικής υπέρτασης και επακόλουθης καρδιακής υπερτροφίας.
Γιατρός - Sputnik Ελλάδα
Το Sputnik υποστηρίζει την υπεύθυνη φροντίδα υγείας

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала