- Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2022
Ουκρανική κρίση
Ραγδαίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία μετά το διάγγελμα Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τη Ρωσία στο Ντονμπάς.

Ουκρανία: Έχασε το Τσερνόμπιλ και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στον ΔΟΑΕ

© Sputnik / Viktor DracevΤσερνόμπιλ
Τσερνόμπιλ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Το Κίεβο ενημέρωσε, την Κυριακή (27/02), πως λόγω του ότι το Τσερνόμπιλ είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεν, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων απέναντι στον ΔΟΑΕ.
Οι ουκρανικές Aρχές, αφού έχασαν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (27/02), δεν μπορούν πλέον να εγγυηθούν την πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους βάσει της συμφωνίας με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΕ) σχετικά το ότι τα πυρηνικά υλικά στην επικράτεια της χώρας δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Συγκεκριμένα, αυτό προκύπτει από το επεξηγηματικό υπόμνημα στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Σεργκέι Κισλίτσια, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στη διάθεση του RIA Novosti, καθώς και από το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και του ΔΟΑΕ.
Αλεξάντερ Λουκασένκο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Ουκρανική κρίση
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Λουκασένκο
Η ανακοίνωση για την παραίτηση των δεσμεύσεων βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) είναι η δεύτερη κατά σειρά και επιβεβαιώνει τους φόβους για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να παραιτηθεί από το πυρηνικό της καθεστώς, μετά και τη σχετική δήλωση του Προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Χαρακτηριστικά, ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει αναφερθεί σχετικά με την πιθανότητα να αποποιηθεί το Κίεβο το μη πυρηνικό καθεστώς του και να αποχωρήσει από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία δεσμεύτηκε να αποκηρύξει τα πυρηνικά όπλα.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε αυτά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως απόδειξη των προθέσεων των σημερινών Αρχών στο Κίεβο, καθώς και ως έναν από τους λόγους για την έναρξη της επιχείρησης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Βάσει της συμφωνίας με τον ΔΟΑΕ, που αναφέρεται στην επιστολή του Σεργκέι Κισλίτσια, η Ουκρανία αναλαμβάνει να παράσχει επαληθεύσεις στον διεθνή οργανισμό πως όλο το πυρηνικό υλικό στην επικράτειά της χρησιμοποιείται σε ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες.
Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι το εν λόγω υλικό δεν «εκτρέπεται» σε πυρηνικά όπλα ή άλλους πυρηνικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Μάλιστα, ενημερώνοντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρνηση της Ουκρανίας να εκπληρώσει πλήρως αυτές τις υποχρεώσεις, ο Σεργκέι Κισλίτσια αναφέρεται στην «κατάληψη πυρηνικών εγκαταστάσεων» του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ από τα ρωσικά στρατεύματα.
 Μπόρις Τζόνσον - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Ουκρανική κρίση
Τζόνσον: «Η αποσύνδεση από το SWIFT ήταν το πρώτο βήμα απομόνωσης της Ρωσίας»
Χαρακτηριστικά, στην επιστολή του Ουκρανού διπλωμάτη επισημαίνεται: «Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ουκρανία δεν μπορεί να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια και της Κοινής Σύμβασης για την Ασφάλεια της Διαχείρισης Αναλώσιμου Καυσίμου και για την Ασφάλεια της Διαχείρισης Ραδιενεργών Αποβλήτων, καθώς και βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και του ΔΟΑΕ για την εφαρμογή διασφαλίσεων σε σχέση με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων».
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι μονάδες των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του εδάφους στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
Ακόμα, σύμφωνα με τη Μόσχα, επετεύχθη συμφωνία με τους στρατιώτες ενός χωριστού τάγματος προστασίας του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας για την κοινή ασφάλεια των μονάδων ισχύος και της σαρκοφάγου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, κάτι που θα εγγυηθεί ότι οι εθνικιστικοί σχηματισμοί ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στη χώρα για να οργανώσει μια πυρηνική πρόκληση.
Πάντως, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει ενημερώσει ότι η ραδιενέργεια είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ο Λευκός Οίκος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.02.2022
Ουκρανική κρίση
Λευκός Οίκος: «Το ρούβλι θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση»
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα (21/02), υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώριση της κυριαρχίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και, την Πέμπτη (24/02), ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.
Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, παρά μόνο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της, καθώς χαρακτήρισε ως στόχο της επιχείρησης την προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι έχουν υποστεί γενοκτονία για οκτώ χρόνια.
Στη συνέχεια, ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα και έτσι θα μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα τη ζώνη μάχης και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Ακόμα, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση του καθεστώτος του Κιέβου.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν εξαπολύουν καμία επίθεση με πυραύλους, από αέρος ή με πυροβολικό σε πόλεις της Ουκρανίας, καθώς η στρατιωτική υποδομή απενεργοποιείται από όπλα υψηλής ακρίβειας και τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала